Edijs Pālens/LETA

Lai negadītos “kaķis maisā”, izstrādāta meža darījumiem jānotiek atklāti un ērti abām pusēm

Sabiedrība
2023. gada 25. maijā 11:50 2023. gada 25. maijā 11:50
  Reklāmas projekts
Tāpat kā jaunu auto ikviens vēlas redzēt savām acīm un arī izmēģināt braucienā, arī darījumos ar meža vērtībām – kokmateriāliem – abām pusēm jābūt atklātām un godīgām, lai “kaķis maisā” netiktu ne pārdots, ne arī pirkts. Viens no veidiem, kā pārliecināties par koksnes kvalitāti un vienlaikus sniegt papildu ērtības klientiem – kokmateriālu pārdevējiem, ir kokmateriālu iepirkšana krautuvēs pie ceļiem vai speciāli iekārtotos laukumos.

Īsāks ceļš līdz darījumam – mazākas galvassāpes un izdevumi

Nav noslēpums, ka vienas no lielākajām galvassāpēm kokmateriālu pirkšanas un  pārdošanas darījumos abām pusēm ir preces loģistika – vispirms sarūpētie koki jāizved no meža, tad jāiekrauj speciālā auto, tad jāved līdz vietai, kur notiek kokmateriālu nodošana pircējam. Ceļā paiet daudzas stundas un kokmateriālu vedēji veic desmitiem un pat simtiem kilometru.

Apzinoties, ka meži Latvijā ir visai plašā teritorijā, nevis koncentrējušies vienā novadā, uzņēmums “Baltu koks” attīsta plašu koklaukumu tīklu visā valstī. Šāda koklaukumu tīkla veidošana ir rūpes par klientu ērtībām un neapšaubāmi, arī rūpes par Latvijas dabu kopumā. Jo mazāk kilometru kokmateriālu vedēji pavada ceļā, jo retāk šādus auto redzam uz šosejām, mazāk tiek patērēta degviela un ietekmēts ceļu segums.

Jau pašlaik “Baltu koks” koklaukumi atrodami astoņās Latvijas vietās – Rīgā, Rucavā, Grobiņā, Skrundā, Stendē, Bikstos, Upmalās un Rencēnos. Uzņēmums domā par koklaukumu tīkla paplašināšanu, gan analizējot situāciju kokmateriālu tirgū, gan uzklausot klientu ieteikumus.

Zemnieki saka – tikko no dārza, kokmateriālu nozare – tikko no meža

Vēl īsāks ceļš no meža izstrādes vietas līdz pārdošanas darījumam ir gadījumos, kad kokmateriālu iepirkšana notiek krautuvēs pie ceļiem. Analizējot daudzu gadu pieredzi mežu apsaimniekošanā un kokmateriālu tirgū, uzņēmuma “Baltu koks” eksperti secinājuši, ka šāda veida darījumi klientiem ir ļoti ērti un izdevīgi. Šādu darījuma veidu nereti izvēlas tie mežu īpašnieki, kam meža izstrāde un kokmateriālu loģistika nav ikdienas ienākumu avots.

Kā skaidro “Baltu koks” speciālisti, šādu kokmateriālu iepirkšanu tieši krautuvēs pie ceļiem varētu salīdzināt ar “piegādi līdz durvīm”, tikai pretējā virzienā. Proti, ja, iegādājoties, piemēram, sadzīves tehniku, priecājamies, ka veikals to piegādā mums līdz nama durvīm, tad kokmateriālu gadījumā pircējs ierodas pie jūsu namdurvīm un savu iegādāto preci saņem un aizved pats.

Foto: Publicitātes foto

Vienlaikus “Baltu koks” speciālisti visiem meža īpašniekiem atgādina – mež izstrādes darbu laikā krautuves atrašanās vieta jāizraugās ļoti rūpīgi – pareizs krautuves un kokmateriālu izvietojums ir būtisks faktors mežistrādes izmaksu samazināšanā. “Baltu koks” aicina meža īpašniekus pirms darbiem mežā konsultēties ar uzņēmuma speciālistiem, kas palīdzēs izraudzīties labāko vietu krautuvei, kur pēc tam ieradīsies arī “Baltu koks” transports pēc jau gatavajiem kokmateriāliem. Tādējādi ieguvēji būs abas puses – meža īpašniekam būs ērta krautuve, kur atbilstīgi ciršanas noteikumiem nogādāt kokmateriālus, bet pircējam – “Baltu koks” – ērta piekļūšana sagatavotajiem kokmateriāliem.

“Baltu koks” ir ģimenes uzņēmums, kas ar mežsaimniecību Latvijā nodarbojas jau daudzus  gadus. Esam profesionāļi un īsti Latvijas patrioti, kam rūp, lai meži tiktu saglabāti arī nākamajām paaudzēm, nevis izmantoti tikai ātrai ienākumu gūšanai, nedomājot par nākotni. Meži, kas mums ir šobrīd, ir vairāku paaudžu darba rezultāts un tas ir zelta vērtē – tieši aktuālā situācija liek beidzot adekvāti novērtēt to, kas mums jau pieder.

Uzņēmums piedāvā pilnu servisu: bezmaksas konsultācijas par apaļkoku kvalitātes  prasībām jau pirms cirsmas izstrādes uzsākšanas, izstrādes brīdī vai brīdī, kad kokmateriāli tiek krauti kokvedējā, kā arī uzmērīšanu un piegādi līdz realizācijas vietai – viss tiks nokārtots Jūsu vietā.

Lai iegūtu vairāk informācijas par kvalitātes prasībām, cenu vai sadarbības nosacījumiem, aicinām sazināties ar “Baltu koks” speciālistiem pa tālruni 28309099 vai skatīt šeit: https://baltukoks.lv/kokmaterialu-tirdznieciba/

Raksts tapis sadarbībā ar “Baltu koks”

Citi šobrīd lasa

FOTO: skaistas mājas un šiki dzīvokļi - kā dzīvo pašmāju slavenie un varenie
"Man kļuva pretīgi. Nolēmu studijas pamest," ar uzmākšanos Latvijas augstskolās saskaras arī vīrieši
FOTO: Tas noteikti jāredz! Artūrs Irbe ugunī, modīgākā ballīte Rīgā, mājsaimnieces aiziet brīvsolī
Pievienot komentāru