Austrālietis ražo papīru no dzīvnieku izkārnījumiem

Ziņas
2009. gada 22. aprīlī 15:53 2009. gada 22. aprīlī 15:53
 

Sidneja, 22.apr., LETA--AFP. Kāds austrāliešu uzņēmējs sācis ražot videi draudzīgu, ekskluzīvu papīru no vombatu izkārnījumiem.

Pašpasludinātajam "kaku ekspertam" Derenam Simpsonam ir lieli plāni uz Austrālijas somaiņa atstātajiem taisnstūra formas mēsliem, ar ko šie metru garie dzīvnieki iezīmē teritoriju. "Tas nav parasts sūds. Tas nav apaļš un iegarens, patiesībā tie ir kā nelieli ķieģelīši un tie ir ļoti, ļoti šķiedraini," paskaidroja Simpsons. "Ja to pārlauž, var ieraudzīt, ka lielākoties tas sastāv no augu šķiedrām."

Ar vombata vārdā Nagets (Nugget - tīrradnis) kopēja palīdzību Simpsons ievāc dzīvnieka fekālijas un tad vāra tās, līdz pāri paliek tikai šķiedras, no kā viņš ar rokām gatavo papīru, kombinējot sterilizēto masu ar kokvilnas šķiedrām.

Vombata izkārnījumu papīrs nonāca pārdošanā jau pagājušajā mēnesī pēc tam, kad Simpsons veiksmīgi uzsāka ražot papīru no ķenguru izkārnījumiem. "Otrreizējai pārstrādei mēs izmantojam dažādus materiālus - kokvilnas auduma atgriezumus, kokvilnas pavedienus, ko mums piegādā dvieļu fabrika, rupju kokvilnas audumu no džinsiem, ābolus," atklāja uzņēmējs. "Kad mēs izstrādājām ķenguru papīru, visi mums jautāja - vai jūs varat to visu pašu izdarīt arī ar citu dzīvnieku izkārnījumiem? Un mēs visu laiku atgriezāmies pie vombatiem, līdz nolēmām pamēģināt."

Lielākā daļa vietējo dabas parku neuztvēra Simpsona sadarbības piedāvājumus nopietni, taču beigu beigās viņš atrada cilvēkus, kas piekrita piegādāt viņam izkārnījumus, un nekavējoties ķērās pie ražošanas.

Atkarībā no Nageta diētas vasarā papīram ir dzeltena nokrāsa, bet ziemā zaļgana, un tas ir izmantojams kāzu ielūgumiem, dāvanu kartēm, grāmatzīmēm un dažādu mākslas darbu radīšanai. Kā pavēstīja austrāliešu uzņēmējs, viņa kompānija "Creative Paper" drīzumā ķersies pie fotoalbumu, žurnālu un rakstāmpapīra ražošanas. Aploksnēm tikšot izmantota līmlente. "Vienīgā problēma, ar ko mēs jebkad esam saskārušies, - neviens negrib nolaizīt aploksnes malu," paskaidroja Simpsons.

Citi šobrīd lasa

FOTO: “Viss pagalam!” Latvijas iedzīvotājus negaidīti pārsteidz krusa 1
VIDEO: Spānijas un Portugāles debesīs novērots fantastisks skats
Kašers pastāsta, kā radies slavenais Dona "Eirovīzijas" tērps un ko tas simbolizē
Tēmas: Diētas, Sidneja
Pievienot komentāru