Ilustratīvs foto. (Foto: unsplash.com)

Nāvīgi traumēts vīrietis, kas gulēja uz dzelzceļa sliedēm. Diemžēl viņš nav vienīgais, kas miris šādi…

Sabiedrība
2022. gada 1. novembrī 06:29 2022. gada 1. novembrī 06:29
  Jauns.lv
Šogad deviņos mēnešos uz dzelzceļa notikuši 15 negadījumi, kuros bojā gājuši 12 cilvēki. Uzņēmuma "Latvijas dzelzceļš" (LDz) galvenais tehniskais inspektors Dainis Zvaners intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja, ka vairāki bojāgājušie bija vīrieši, kuri gulēja uz dzelzceļa. Turklāt daļa no bojāgājušajiem veikuši pašnāvību.

“Tas ir traģiski un muļķīgi. Diemžēl laiku un dzīvi nevar atgriezt!” viņš raksturoja dažādos negadījumus uz dzelzceļa un pastāstīja par vairākiem šī gada incidentiem:

-Nāvīgi traumēts vīrietis, kurš gulēja sliežu ceļa vidū starp sliedēm;

-Traumēts vīrietis, kurš šķērsoja sliežu ceļu vilciena priekšā. Viņa uzvedība pirms sadursmes liecināja par reibumu; 

-Uz neapsargājamas pārbrauktuves notika mikroautobusa sadursme ar vilcienu. Turklāt mikroautobuss iebrauca braucošā vilcienā un šoferis tika traumēts. Par laimi, viņš neguva letālas traumas;

-Dzelzceļa stacijā nāvīgi traumēts vīrietis, kurš gulēja uz sliedēm;

-Nāvīgi traumēts vīrietis, kurš gulēja perona sākumā starp sliežu ceļu un peronu;

-Traumēts vīrietis, kurš pakļuva zem ritošā sastāva riteņiem, mēģinot uzkāpt uz vagona;

-Traumēts vīrietis, kurš gulēja starp sliežu ceļu un peronu;

-Traumēts vīrietis, kurš brauca ar divriteni pāri tiltam;

-Traumēts vīrietis, kurš gulēja uz sliežu ceļa.

Gandrīz visos negadījumu aprakstos sākuma vārdi ir vienādi: traumēts vīrietis. “Šogad traumēta ir tikai viena sieviete. Visi pārējie ir vīrieši,” speciālists teica. 

Uzņēmuma "Latvijas dzelzceļš" galvenais tehniskais inspektors Dainis Zvaners. (Foto: LETA)

Vairāki pašnāvību gadījumi uz sliedēm

Iepriekš minētie incidenti nav klasificēti kā pašnāvības. “Diemžēl 5 gadījumi šogad ir pašnāvības un 1 ir pašnāvības mēģinājums.” Kopumā šogad deviņos mēnešos uz dzelzceļa notikuši 15 negadījumi, kuros bojā gājuši 12 cilvēki.

Par pašnāvībām var secināt no vilcienu mašīnistu liecībām. “Stāstījumi ir dažādi. Reizēm cilvēks vienkārši stāv ar seju pret vilcienu. Reizēm nāk pretī. Ir bijuši gadījumi, kad vienkārši izlec vilciena priekšā vai stāv aiz kontaktīkla balsta vai kāda staba un pēdējā mirklī iziet priekšā. Ir dažādi gadījumi, bet diemžēl jāsaka, ka ir arī tādi.”

Pašnāvība var arī neizdoties

Pārsvarā pašnāvības uz dzelzceļa šogad veikuši vīrieši spēka gados. Par šo pašnāvību iemesliem plašāk varētu izteikties psihologi vai psihoterapeiti, bet pēc Zvanera teiktā, tas ir atsevišķs temats.

“Manuprāt, tas galīgi nav risinājums, lai kādi sarežģījumi būtu, tomēr tāda kategorija mums ir. Protams, ne jau tikai mums. Zinām, ka arī citur ikdienā tāda lieta pastāv, mēs arī to izjūtam.”

Šī gada deviņu mēnešu apkopotā informācija liecina, ka 5 vīrieši izdarījuši pašnāvības un 1 to mēģinājis darīt, bet tas nav izdevies. Līdz ar to var secināt, ka pašnāvība uz dzelzceļa var arī neizdoties un var nākties turpināt dzīvi ar smagām traumām. Tas var būt vēl trakāk un grūtāk, nekā bija cilvēka iepriekšējā dzīve.

Smagas traumas ar sekām uz visu mūžu

“Negadījums uz dzelzceļa ļoti retos gadījumos beidzas ar traumu, kura pēc tam neatstāj sekas. Tās parasti ir ļoti smagas traumas.” Negadījumos uz dzelzceļa parasti negūst nelielus pušumiņus, skrambiņas un zilumus.

“Cilvēks var zaudēt kāju, roku vai sasist galvu tā, ka tas atstāj sekas uz visu mūžu.” Taču ir bijuši arī tādi reti gadījumi, kad cilvēks saduras ar vilcienu, bet pēc tam turpina veiksmīgu dzīvi. Piemēram, kādam jaunietim bija iespiesta kāja zem vilciena. “Viņa mīkstie audi bija iespiesti starp sliedi un riteņpāri. Ilgu laiku (gandrīz stundu) vajadzēja, lai viņu izdabūtu ārā. Viņam paveicās, ka kauli nebija traumēti.

Tikai retajam paveicas

Atceros, ka šis gadījums bija tad, kad jauniešu kompānija šķērsoja sliedes tieši vilciena priekšā. Viens no grupas (pēdējais gājējs) nepaspēja. Tā kā vilciens tikko bija uzsācis kustību, ātrums vēl nebija liels un mašīnists nobremzēja. Jaunietim iespieda kāju. Viņš zem vagona dabūja pavadīt diezgan krietnu laiku, bet pēc tam viņu veiksmīgi dabūja ārā.”

Šajā gadījumā nevar runāt par neuzmanību, bet gan par pārgalvību. “Šo par neuzmanību nevar saukt. Tā ir pārgalvība. Ja draugi vai kolēģi pārskrēja, viņš, skrien pāri, nedomājot. Nostrādāja bara instinkts,” Zvaners raksturoja.

Aicina aizdomāties par drošību dzelzceļa tuvumā

Lai atgādinātu par drošību uz dzelzceļa, LDz šoruden īsteno drošības kampaņu "Redzi sliedes - nopauzē!", aicinot apstāties pirms sliedēm, noņemt austiņas, ielikt kabatā telefonu un uzmanīgi šķērsot sliedes. Biežākie negadījumu cēloņi uz dzelzceļa sliedēm ir neuzmanība un pārgalvība.

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Revanšs neizdevās — Džeijs Opetaija otrreiz pieveic Mairi Briedi
Pievienot komentāru