Kremļa atbalstītāju sociālie tīkli gavilē par vakardienas ugunsnelaimi Mārupē. (Foto: Juris Vaidakovs)

„Dedz un nenodziesti!” Kremļa aktīvistu sociālie tīkli vārās no prieka par ugunsgrēku dronu rūpnīcā Mārupē 1

Sabiedrība
2023. gada 8. februārī 13:52 2023. gada 8. februārī 13:52
  Jauns.lv
Vakardienas ugunsnelaimi Mārupē esošās „Edge Autonomy” rūpnīcas teritorijā momentā metās apspriest un svinēt virkne Kremļa aktīvistu saziņas grupu „Telegram” platformā.

Otrdien, 7. februārī, ap plkst.15 tika saņemts izsaukums uz "Edge Autonomy" dronu ražotni Mārupē, kur bija izcēlies plašs ugunsgrēks.

Īsi pēc plkst.19 ugunsdzēsēji ierobežoja liesmu izplatīšanos un nu tiek skaidroti degšanas iemesli.

Tikmēr vēl ugunsnelaimes laikā par notikumiem Latvijas dronu ražotnē, kuras produkcija, kā zināms, tiek arī Ukrainas aizstāvjiem, ar gavilēm par notiekošo izteicās virkne „Telegram” grupu, kurās pulcējas gan Latvijā, gan ārpus tās mītošie Krievijas ārpolitikas atbalstītāji.

Anonīmie Kremļa atbalstītāji gavilē

„Dedz un nenodziesti!” raksta bēdīgi slavenais no Latvijas uz Krieviju un Baltkrieviju aizmukušo prokrievisko aktīvistu uzturētais „Baltijas antifašisti” konts.

Foto: Telegram

Tikmēr komentāros parādās dažāda veida priecāšanās par nelaimi rūpnīcā, kuras ražotie droni nonāk Ukrainas bruņoto spēku rīcībā.

Vakar jau ziņots, ka Valsts drošības dienests (VDD) aizturēja ar partiju „Latvijas krievu savienība” saistīto aktīvisti Tatjanu Andrijecu.

Saskaņā ar dienesta rīcībā esošo informāciju, viņa ir iesaistīta pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstās aktivitātēs saziņas lietotnē "Telegram" izveidotā kanālā "Baltijas antifašisti".

Aktīviste kopā ar citiem patlaban Krievijā dzīvojošiem Latvijas valstpiederīgajiem VDD 2022. gada 28. novembrī sāktajā kriminālprocesā tiek turēta aizdomās par palīdzības sniegšanu Krievijai pret Latviju vērstā darbībā, izvēršot sistemātiskus propagandas un ietekmes pasākumus saziņas lietotnē "Telegram".

„Latvijas rūpnīca – ej na**j!” tikmēr rakstīts uz kādas fotogrāfijas, kuru izplatījusi šī grupa. „Labrīt, biedri! Dalāmies ar jauno „memi”,” teikts fotogrāfijas aprakstā.

Foto: Telegram

Ar to dalās arī virkne citu līdzīgu „Telegram” resursu, tostarp „Smersh Latvia”, kam ir saikne ar grupējumu „Baltijas antifašisti”.

Foto: Telegram

Līdzīgs noskaņojums valda arī citās „Telegram” grupās, kur komentāru sadaļā tiek apspriesti vakardienas notikumi Mārupē.

„Interesanti, es tieši nesen padomāju par šo rūpnīcu...” raksta kāds komentētājs.

„Acīmredzot mēs un vēl kāds ļoti labi padomājām!” pievienojot smieklu un liesmu emotikonas, atbild cits.

„Vladimir, atvainojos, bet vai tu nevarētu līdzīgi padomāt arī par pārējām? Šī rūpnīca mums nav vienīgā, kā izrādās,” raksta vēl kāds „Telegram” konts.

Foto: Telegram

„Super!”, „Lieliski! Partizāni strādā!” gavilē cita komentāru sadaļa.

Foto: Telegram

Kādā komentārā pie ugunsgrēka fotogrāfijām tikmēr teikts: „Skaistas bildes. Interesanti, vai neviltots prieks par šo būs iemesls, lai latviešu gestapo vērstu pret jums sankcijas?”

Foto: Telegram

Valsts policija uzsāk kriminālprocesu

"Edge Autonomy" (iepriekš "UAV Factory") ražo bezpilota sistēmu tehnoloģijas, kas tiek piegādātas valdības, komerciāliem un akadēmiskiem klientiem gandrīz 70 valstīs.

Uzņēmums tiek uzskatīts par vienu no vadošajiem pasaules līmeņa bezpilota lidaparātu tehnoloģiju ražotājiem. "Edge Autonomy" droni tiek piegādāti arī Ukrainas armijas vajadzībām.

Otrdienas ugunsgrēks "Edge Autonomy" bezpilota lidaparātu ražošanas ēkā varētu būt izcēlies ražošanas daļā, kur potenciāli varētu būt notikusi kāda kļūme, kas izraisīja ugunsgrēku, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Valsts policija ir uzsākusi kriminālprocesu, kurā izmeklēs ugunsgrēka cēloņus un to, vai tā iemesls varētu būt ļaunprātīga darbība, tomēr sākotnēji policija nav guvusi nekādas liecības vai pierādījumus tam, ka tā būtu bijusi ļaunprātīga dedzināšana.

Zināms, ka ugunsgrēka dzēšana turpinās arī šorīt.

Arī uz vietas strādājošais ugunsdzēsējs pastāstīja LTV, ka ugunsgrēks sācies tieši ražošanas daļā, kur noticis uzliesmojums, kas saistīts ar ražošanas procesu.

Cietuši divi cilvēki, kuri ar apdegumiem tika stacionēti.

Liesmas strauji izplatījušās arī uz uzņēmuma biroja daļu, bet to no liesmām izdevies pasargāt.

Divstāvu ražošanas ēkā izdeguši 600 kvadrātmetru ražošanas ēkas un 20 kvadrātmetru saražotās produkcijas. Bojātas arī trīs ēkai blakus stāvošās automašīnas.

Ugunsdzēsējs norādīja, ka ražotnē dedzis litijs un magnijs, ko bijis sarežģīti dzēst. Bijuši lielāki un mazāki sprādzieni, dzirksteļošana, kas apgrūtināja ugunsdzēsēju darbu.

Saistītās ziņas

Maskava brīdina, ka Rietumu militārā palīdzība Ukrainai var izraisīt neprognozējamu kara paplašinājumu 4
Iespējamais dronu ražotnes ugunsgrēka iemesls meklējams ražošanas daļā 4
Policija izmeklēs ugunsgrēku dronu ražotnē Mārupē 2

VUGD operatīvās pārvaldes priekšnieks Kristaps Kolbergs raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja, ka ugunsgrēka dzēšanā tika piesaistītas 9 autocisternas un autokāpnes. Kolbergs izteica pateicību arī lidostas "Rīga" darbiniekiem, kuri ar ūdens vedēju piegādāja uz notikuma vietu 36 tonnas ūdens.

"Papildus varu pieminēt, ka ūdens, ar kuru dzēsa ugunsgrēku, vēlāk nonāca arī kanalizācijā, kas radīja nelielu piesārņojumu, bet laikus tika pamanīts," pastāstīja Kolbergs. Glābēji nepieļāva tālāku piesārņotā ūdens izplatīšanos.

Darbu notikuma vietā sācis arī Valsts vides dienests, kas vērtēs, cik nopietns ir radītais piesārņojums.

"Edge Autonomy" 2021.gadā strādāja ar 8,661 miljona eiro apgrozījumu un guva 546 356 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmums dibināts 2009.gadā, un tā pamatkapitāls ir 1 041 505 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir ASV uzņēmums "Edge Autonomy Holdings, LLC".

Citi šobrīd lasa

Kārlis Streips atklāj patieso iemeslu, kādēļ tika "padzīts" no Latvijas Universitātes 6
33 gadu vecumā mirusi brazīliešu influencere; viņas dzīvība izdzisa pēc populāras skaistuma operācijas 2
FOTO: Rīgā pie Krievijas vēstniecības protestē pret Krievijas armijas uzbrukumu bērnu slimnīcai Kijivā 3
Pievienot komentāru