Uzņēmējs Pēteris Šmidre par "Jauno vienotību" pēc prezidenta vēlēšanām: "Sapratīs, ka viņus tomēr kaut kur apmāna"

Viedokļi
2023. gada 21. jūlijā 07:03 2023. gada 21. jūlijā 07:03
  Jauns.lv
Vērtējot pašreizējo scēnu uz Latvijas politiskās skatuves, uzņēmējs Pēteris Šmidre saka: “Diezgan šaubīgi. Priekš tam (pašreizējai situācijai) vajag pilnīgi pamainīt kaut kādus principus daudzām partijām”. Viņš prognozē, ka “Jaunajai vienotībai” politiskās spēlītes ap jaunā prezidenta ievēlēšanu noteikti atmaksāsies.

Valsts prezidenta vēlēšanās uzvarēja “Jaunās vienotības” izvirzītais kandidāts Edgars Rinkēvičs. Pieredzējušie “Jaunās vienotības” politiķi uz politiskās skatuves Apvienoto sarakstu apspēlēja tik pārliecinoši, ka jau vēlēšanu dienas rītā bija skaidrs, kurš būs nākamais prezidents. Uzreiz pēc vēlēšanām sākās sarunas par valdošās koalīcijas paplašināšanu, kurās tika aicinātas piedalīties Zaļo un zemnieku savienības un “Progresīvo” frakcijas.

Jaunā prezidenta ievēlēšana "Jaunajai vienotībai" noteikti atmaksāsies, un tā jau atmaksājas šobrīd, teic uzņēmējs. (Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva)

Bet līdzšinējās koalīcijas partneri – Apvienotais saraksts un Nacionālā apvienība savu attieksmi pauda pat nesēžoties pie saruna galda. Līdz ar to lielais jautājums: “Vai cena par prezidentu “Jaunajai vienotībai” nav bijusi pārāk augsta?” To Jauns.lv jautāja viedokļu līderim – uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

Jaunā prezidenta ievēlēšana “Jaunajai vienotībai” noteikti atmaksāsies, un tā jau atmaksājas šobrīd, teic uzņēmējs. “Jaunā vienotība” vēlējas paplašināt koalīciju, lai tai būtu brīvas rokas pieņemt jebkādu lēmumu: “Ja kādi divi mazākie koalīcijas partneri atsakās kaut ko pieņemt, tad viņi apelē pie otriem diviem, un tā tālāk”.

Vienlaikus viņš saka, ka cilvēki pamanījuši politiskās spēlītes, kas “priekš politiķiem nav galīgi smukas”. Bet pēc viņa domām tas diez vai nopietni ietekmēs “Jaunās vienotības” reitingu:

““Jaunās vienotības” elektorāts tradicionāli savā lielākajā daļā ir diezgan stabils – tie ir ierēdņi, cilvēki, kas strādā administrācijā, un priekš viņiem tādi gājieni nav nekas jauns, viņi to saprot un atbalsta, viņi kā siena aizstāvēs to valdību, kas viņiem ceļ algas un dod darbu.

Šaubīga varētu būt elektorāta otrā daļa, kuru sastāda inteliģence (ārsti, skolotāji). Viņi principā ir tajā pašā grozā, jo arī atkarīgi no budžeta maksājumiem. Tomēr tā ir inteliģenta, gudra daļa un, ja situācija turpināsies tāda pati kā šobrīd, viņi sapratīs, ka viņus tomēr kaut kur apmāna”.

Kā Andrejs Ērglis, Jurģis Liepnieks un Pēteris Šmidre vērtē pašreizējās “Jaunās vienotības” pozīcijas, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.

 

Citi šobrīd lasa

Kapusvētki Latvijas draudžu kapsētās 2024. gadā
Papildaika pēdējā sekundē Daugaviņš nodrošina Latvijai uzvaru 1
Dzierkals: "Līdzjutējiem laikam ir sirmi mati"
Pievienot komentāru