Īsfilmās aicina bērnus atpazīt vardarbības veidus

Sabiedrība
2019. gada 29. martā 15:29 2019. gada 29. martā 15:29
 
Lai izglītotu jaunāko klašu skolēnus par ar vardarbību saistītām tēmām, kā arī novērstu iespējamos riskus, Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) laidusi klajā četras informatīvas īsfilmas. Katra no tām vieglā, bērnam sapotamā formā stāsta par kādu no vardarbības veidiem – emocionālo, fizisko, seksuālo vardarbību un vardarbību interneta vidē.

Saskaņā ar Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) statistikas datiem iepriekšējā gada 10 mēnešos uzticības tālrunim par dažāda veida vardarbību ziņojuši 1415 bērnu un pusaudži. Par emocionālo vardarbību ir ziņojuši 895 bērni un pusaudži, par fizisko vardarbību – 375, par seksuālo vardarbību – 67, bet par emocionālo pazemošanu internetā vai pa tālruni – 78. Apkopotā statistika liecina, ka visvairāk bērnu un jauniešu no emocionālās vardarbības cieš izglītības iestādēs (vienaudžu starpā) – 24%, un no vecākiem – 35%. No fiziskās vardarbības visbiežāk cieš no vecāku puses – 43% un vienaudžiem – 19%. Seksuālā vardarbība pret bērniem veikta no vecāku puses – 27%, vienaudžu starpā – 4% gadījumos. 6% no visiem vardarbības gadījumiem pret bērniem un pusaudžiem saistīti ar pazemošanu interneta vidē vai pa tālruni. VBTAI priekšnieces vietniece Liene Kauliņa-Bandere uzsver, ka joprojām saglabājas augsti rādītāji vardarbības jomā, līdz ar to tas ir viens no aktuālākajiem jautājumiem, kam būtu jāpievēršas bērnu tiesību aizsardzības sfērā.

Lai izglītotu jaunāko klašu skolēnus par ar vardarbību saistītām tēmām, kā arī novērstu iespējamos riskus, VBTAI laidusi klajā četras informatīvas īsfilmas. Katra no tām vieglā, bērnam sapotamā formā stāsta par kādu no vardarbības veidiem – emocionālo, fizisko, seksuālo vardarbību un vardarbību interneta vidē.

Īsfilmas gados jaunajiem skatītājiem norāda uz darbībām, kas ir pretlikumīgas un liecina par vardarbības klātbūtni. VBTAI uzsver, ka būtiski apzinināties, ka ļaunprātīgas darbības attiecībā pret nepilngadīgo var veikt ne tikai sveši cilvēki, bet arī tuvinieki, ģimenes locekļi – piemēram, vecāki, vecvecāki, māsas un brāļi, kā arī ka bērns ar dažāda veida vardarbību var sastapties ne tikai mājās vai publiskā vidē, bet arī izglītības iestādē un tās ierosinātāji var būt draugi un skolas biedri. Īsfilmas tiks izvietotas VBTAI sociālajos tīklos, kā arī nodotas vispārizglītojošām iestādēm – skolām, bērnu un jauniešu centriem un neformālās izglītības iestādēm.

Saistītās ziņas

Skaudra statistika: Latvijā seksuālā vardarbība ir izplatītākais nozieguma veids pret bērniem 9
Emocionāla vardarbība: pirms aizrādi bērniem vai mazbērniem "neprasmi uzvesties", padomā - no kurienes tas nāk 10
Seksuālā vardarbība esot izplatītākais nozieguma veids pret bērniem Latvijā

VBTAI aicina vecākus un pedagogus, kā arī sociālos darbiniekus un ārpusskolas izglītības jomu pārstāvjus bērniem piedāvāt izmēģināt izglītojošo spēli “Hei, mosties!”, kas veidota ar mērķi pilnveidot bērnu un jauniešu izpratni par vardarbību un mudināt viņus par to neklusēt, bet aktīvi rīkoties, lai pasargātu no ļaunprātīgas rīcības kā sevi, tā arī apkārtējos. Spēle draudzīgā veidā izglīto bērnu jautājumos, kas saistīti ar bērna emocionālo un fizisko drošību ģimenē un tās spēlētājs caur ikdienišķām situācijām var attīstīt prasmi atpazīt vardarbības pazīmes, kā arī iegūt informāciju, kur vērsties pēc atbalsta un palīdzības. Spēle “Hei, mosties!” izveidota Eiropas Sociālā fonda projekta “Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē” ietvaros ar mērķi ir veicināt bērnu, kā arī plašākas sabiedrības izpratni par vardarbību ģimenē, atpazīt to un iegūt informāciju par iespējamo rīcību vardarbības gadījumā un ieguvusi popularitāti gan bērnu, gan jauniešu auditorijā.

Spēle izvietota Google Play un Apple Store elektronisko lietotņu veikalos, kā arī VBTAI mājaslapā:

http://www.bti.gov.lv/lat/esf_projekts_/mosties/.

Citi šobrīd lasa

Mūziķis Ralfs Eilands noskaities uz Rīgas maratonu 3
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Slovāki met, Gudļevskis velk, bet Latvija iemet. Pēc divām trešdaļām - 1:0
Pievienot komentāru