Bērnu tiesību sargi neredz pārkāpumu situācijā, kad mazs bērns novests līdz histērijai, viņai piesolot žagarus. Arī nekārtība dzīvoklī neesot pamats, lai pārbaudītu apstākļus, kādos meitenei jādzīvo.

Šokējošais video ar draudiem sist meiteni nav vardarbība, uzskata bērnu tiesību inspekcijā

Sabiedrība
2015. gada 9. oktobrī 17:49 2015. gada 9. oktobrī 17:49
 
Tikai par „nekorektu rīcību” Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija dēvē mazas meitenītes novešanu līdz histērijai, viņai draudot ar žagariem, ko atnesīšot Salatētis. Desmitiem Kasjauns.lv lasītāju izteikuši sašutumu par bērna novešanu teju līdz vājprātam, bet VBTAI tajā neko kriminālu nesaskata.

Kāds vīrietis (Gundars G.) 26.septembrī internetā ievietoja video, kurā redzams, kā līdz histērijai un raudāšanai kāda sieviete (visticamāk, māte) noved mazu meiteni. Video ievietotājs pat lepojas ar video redzamo, rakstot: „Mazliet pakaitinājām meitu”. Sieviete nepaklausīgajai meitenei piesola žagarus, kurus atnesīšot Salatētis. Tas meitēnu noved histērijā, viņa raudādama mūk no sievietes un kliedz, ka nevēlas žagarus. Pēc video dzirdamās sievietes balss var spriest, ka viņa nav sevišķi nikna, viņa žagarus piesola „mīļā balsī”, kas gan nav attaisnojums emocionālai vardarbībai pret mazo. Iespējams, sieviete nevēlējās mazo novest teju līdz histērijai, taču viņa turpināja, bērnu filmēdama, iet meitenei pakaļ pa māju, nemitīgi piesaucot gaidāmās šausmas. 

Piektdienas rītā šo mājas video demonstrēja portāls Kasjauns.lv. Daudzi desmiti lasītāju savos komentāros izteica nosodījumu vecākiem un aicināja bērnu tiesību aizstāvjus noskaidrot, kurā ģimenē vardarbība notikusi, un vērsties pret vecākiem. Mātei pašai vajagot žagarus, ka viņa liek bērnam dzīvot tik necilvēcīgos apstākļos, un nav nomazgājusi mazajai pat muti. Video redzams, ka bērns mitinās ne visai komfortablā vidē: viegli pieejams mētājas ass priekšmets - šķēres, netālu ir cigaretes. Lasītāji pamanījuši arī pelnutrauku un neizlieto podiņu. Turklāt video redzams, ka šādos apstākļos dzīvo vēl viens mazais - gultiņā gulošais zīdainītis. Lūk, daži Kasjauns.lv lasītāju komentāri:

Kasjauns.lv vērsās pie VBTAI ar jautājumu, vai šajā gadījumā inspekcija neredz pamatu iejaukties un bērnu paglābt no vardarbības. VBTAI referente Anda Sauļūna vien noteica, ka māte šajā gadījumā rīkojies „nekorekti” un nav pamata, lai ierosinātu pārbaudi un pieaugušos sauktu pie atbildības par vardarbību, jo nekas tāds nav noticis.

„Te varētu runāt par emocionālu vardarbību, māte nekorekti reaģē. Mazā meitene bēg no viņas, bet viņa seko, un tas ir nepatīkami. Kopumā par vardarbību, par kuru jāierosina pārbaude un kāds jāsauc pie atbildes, šajā gadījumā runa nevarētu būt. Ar kolēģiem apskatījāmies video un nekonstatējām, ka meitenīte dzīvotu antisanitāros apstākļos. Zemais finansiālais stāvoklis un nekrāsotās grīdas nav pamats secināt, ka bērns dzīvotu antisanitāros apstākļus. Netīrību šajā dzīvoklī neievērojām,” Kasjauns.lv teica Sauļūna.

Jāatzīmē, ka video ievietotājs piektdienas pēcpusdienā klipu no sava konta izdzēsa. Kasjauns.lv piedāvā video noskatīties.

Meitenītei sola žagarus no Salatēta

Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmums no video

Citi šobrīd lasa

Izraēlas profesors: Krieviju apturēt ir vienkārši, tikai jāgrib to izdarīt
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 2
Skriešanas prieks pāri visam! "Rimi" Rīgas maratona spilgtākie mirkļi. FOTO
Pievienot komentāru