Strūklakas Talsu ezerā. (Foto: Zane Bitere/LETA)

Talsu novadā joprojām spriež, kā pārsaukt padomju laikus cildinošās ielas

Novadu ziņas
2023. gada 6. februārī 05:25 2023. gada 6. februārī 05:25
  Kas Jauns Avīze
Talsu novada pašvaldībā aktualizēts jautājums par vairāku ielu nosaukumu maiņu. Talsos un Stendē kopš padomju laika saglabājusies Pionieru iela, Stendē un Dundagā Uzvaras iela, Rojā Kosmonautu iela.

Pašvaldībai ir pienākums iesniegt Valsts valodas centrā (VVC) saskaņošanai lēmumu projektus par oficiālo vietvārdu piešķiršanu vai maiņu, ko centrs izvērtē atbilstoši noteikumos paredzētajiem kritērijiem un sniedz atzinumus. Tikai pēc šāda atzinuma saņemšanas dome ir tiesīga mainīt ielas nosaukumu.

Valodas centrs aizstāv pionierus

Janvāra sākumā pašvaldība vērsās VVC, lai konsultētos par minēto ielu nosaukumu maiņu. Centrs pauda, ka pilnībā atbalstāma tikai Kosmonautu ielas nosaukuma maiņa. Pionieru ielas maiņa neesot nepieciešama, jo vārda “pionieris” pamatnozīme ir celmlauzis, bet novecojusī papildnozīme “bērnu komunistiskās organizācijas biedrs” bijušajā PSRS ir nododama pilnīgai aizmirstībai.

Uzvaras ielu gadījumā VVC ieteicis izvērtēt no vēstures viedokļa, vai šie nosaukumi tiešām saistāmi tikai ar Padomju Savienības uzvaru Otrajā pasaules karā, vai arī veltīti uzvarai vispārinātā nozīmē, tātad pozitīvi vērtējamai parādībai. Izvērtējot VVC ieteikumus, pašvaldība lems par tālāko rīcību.

Aicina godināt partizānus

Pagājušā gada nogalē saņemts astoņu personu parakstīts ierosinājums par ielu pārsaukšanu Talsos un Valdemārpilī. Pamatojumā tostarp minēts, ka pēdējā laikā arvien lielāku nozīmi gan vēsturnieku pētījumos, gan plašākā sabiedrībā iegūst nacionālo partizānu jeb mežabrāļu vēsture.

Arī Talsu novadā no 1945. līdz 1954. gadam notika aktīva pretošanās padomju okupācijas varai, darbojās aptuveni 20 partizānu grupu. Lai iemūžinātu novada izcilāko partizānu vadītāju piemiņu, priekšlikuma iesniedzēji aicina kādu ielu Talsos pārsaukt Pētera Čevera vārdā un Valdemārpilī – Alberta Feldberga vārdā. Šis ierosinājums iekļauts kā viens no nosaukuma variantiem, ja tiks skatīts jautājums par kādas ielas pārdēvēšanu.

Krokodilu mednieks tomēr zaudē

Pagājušajā gadā pašvaldībā saņemti arī vairāki iesniegumi par rakstnieka, padomju laika kolaboranta Andreja Upīša ielas Dundagā pārdēvēšanu. Vienā no tiem norādīts, ka pēc neatkarības atgūšanas novadā joprojām ir iela, kā nosaukumā slavināta otrā augstākā okupācijas amatpersona Latvijā 1940. gadā – Augstākās Padomes Prezidija priekšsēdētāja pirmais vietnieks Upīts.

Andreja Upīša ielas iedzīvotāji Dundagā negrib šķirties no padomju laika kolaboranta piemiņas. (Foto: Memoriālo muzeju apvienība)

Viņa vārdā nosaukto ielu aicina pārdēvēt par godu leģendārajam novadniekam, dundadzniekam Arvīdam Blūmentālam (1925–2006), latviešu dēkainim, sauktam par krokodilu mednieku, kurš pēc došanās trimdā pavadīja piedzīvojumiem bagātu dzīvi Austrālijā. Tomēr pašvaldības aptaujā Upīša ielā reģistrēto nekustamo īpašumu īpašnieku vairākums izteica vēlmi saglabāt esošo nosaukumu.

Iesaka atteikties no padomju draudzības

No kādas Talsu iedzīvotājas saņemts ieteikums atgriezt Draudzības ielai seno nosaukumu – Vilkpiena iela. Tās malā redzama bijušās Vilkmuižas ēka. Tostarp ierosinātāja uzskata, ka pašreiz nosaukums ir padomju laika izgudrojums, kas ietver vietā un nevietā uzspiesto padomju draudzību. Talseniece ir pārliecināta, ka Latvijā tik skaists un oriģināls ielas nosaukums nav atrodams un, atbalstot viņas priekšlikumu, tiktu izcelta šī vienīgi Talsiem raksturīgā iela. Pašlaik šis priekšlikums pašvaldībā nav aktualizēts.

Dundagā dēkainā novadnieka Arvīda Blūmentāla piemiņu godina krokodila skulptūra. (Foto: Shutterstock)

Līdz šim pēdējās kampaņas laikā novadā mainīts tikai vienas ielas nosaukums – pērn dome sēdē nolēma 9. maija ielu Talsos pārdēvēt par 4. maija ielu.

Saistītās ziņas

Krāslavas novadā nomaina četrus padomju laiku ielu nosaukumus 1
Latgalē ir vietas, kur ielu nosaukumi joprojām ir arī krievu valodā
Polijas pilsētā jaunu ielu nosauc Latgales vārdā

Krāslavas novadā atsakās no Gagarina

Krāslavas novada dome nolēmusi nomainīt četrus padomju laiku ielu nosaukumus. Agrākā Jeremejeva iela Krāslavā pārdēvēta par Jubilejas ielu – šis nosaukums šķitis vispieņemamākais, jo pilsēta šogad svinēs 100 gadu jubileju. Izvērtējot ielu nosaukumus Indrā, ņemts vērā sabiedrības viedoklis un pieņemti iedzīvotāju priekšlikumi.

Gagarina iela pārdēvēta par Kalna ielu, Tereškovas iela – par Laimes ielu. Mičurina iela Dagdā pārsaukta par Narūtas ielu. Atbrīvošanās no padomju laika mantojuma visā Latvijā aktīvi atsākās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī. Visā Latvijā demontēti arī vairāki desmiti padomju armijai veltītu objektu.

Citi šobrīd lasa

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: Baidens atļāvis Ukrainai ar ASV ieročiem uzbrukt mērķiem Krievijā 37
Zināmi Latvijas motosportista nāves apstākļi; nāve iestājas apstākļu sakritības dēļ
Vai piektā reize būs "līdz nāve mūs šķirs"? Mediju magnāts Rupers Mērdoks 93 gados apprecējis krievu oligarha Romana Abramoviča bijušo sievasmāti
Tēmas: Talsi, Roja, PSRS
Pievienot komentāru