Valsts karogs pie Saeimas nama. (Foto: LETA)

Saeimā nepārstāvēta partija aicina deputātus apstrīdēt Veselības aprūpes finansēšanas likumu

Politika
2017. gada 29. decembrī 09:36 2017. gada 29. decembrī 09:36
  LETA
Saeimā nepārstāvētā partija "Progresīvie" nosoda Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa izvēli izsludināt pretrunīgi vērtēto Veselības aprūpes finansēšanas likumu un aicinās 20 Saeimas deputātus vērsties ar konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā, aģentūru LETA informēja partijas ģenerālsekretārs Roberts Putnis.

Partija joprojām uzskata, ka likums "nostiprinās nevienlīdzību Latvijā, izslēdzot no veselības aprūpes pakalpojumiem sociāli apdraudētākās sabiedrības grupas. Likums arī ir vērtējams kā antikonstitucionāls, jo pārkāpj Satversmē atrunāto sociāli atbildīgas valsts principu. No tā izriet, ka veselības aprūpe ir valsts uzdevumus un tai ir jābūt pieejamai uz vienlīdzīgi. Cilvēku dažādos likumīgos nodokļu režīmos nav konstitucionāli pamatots iemesls atšķirīgai valsts veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībai".

Kā ziņots, Vējonis izsludinās Veselības aprūpes finansēšanas likumu, aģentūrai LETA norādīja Valsts prezidenta kancelejā.

Saeima 14.decembrī galīgajā lasījumā pieņēma Veselības aprūpes finansēšanas likumu, kas paredz mainīt veselības aprūpes finansēšanas sistēmu un ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu.

Valsts apmaksātajā medicīniskās palīdzības minimumā, kuru saņems visi iedzīvotāji neatkarīgi no veikto sociālo iemaksu apmēra, ietilps neatliekamā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta pakalpojumi un ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās ierīces, kas tiek kompensētas no valsts budžeta.

Tāpat tajā ietilps veselības aprūpes pakalpojumi, kas ārstē saslimšanas ar nozīmīgu ietekmi uz sabiedrības veselības rādītājiem vai rada apdraudējumu sabiedrības veselībai, tostarp psihiskas saslimšanas un tuberkuloze, kā arī šo saslimšanu ārstēšanai nepieciešamie medikamenti.

Savukārt, lai saņemtu veselības aprūpes pilno grozu, kurā ietilpst pārējie valsts apmaksātie pakalpojumi, iedzīvotājam būs jābūt valsts obligātajai veselības apdrošināšanai.

Likumā norādīts, ka tiesības uz valsts obligāto veselības apdrošināšanu ir personai, par kuru veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kā arī valsts aizsargātas personas vai iedzīvotāji, kas veikuši veselības apdrošināšanas iemaksas.

Citi šobrīd lasa

Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 4
Mūziķis Ralfs Eilands noskaities uz Rīgas maratonu 3
Pievienot komentāru