Vai narkotikas magoņmaizītēs?

Ziņas
2009. gada 19. aprīlī 13:04 2009. gada 19. aprīlī 13:04
 
Pilsētas leģenda vēsta, ka, ēdot magoņmaizītes, var iedzīvoties pozitīvā narkotiku testā.

Pozitīvs narkotiku tests! Un tikai no smalkmaizītēm?!

Pilsētas leģenda vēsta, ka, ēdot magoņmaizītes, var iedzīvoties pozitīvā narkotiku testā. Kas Jauns eksperimentētājas Elīna un Alise to nolemj pārbaudīt. Alise apēd četras magoņmaizītes, bet Elīna — magoņu štrūdeli, kuras galvenā sastāvdaļa ir magones. Pēc pāris stundām Kas Jauns ar meiteņu urīna paraugiem dodas uz Narkoloģijas valsts aģentūru, lai veiktu analīzi.

Laboratorija nekļūdās

Ekspertīzes nodaļa analīzes pieņem visu diennakti. Pirmā, pati vienkāršākā analīze uz vienu narkotiku grupu maksā piecus latus. Rezultātus varam uzzināt nākamajā dienā.

„Es domāju, ka būs negatīvs,” nosmej nodaļas galvenā ārste Hanna Kulagina. Viņa jau pirms vairākiem gadiem, atklausījusies narkomānu taisnošanos par brokastīs ēstām magoņmaizītēm, pakļāva eksperimentam sevi. „Toreiz apēdu veselu glāzi magoņu,” atceras daktere. Magones pirms tam aplējusi ar karstu ūdeni un izmērcējusi, pēc tam sajaukusi ar cukuru. „Tā nekas. Bija garšīgi,” stāsta ārste. Tomēr toreiz analīzes narkotikas neuzrādīja.

Arī šajā reizē meiteņu urīnā nekas aizdomīgs nav atrasts. „Lai arī pirmo veicam vienkāršāko skrīningu, mūsu aparatūra — gāzes hromatogrāfs — ir samērā precīza,” skaidro Kulagina. Ja arī šī analīze uzrādītu pozitīvus rezultātus, tas vēl nenozīmē, ka lietotas narkotikas. Tad sekotu jau daudz precīzāka pārbaude ar trim dažādām metodēm — tikai pēc tām var droši atbildēt, vai narkotikas lietotas vai ne.

Biežāk viltus pozitīvu rezultātu uzrādot aptiekās nopērkamie urīna eksprestesti. Daktere zina vairākus gadījumus, kad ekspertīzes nodaļa kliedējusi nelāgās aizdomas, kuras radījuši šo testu rezultāti.

Mājas tests uzrāda narkotikas

Varbūt magoņmaizīšu ēšanas sekas parāda mājās lietojamie eksprestesti? Kas Jauns turpina eksperimentu. Pēc trīs magoņmaizīšu apēšanas Elīna vēlreiz nodod analīzes.

Testa paneli uz 15 sekundēm pamērcē paraugā, un jau pēc brīža parādās rezultāti. Četros lodziņos iezīmējas pa divām sārtām svītrām, bet pēdējā — tikai viena. Tas nozīmē, ka attiecībā uz morfīnu (opiātu grupas narkotika) šis tests rāda pozitīvu rezultātu. Testa anotācijā gan atzīmēts, ka rezultāti jāapstiprina ar precīzāku metodi un eksprestesta rezultātus var ietekmēt arī noteikta pārtika vai uztura bagātinātāji. Turklāt šī metode atsevišķos gadījumos var „nepamanīt” narkotiku lietošanas faktu.

Anda Leiškalne/Foto: Anda Leiškalne

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
"Mīlestība no pirmā acu skata!” - hokejists Ralfs Freibergs par satikšanos ar topošo sievu
Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Pievienot komentāru