Cilvēki Dzintaru pludmalē. (Foto: LETA)

Zinātnieks: Baltijas jūrā veidojas baktērijām labvēlīgs "buljons"; iemeslu tam ir daudz 2

Sabiedrība
2023. gada 16. jūlijā 06:46 2023. gada 16. jūlijā 06:46
  Jauns.lv
Cilvēki, globālā sasilšana, liels ietekošo upju skaits, atsāļots ūdens - faktori, kas ietekmē ūdens kvalitāti Baltijas jūrā. Jāseko arī krasta tīrībai: ko metam uz sauszemes, tas noteikti nonāks ūdenī, Latvijas Radio 4 raidījumā "Doma laukums" pastāstīja zinātnieks Konstantīns Ranks.

"Baltijas jūrā ir ļoti zems jūras ūdens sāļums. Rīgas līča dienvidu daļā - tikai 3 grami uz litru ūdens (piemēram, Vidusjūras sāļums ir 37 grami). Pat minerāleļļā, ko dzeram, tas ir lielāks. Pēc būtības līča ūdens ir praktiski atsāļots, un, ja tā, tad ir vienkāršāk attīstīties visdažādākajām baktērijām.

Otrs: Baltijas jūrā ieplūst daudz upju, kas nes ne tikai saldūdeni, bet arī milzīgu daudzumu mēslojuma un fekālo noteku. Dzīvības produktus atstāj ne tikai cilvēki, bet arī dzīvnieki, putni. Pēc spēcīgām lietavām viss aizskalojas mūsu jūrā un labas temperatūras apstākļos tūlīt pat sāk vētraini vairoties."

Ranks minēja arī klimata sasilšanu, kas veicina "buljona" - mikroorganismu vairošanai labvēlīgas vides veidošanos, raksta portāls "Rus.lsm.lv".

Pārāk daudz cilvēku un piesārņojuma, bet jūra ir sekla un neliela, norādīja raidījuma viesis, uzsverot, ka sauszemei apkārt Baltijai jābūt maksimālai tīrai, "ko metam uz sauszemes - tas noteikti nonāks jūrā, bet mēs tajā peldēsimies".

Jau ziņots, ka Veselības inspekcija pagājušajā nedēļā aizliedza peldēties vairākās Jūrmalas pludmalēs (un ne tikai Jūrmalas), bet, ņemot atkārtotas ūdens proves, inspekcija noskaidroja, ka mikrobioloģiskie rādītāji Dubultos, asaros un Kauguros ir atgriezušies normālā stāvoklī.

Turklāt Inspekcija joprojām neiesaka peldēties Lielupē, Bulduros, Dzintaros, Majoros, pumpuros un Mellužos - vismaz pagaidām nav saņemti jauni laboratorisko izmeklējumu rezultāti.

Tāpat atkal normas robežās ir ūdens Limbažu novada Ainažos, pasta salas pludmalē Jelgavā un Šūņu ezerā Daugavpilī. Aizliegumi un ierobežojumi šajās pludmalēs ir atcelti.

Talsu novada Kolkas pludmalē un Limbažu novada Salacgrīvā saglabājas ieteikums nepeldēties līdz pēdējo ūdens laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanai.

Citi šobrīd lasa

Ceriņus lauzt ir absolūti nepareizi! Un citi vērtīgi padomi reibinoši skaisto ceriņu mīļotājiem
FOTO: “Viss pagalam!” Latvijas iedzīvotājus negaidīti pārsteidz krusa 1
Gustavo ir "bīstams narciss", Rutulis un Patrisha "tērētas marionetes" - kolēģus pamatīgi nozākā Ainars Mielavs
Skatīt visus komentārus