Spirtotās konfektes bērnu prieciņam

Sabiedrība
2009. gada 19. aprīlī 12:14 2009. gada 19. aprīlī 12:14
 
Kad vecāki saviem lolojumiem iedod naudiņu konfektēm, parasti viņi neaizdomājas, ka bērni var piedzerties, pat būdami paklausīgi.

Kas Jauns pārliecinājās, ka veikalos bērnus pat nebrīdina, ka alkoholu saturošas konfektes un enerģijas dzērieni viņiem nav piemēroti. Likumdošana neierobežo šokolādē pildītā alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem.

Pircēji sasmaidās, bet klusē

Eksperimentā piedalījās divas deviņus gadus vecas meitenes — Elīna un Alise, kas dažādos veikalos pirka alkoholu saturošas konfektes.

Elīna, bažīgi raudzīdamās apkārt, izvēlas bonbongas ar dzērveņu šņabja pildījumu. Augumā mazākā Alise grib būt smalka un dod priekšroku liķiera konfektēm ar ruma, punša un citu alkoholisko dzērienu pildījumu. Katra iet iepirkties pie savas kasieres. Meitenes ir mazliet tramīgas, bet uztraukums ir nevietā — kasierēm vienlīdz piemērots mazajām meitenēm šķiet gan alkohols šokolādē, gan veselības dzēriens.

Aiz Alisītes stāvošie pircēji gan sasmaidās, redzot meitenes pirkumus, taču neko nesaka. Konfekšu katrā paciņā nav daudz, un, tīrā spirtā pārrēķinot, saindēšanos tās nevar izraisīt, taču noreibumu gan. Saturs ir seši grami tīrā spirta.

Bērna skurbulim pietiek

Nu jau skola ir rokā, un drosminieces dodas uz nākamo veikalu. Elīna ieliek groziņā kopš padomju laikiem slavenās pašmāju ražojuma Prozit, bet Alise ķiršu liķiera konfektes. Pārdevējas, garo rindu nogurdinātas, automātiski apkalpo meitenes, nepievēršot īpašu uzmanību ne vecumam, ne pirkuma piemērotībai bērniem.

Ķiršu liķiera konfekšu kastītē ir vien seši grami tīrā spirta, toties Prozit kārbā alkohola pietiek, lai bērns apreibtu itin krietni — pārrēķinot 16,2 grami tīrā spirta.

Narkologs šokā

Kamēr bērni eksperimentu uztver kā joku, narkologs, Saeimas deputāts Jānis Strazdiņš ir nelāgi pārsteigts: „Šajās konfektēs pildīts stiprais alkohols, un Prozit konfekte taču ir pietiekami liela! Deviņgadīgs bērns, apēdot tādu, var noreibt.”

Par to, ka bērni būtu saindējušies ar alkoholu, ēdot liķiera konfektes, Strazdiņš savā ārsta praksē gan nav dzirdējis — biežāk bērni iekuļas nepatikšanās, iedzerot viesībās vecāku nepieskatītus dzērienus, parasti „skrūves”.

Lai arī, apēdot vienu konfekti, smagas veselības problēmas visdrīzāk neradīsies, tomēr alkohola garša, kas kopā ar šokolādi bērniem liekas vēl patīkamāka, rada pirmos iespaidus par alkoholu un var veicināt atkarības veidošanos.

„Kategoriski neiesaku alkoholiskās konfektes lietot saviem pacientiem, kas ārstējas no alkoholisma. Pat viena šāda konfekte pavedina atsākt dzeršanu,” uzsver Strazdiņš. Te nu darbs viņam kā deputātam — alkohola aprites likums neregulē spirtoto konfekšu pārdošanu. Tā ka — pēc pulksten 22 var mēģināt legāli iešņabot ar Prozit konfektēm.

Bīstamie enerģijas dzērieni

Spirtotajām konfektēm derētu uzdzeramais, un bērni izvēlas enerģijas dzērienus.

Tie gan stāv uz augsta plaukta, tomēr meitenēm sasniedzami. Gados jauna kasiere lietišķi apkalpo knīpas un ne vārda nebilst, ka enerģijas dzērieni gluži nav tas pats, kas limonāde.

Vairākas šādas bundžas liek strauji sisties pieauguša cilvēka sirdij. Bērniem enerģijas dzērieni nepavisam nav piemēroti — satur guaranu, kas pēc savas darbības ir kā kofeīns un darbojas uzbudinoši. Enerģijas dzira bērnu trauslo nervu sistēmu var izsist no līdzsvara, iespējami miega un uzmanības traucējumi, nespēja koncentrēties mācībām.

Anda Leiškalne/Foto: Māris Puķītis, Anda Leiškalne

Citi šobrīd lasa

Vai zinātnieki beidzot atrisinājuši Ēģiptes piramīdu rašanās noslēpumu? Veikts jauns atklājums
"Mīlestība no pirmā acu skata!” - hokejists Ralfs Freibergs par satikšanos ar topošo sievu
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Pievienot komentāru