Bēgļu plāna vēl nav, tomēr jau aptuveni zināms, kādu palīdzību Latvija centīsies iebraucējiem sniegt.

Katram patvēruma meklētājam būs savs palīgs, kas līdzēs sameklēt darbu un mājas Latvijā

Sabiedrība
2015. gada 25. septembrī 08:55 2015. gada 25. septembrī 08:55
 
Katram bēglim vai viņa ģimenei tiks piesaistīts individuāls konsultants, kurš palīdzēs imigrantam atrast darbu un dzīvesvietu, koordinēs latviešu valodas apmācību un ja būs nepieciešams, nodrošinās izglītības pārkvalifikāciju, kā arī palīdzēs tikt pie sociālā atbalsta un veselības aprūpes, šodien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Tāpat patvēruma meklētājiem paredzēta arī veselības aprūpes apdrošināšana uz gadu. Nav gan zināms, kuras apdrošināšanas firmas ar to nodarbosies un kur Veselības ministrija šim nolūkam ņems naudu, ja tās katastrofāli trūkst pašmāju cilvēku ārstēšanai, vēsta laikraksts.

Patvēruma meklētāju un bēgļu uzturēšanai 2016.gada valsts budžetā ir paredzēti 5,5 miljoni eiro, no kuriem 2,5 miljoni eiro ir Eiropas Savienības fondu nauda. Bet ar to vien nepietiks - būs nepieciešami papildu līdzekļi, par kuriem Ministru kabinets lems atklātā sēdē 29.septembrī, kad uzklausīs Iekšlietu ministrijas darba grupas ziņojumu par imigrantu uzņemšanu.

Pasaules veselības organizācija (PVO) ir norādījusi, ka patvēruma meklētājiem, kas ierodas Eiropā, visbiežāk ir nelaimes gadījumos iegūti ievainojumi, ar pārsalšanu saistīti veselības traucējumi jeb hipotermija, sirds un asinsvadu saslimšanas, grūtniecība, diabēts, hipertensija, psihosociālā disfunkcija, atkarība no alkohola un narkotikām un arī tuberkuloze.

Bērni, dzīvojot sliktos, kā arī nehigiēniskos apstākļos, un nesaņemot pietiekamu uzturu, īpaši pakļauti augšējo elpošanas ceļu infekciju riskam, kā arī vēdera darbības traucējumiem un ādas infekcijām, tāpēc valstīm, kur viņi ierodas, jāspēj nodrošināt akūtā veselības aprūpe viesmīlīgā, dāsnā vidē, iesaka PVO un norāda, ka ikvienam patvēruma meklētājam un bēglim, ja nepieciešams, jānodrošina augstas kvalitātes veselības aprūpe bez diskriminācijas pēc dzimuma, vecuma, reliģiskās piederības, nacionalitātes vai rases.

Veselības ministrija atteicās izpaust, kur tā plāno atrast naudu bēgļu ārstēšanai, jo ar Iekšlietu ministriju esot vienošanās, ka par šiem jautājumiem nerunāšot, kamēr nebūs pilnībā izstrādāta bēgļu un patvēruma meklētāju uzņemšanas programma.

LETA/Foto: Reuters

Citi šobrīd lasa

Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Savākti paraksti pret valsts naudas tērēšanu Eirovīzijai 10
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru