Apbalvojumam Latvijas arhitektūrā pieteikti 37 darbi. (Foto: Latvijas Arhitektu savienība.)

FOTO: zināmi Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023 pieteiktie darbi

Sabiedrība
2023. gada 6. jūlijā 12:17 2023. gada 6. jūlijā 12:17
  Jauns.lv
Šogad ikgadējam nacionālajam arhitektūras konkursam un nozīmīgākajam apbalvojumam Latvijas arhitektūrā pieteikti 37 darbi. Kā ierasts, konkursā iesniegtos darbus atlases žūrija vērtēs divās kategorijās – objekti un procesi, un izvēlētie Latvijas Arhitektūras gada balvas nominanti tiks izziņoti preses konferencē augustā, savukārt svinīgā apbalvošanas ceremonija norisināsies 6. oktobrī, vēsta Latvijas Arhitektūras savienība.

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2023 pieteikto darbu klāsts atspoguļo pašreizējo Latvijas arhitektūras vidi, nozīmīgākos procesus un aicina ikvienu domāt par kvalitatīvu arhitektūru, vērtēt to un arī – svinēt. Nominanti, kuri tālāk pretendēs uz Latvijas Arhitektūras gada balvu, tiks izziņoti preses konferencē augustā. Pēc šī posma darbu uzsāks fināla žūrija, kuras sastāvā būs eksperti no ārvalstīm, kā arī pārstāvis no atlases žūrijas. 

Gada balvai pieteiktos darbus žūrija vērtēs pēc sekojošajiem kritērijiem: ideja un koncepcija, projekta vienotība jeb viengabalainība, atbilstība projekta uzdevumam, konteksts un mērogs, rūpība un pamatīgums, kā arī sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība. Gluži kā iepriekšējos gados, arī šogad tiek vērtēti ne tikai objekti – ainavu arhitektūra, vides labiekārtojums, vides objekti, ēkas, interjers un būves rekonstrukcija vai restaurācija, bet arī procesi – pasākumi, ekspozīcija un scenogrāfija.

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2023 pieteiktos darbus vērtēs atlases žūrija šādā sastāvā – žūrijas priekšsēdētājs, Beļģu arhitekts un arhitektūras un dizaina biroja "Sampling" vadošais partneris Manten Devriendt; arhitektūras biroja "OAD" (Open Architecture Design) dibinātāja un vadošā arhitekte Zane Tetere-Šulce; būvniecības uzņēmuma "Rem Pro" vadošā arhitekte Ilze Ratniece; Latvijas Arhitektu savienības Valdes locekle un arhitektu biroja "Virtu" īpašniece Anda Kursiša; būvinženieris, inženierzinātņu doktors, praktizējošs būvkonstruktors un būvkonstrukciju projektēšanas biroja "IG Kurbads" vadītājs Normunds Tirāns; Eiropā sertificēts arborists, dārznieks, koku eksperts un uzņēmuma "LABIE KOKI" dibinātājs un vadītājs Edgars Neilands; mākslas kurators un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja direktors Kaspars Vanags.

Sabiedriskās ēkas

Ola Foundation ēku komplekss
Ar cieņu pret Ķīpsalas apbūves mērogu un dabu, starp simtgadīgām liepām un kupliem ozoliem padziļinājumā iesēdināta Ola – trīsstāvu betona un stikla ēka, kas ir mājvieta mākslas, izglītības un kultūras norisēm. Arhitektūra, tehnoloģiskas novitātes un interjera dizaina kopums padara Olu par unikālu kultūrtelpu, kur katram elementam ir funkcionāla un simboliska nozīme. Kāpēc Ola? ‘’Ja olu sasit no ārpuses, tās ir vēl nedzimušas dzīvības beigas, bet, ja olu sasit no iekšpuses ar palīdzību no ārpuses, tas ir kā jauna sākums.’’ Šī filozofija caurvij gan ēkas ārējo tēlu, gan saturu.

Dienas aprūpes centrs un sociālās rehabilitācijas centrs “Ādažu Ūdensroze”
Ēka vienstāvīgs apļa un sektora apjoms ar slīpu jumtu un dekoratīvu koka apdari. Telpu plānojums - apļa korpuss paredzēts dienas aprūpes centram pieaugušajiem ar garīgas veselības traucējumiem - darba telpas virknējas ap gaiteni pa apli, bet ēkas centrā grupētas tehniskās telpas. Atsevišķā segmenta piebūve bērnu rehabilitācijas centram. Katram centram sava ieeja, bet abi tiek savienoti caur pasākumu zāli. Vides pieejamībai visa ēka veidota bez pakāpieniem - sākot no stāvvietas savienojumi pa neliela slīpuma pandusiem. Telpu savienojumu ar ārtelpu veido logi ar zemajām palodzēm un terase.

 Carnikavas pamatskolas pārbūve un paplašināšana
Trīsstāvu ēka, mūra (sporta zāle) vai dzelzbetona karkass (jaunie korpusi), kas apšūti ar PIR paneļiem. Alumīnija logi un durvis. Sastāv no 4 korpusiem, 2 no tiem ir esošās būves, kas tika restaurētas, bet 2 korpusi celti no jauna. Fasāde apšūta ar termētu priedes koksni, jumts: PVC, aktu zāles pārsegums: līmētas koka kopnes

Mācību centrs ar solāro jumtu Mārupē
Mācību centra jaunbūve atrodas Mārupes industriālajā zonā starp angāriem un privātmāju. Ēka projektēta, domājot par ekonomisku izmantošanu, un atbilst gandrīz nulles patēriņa ēkai. Apsildei tiek izmantots siltumsūknis, uz jumta uzstādīti saules paneļi. Logus no pārkaršanas pasargā ārējās žalūzijas. Mācību centra pasūtītājs ir dinamiski augošs Latvijas uzņēmums “Hagberg”, kas izveidojis izaugsmes, tehnoloģiju apguves un mācību vietu esošajiem un jaunajiem darbiniekiem. Ēku semināru un lekciju rīkošanai būs iespējams izmantot arī vietējai pašvaldībai un apkaimes iedzīvotājiem. 

Ogres Valsts ģimnāzija
Plašās skolas ēkas un sporta manēžas būvniecības darbi tika uzsākti 2021. gada maijā. Jaunajā skolā tiks nodrošināts mācību process 672 izglītojamajiem. Ēkas plānojums veidots tā, lai sniegtu plašuma sajūtu un sasaisti ar ārtelpu. Skolas centrālajā daļā atrodas iekšpagalms, ko ir iespējams sasaistīt ar blakus esošo universālo zāli. Ēkas 3. stāvā skolēniem būs nodrošināta organizēta izeja uz jumta, ko paredzēts izmantot kā observatoriju, kā arī citiem nelieliem skolas pasākumiem. Sporta ārēnā atrodas 200 m vieglatlētikas aplis ar komandu sporta veidu segumu tā centrā.

Dr.Mauriņa klīnika
Dr.Mauriņa klīnika ir viena no nedaudzām privātās medicīnas jaunbūvēm Latvijā. Pasūtītājs apzināti sava tēla veidošanas stratēģijā izmanto arhitektūras un vides dizaina līdzekļus. Šāda rakstura ēkās funkcija un lietošanas ērtums ir primāri, domājot par higiēnas un ekspluatācijas standartiem un to ir iespējams atrisināt eleganti un laikmetīgi. Teritorijas labiekārtojums, arhitektūra un interjers veido vienotu veselumu. Ēkā ir teicama dienasgaisma un vizuālā saikne ar ārtelpu, kā arī, pateicoties vienkāršajam un kompaktajam apjomam, teicami energoefektivitātes rādītāji.

Laboratorijas ēkas pārbūve
Piecstāvu ēka Brīvības gatvē 366 iekļaujas apkaimes apbūvē un papildina Rīgas kā mūsdienīgas galvaspilsētas tēlu ar augstvērtīgu funkcionālisma arhitektūras objektu. Vecā ēkas daļa laboratorijas lietošanā ir kopš 2013. gada. Tā kā laboratorijas svarīgākais resurss ir cilvēki, projekta pirmā veiksme ir lēmums par esošās ēkas paplašināšanu, nodrošinot ilgtermiņa stabilitāti un paredzamību darbiniekiem. Ēkas dizaina pamatā ir ēkas funkcionalitāte - tehnoloģiskā pielāgojamība, lietotāju plūsmas, energoefektivitāte un iekštelpu klimata kvalitāte, kas ietverta visu projekta daļu risinājumos.

Individuālās dzīvojamās ēkas 

Atpūtas namiņš Saulkrastos
Projekta iecere ir kompaktas atpūtas mājas būve kūrortpilsētā, īpašu vērību pievēršot plānojumam, ergonomijai, moderniem telpas, sajūtu un detaļu risinājumiem. Mērķauditorija - ģimene atpūtā, ko ir iespējams apvienot ar darbu. Ēka novietota uz esošā, apbūvētā zemes gabala robežas, veidojot ēkas priekšā nelielu priekšpagalmu, kurā saglabāts esošais apzaļumojums. Būvē daudz domāts par detaļu kvalitāti un kultūru, to attiecinot uz konstruktīvām detaļām- kolonnu formām un mezgliem, tā interjera iekārtojumu un detaļām, radot vienreizēju un šai vietai raksturīgu gaisotni.

Daudzdzīvokļu ēkas 

Vertikāles
Ēka sastāv no diviem dzīvojamiem korpusiem un divlīmeņu autostāvvietas korpusa, veidojot kopēju apbūves apjomu. Novietojums pamatats respektējot saglabājamos kokus un normatīvos attālumus, kā arī nodrošinot normatīvo dzīvokļu izsauļojumu, nenoēnojot blakus teritorijās esošās būves. Divlīmeņu autostāvvietas ļauj nodrošināt maksimāli apzaļumotu teritoriju iedzīvotājiem, kā arī saglabāt kvalitatīvu skatu blakus esošās ēkas iedzīvotājiem. Papildus 12 stāva līmenī ir izvietota visiem ēkas iedzīvotājiem pieejama labiekārtota jumta terase ar skaistu panorāmas skatu uz Daugavas un pilsētas centra pusi

Renaissance
Jaunāko laiku Rīgas arhitektūrā, kur dominē detaļu un materiālu pārbagātība, Vesetas iela 6 apbūve veidota kā estētiskās izpratnes Renesanses objekts – askētiska izteiksmē, harmoniska proporcijās un individuāla privātajā telpā.

4 daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku jaunbūve
Uz vēsturiskiem zemes gabaliem piecstāvu daudzdzīvokļu ēkas nodalītas ar pretugunsmūri, to fasādes atbilst ielas frontei. Ēkas balstītas uz betona pāļiem, tām ir betona bloku nesošās sienas, dzelzsbetona paneļu pārsegumi, tērauda un koka konstrukciju jumts, siltinātas ārsienas un mūsdienīga iekšējā apdare. 1. stāvā ir palīgtelpas un veikala telpas, 2.–5. stāvā – 2–3 istabu dzīvokļi ar balkonu. Ēku fasādēs interpretēti vēsturiski arhitektūras motīvi, vizuālo daudzveidību nodrošina logu ailu ritms, balkoni, apdares materiāli. Ielu stūrī dzega, erkeri un balkoni veido pilsētvides akcentu

Apiņi
Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kompleksa “Apiņi” pirmā kārta, (no 5). Viena ēka ar diviem 4 stāvu dzīvojamiem korpusiem, kuru savieno garāža pagraba stāva līmenī. Katram korpusam atsevišķa kāpņu telpa. Ēkai piešķirta A klases energoefektivitāte -tiek apkurināta tikai ar siltumsūkņiem. Fasādes veidotas ar nacionāl romantiskiem ornamentiem, kas izgaismojas.

Pagalms87
Ēku komplekss ir neliels, slēgts kvartāls, kas atrodas Stabu un Avotu ielas krustojumā. Kompleksā atrodas četras ēkas: viena divstāvu koka ēka un trīs ķieģeļu nami.

Mārupes Dārzs
Projekta galvenā koncepcija ir veidot spilgtu “vietzīmi” Mārupes pilsētvidē – ideju, kas apvieno pilsētbūvniecisku raksturu ar brīvu iekšpagalmu rekreācijas telpu. Te ir gan sabiedriska un urbāna vide, gan piepilsētai raksturīga mierīga zaļā zona. Projekta pamatā ir lineāri organizēti četrstāvīgi apjomi, kas ar savienojošām daļām veido apbūves fronti un definētu, aktīvu ielas telpu. Tas ir kā ietvars trīs zaļajiem pagalmiem teritorijas dienvidos, kas pilnībā paredzēti mierīgai rekreācijai un organizēti bez autostāvvietām. 

Pārbūves un mantojuma transformācija, rekonstrukcija vai restaurācija

Klēts ēkas pārbūve par tūrisma mītni
1900. gadā celtā klēts atrodas Bērzciemā, piejūras sētā. Ilgu laiku ir stāvējusi pamesta un bez pielietojuma. Pārbūves risinājumi veido 4 divstāvīgus numuriņus viesu izmitināšanai. Vecais-jaunais attiecības ēkā ir realizētas neuzkrītošā veidā, lai izmaiņas ciema ainavā būtu saudzīgas. No klēts konstrukcijām bija iespējams saglabāt un interjerā eksponēt ārsienu laukakmens mūri. Pārbūves risinājumi saglabā ēkai un ciema apbūvei raksturīgos apdares paņēmienus un toņu gammu. Katram numuram ir veidota terase, lai viesiem būtu iespēja baudīt vienu no lielākajām vietas vērtībām - skatu uz jūru.

Rīgas Cirka vēsturiskās arēnas pārbūve
Arhitektūras un dizaina risinājumos NRJA ir sekojis principam «pielikt noņemot» — atklājot slēptus vēsturiskos slāņus, ir radīts jauns telpas raksturs, kas sevī iemieso Cirka ēkas līdzšinējos 135 pastāvēšanas gadus. Atjaunotā arēna ir radikālas saglabāšanas piemērs — nolobīti tie kultūrslāņi, kas laika zoba rezultātā jau paši bija gatavi atdalīties, izvairoties no šķietami neestētisku lietu slēpšanas aiz apšuvuma vai nearhitektonisku elementu izlabošanas. Ēkas slēptā dimensija — laiks — ir atklāta šķietami nejaušā veidā, atsakoties no tiešas autorības pār to, ko atsegt un ko paturēt aizklātu. 

K11E
K11E ir mūsdienīga biroju ēka ar elastīgu un patīkamu darba vidi, un krietnu devu dizaina pievienotās vērtības, kas tapusi visu iesaistīto pušu ciešas sadarbības rezultātā. Ēkai radīts racionāls un pielāgojams plānojums; veikta apzaļumošana teritorijā un uz jumtiem; saglabātas, atjaunotas un eksponētas ēkas padomju laika nesošās konstrukcijas; tām atbilstoši industriālā garā izvēlēti arī jaunie būvelementi, taču ar dizaina ziņā īpašiem risinājumiem – digitālo apdruku stiklojumam, profilētiem dzelzsbetona paneļiem, publisko telpu iebūvētajām mēbelēm un citiem. 

Hāmaņa muiža
Valsts nozīmes arhitektūras piemineklī, Hāmaņa muižā, satiekas trīs gadsimti – 19., 20. un 21. Ēkas senākā guļbūves daļa, kas izvietota gar Kuldīgas ielu, ir celta 19.gs. sākumā. Savukārt ēkas jaunākā daļa, kas izvietota gar Slokas ielu, pēc 2007. gada ugunsgrēka atjaunota izmantojot 21.gs. tehnoloģijas un materiālus. Atjaunojot ēku ir izdevies saglabāt ēkas vēsturisko veidolu, tajā pat laikā iekštelpās izvietojot atvērta tipa plānojumu, kas viegli transformējams dažādām funkcijām. Ēkas interjerā dominē vēsturiskās koka konstrukcijas, CLT nesošās konstrukcijas, stikls un rustic tipa apdare.

Mārupes mūzikas un mākslas skolas pārbūve
Mārupes mūzikas un mākslas skolas pārbūve ietver divstāvu padomju laika ēkas un tās vēstures vērtību saglabāšanu, attīstot apjomīgu projektēšanas programmu četru stāvu augstumā, ar mūsdienīgām formām ienākot mazapbūvētajā Jaunmārupes Mazcenu alejas apkārtnē. Vēsturiskā ēka izceļas gan ar sarežģījumiem – līmeņu starpībām, būvniecības kvalitātes trūkumiem ¬–, gan ar vērtībām, tostarp, Andra Zabrauska projektēto aktu zāles akustisko kvalitāti – viļņotajiem koka dēļu griestiem. Tā iespaidā radīta piebūve, sniedzot iespēju līdz pat 600 audzēkņiem apgūt mākslu un mūziku mūsdienīgā vidē. 

Administratīvas ēkas pārbūve par dzīvojamo ēku
Īres nams Kuģu ielā 13 pēc Vilhelma Hofmaņa projekta celts 1902. gadā. Sākotnēji tika atjaunots ēkas cokolstāvs un lielākā daļa inženiertīklu risinājumu, pēc tam secīgi pārbūvēti ēkas pārējie stāvi. Ēkas tipveida stāvos tiek izbūvēti dažāda izmēra dzīvokļu, garāžas, velonovietnes, noliktavas u.c. Projektējot ēkas jumta stāvu, uzsvars tika likts uz esošās ēkas apjoma un jumta vienkāršības saglabāšanu. Izbūvējot liftus ārpus ēkas apjoma, tiek nodrošināta vides pieejamība ēkā. Ēkas nesošās konstrukcijas, t.sk. starpstāvu pārsegumi bija saglabājušās pārsteidzoši labā stāvoklī un tika saglabāti.

Jelgavas Vecpilsētas kvartāla vēsturiskās apbūves revitalizācija
Jelgavas Vecpilsētas kvartāla vēsturiskā revitalizācija sākās ar divu vērtīgu būvju, valsts nozīmes arhitektūras pieminekļu - Vecpilsētas ielā 14 un Vecpilsētas ielā 2, atjaunošanu, papildus dodot telpisku un funkcionālu piedāvājumu pieguļošo teritoriju sakopšanai. Izvēlētajos telpveides un detaļu risinājumos īstenots minimālās iejaukšanās princips, kas ļāva saglabāt dažādu laiku uzslāņojumus un vēsturiskās faktūras. Kvartāla revitalizācija tapa kā profesionāļu kopdarbs, papildus arhitektiem un būvniekiem piesaistot tūrisma speciālistus, vēsturniekus un amatu prasmju meistarus. 

Brīvvalsts dārgumu nams
“Brīvvalsts dārgumu nams” ir jauna kultūrvieta Rēzeknes pilskalna pakājē. Nelielā mūra ēka pārbūvēta par izstāžu namu, lai padarītu sabiedrībai pieejamu informāciju par Latvijas pirmās brīvvalsts militāro un civilo apbalvojumu vēsturi, organizācijām, kas saistītas ar valsts un pilsonisko organizāciju darbību laika periodā no 1918. - 1940. gadam. Viens no“Brīvvalsts dārgumu nama” centrālajiem mērķiem ir patriotiskās audzināšanas veicināšana, kas ir nozīmīgi runājot par vēsturi mūsdienu globālo notikumu kontekstā, īpaši tiek uzsvērta Latgales loma Latvijas neatkarības izveidē un nosargāšanā. 

Interjers (publiskais un privātais)

Zāļu pagatavošanas nodaļa
Pieci lieli skatlogi, Brīvības ielā 68, ļauj ieskatīties farmaceita ikdienā. Ir radies stereotips, ka zāļu pagatavošana ir kaut kas slēpjams, ar ko nodarbojas ‘tumšās laboratorijās’, taču mēs gribējām pievienot interjeram papildus vērtību un parādīt darba procesu, veidojot izpratni par farmaceita profesiju. Koncepcijas izveides lielākais izaicinājums bija saglabāt vēsturiskā nama krāšņo interjeru, eksponēt to un reizē nodrošināt sterilu darba vidi darbiniekiem. Atbilde bija ‘box in box’ princips – nepieskaroties ģipša rotājumiem, tika kopēta telpas forma ar metāla kvadrātcaurules konstrukcijā.

WINFINITY DARBA TELPA
Dizaina stratēģija balstijās uz darbinieku refleksijas veidošanu uzņēmumam, savstarpējās komunikācijas motivēšanu, kolektīva saliedēšanu un vides komfortu. Risinājums uzdevumam bija izstrādāt dizaina vektoru, kas atspoguļo kulta vietām raksturīgos centriskumu un ietvert dizainā uzņēmuma identitātes motīvus. Izmantot atbilstošus materiālus nepieciešamajā tonaltātē ar uzsvaru uz ilgtspējību. Izaicinājums sabalancēt budžetu ar estētiskajām kvalitātēm, indžinierkomunikācijām, klienta vajadzībām un atbilstību juridiskajam fonam, kas bija daļa no apjomīgā procesa. 

Ekspozīcija “Duālā realitāte”
Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa ekspozīcija veidota kā laikmetīga instalācija, kas skaidri nodala vēsturisko mantojumu no mūsdienu pienesuma. Tā ir interaktīva un ļauj Jelgavas vēsturi atklāt pakāpeniski. Ienākot ekspozīciju telpās apmeklētājiem ir redzami eksponāti un to apraksti, savukārt dažādos mehāniski kustināmos elementos un multimedijos ir paslēpta ekspozīcijas neredzamā daļa. Šāds ekspozīcijas izzināšanas princips ļauj ne tikai veidot ar informāciju nepārsātinātu telpu, bet arī rada apmeklētājiem interesi ieraudzīt neredzamo, saklausīt nedzirdamo, sajust zudušo Jelgavu. 

Ainavu arhitektūra, vides labiekārtojums, vides objekti 

Dailes teātra priekšlaukums
Dailes teātris ir iemīļots kultūras galamērķis un izcils modernisma arhitektūras piemērs. Laukumā saglabāti teātra arhitektūrai un modernisma garam raksturīgie labiekārtojuma principi un materiāli, un izveidota jauna kustības un tā izmantošanas stratēģija, tiecoties laukumu padarīt pieejamu ikvienam. Laukumā realizēti jaunu koku un krūmu stādījumi un izmantoti ilgtspējīgi lietus ūdens apsaimniekošanas risinājumi. Daļa demontēto materiālu laukumā izmantoti atkārtoti, uzstādīti ilgmūžīgi labiekārtojuma elementi, un teātra atpazīstamībai plašākā telpā realizēti uzraksti un jauni reklāmas laukumi.

Mobils vides objekts Zvaigznāja KUBS
Zvaigznāja KUBS ir daudzfunkcionāls mobils vides objekts, kas jau otro vasaru apceļo Latviju, lai iedvesmotu bērnus un jauniešus izpausties mūzikā. Tas vienlaikus ir košs, vizuāli piesaistošs vides objekts, un arī funkcionāla platforma Zvaigznāja radošajām aktivitātēm. Projekta galvenais akcents ir stiklotās sienas un griesti, kas, atkarībā no skatpunkta un gaismas, veido neparastu krāsu, caurspīdīguma un noskaņu spēli. KUBA veidolu ietekmējusi nepieciešamība to regulāri transformēt un transportēt. Nonākot galamērķī, to novieto pasākuma vietā, atver, pievieno elektrībai un notikums var sākties 

Rundāles ūdensdzirnavas
Dzirnavu ēkai nomainīti autentiski 48 logi un 8 ārējās durvis, ierīkots apgaismojums un elektroinstalācijas. Atjaunotas trepes - 6 posmi, atjaunoti griesti un grīdas visos piecos stāvos. Stāvlaukumam un piebraucamajam ceļam ir uzklāts segums, izveidoti gājēju celiņi ar betona bruģakmeni, iekārtoti zālāji; ap teritoriju ir novilkts žogs un ievietoti vārti; uz gada silto laika periodu ārpusē tiek novietoti soliņi, galdi, batuts un saules sargi; ir izvietotas atkritumu urnas. Izveidots pacēlājs cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Citi šobrīd lasa

Holivudas zvaigzne pārsteidz pasauli ar latviešu mākslinieces Brendas Jansones mataino bikini
Miljonāra Oļega Fiļa draudzene Kristīne Jelinska ierauta pikantā attiecību drāmā
Krievi ieņem amerikāņu bāzi Āfrikā
Pievienot komentāru