Rakstura īpašība "darītājs" nozīmē daudz vairāk kā jebkura veida pabalsts vai likteņa labvēlība. To uzskatāmi demonstrē no Anglijas uz Latviju atpakaļ atbraukušā Riharda pieredze. (Foto: Personīgais arhīvs)

"Ja gribi normāli dzīvot - radi apstākļus!" Rihards Valkas novadā paša spēkiem realizē "latvieša sapni"

Sabiedrība
2023. gada 14. augustā 06:29 2023. gada 14. augustā 06:29
  Jauns.lv
"Par katru cenu ir jāiet uz savu mērķi. Ja nevari iet, tad rāpo, vai vismaz guli mērķa virzienā," ar šādu attieksmi līdz šim ir dzīvojis šīs intervijas galvenais varonis Rihards. Iedvesmojošu stāstu par Latvijas pilsoņu atgriešanos dzimtenē patiesībā nav nemaz tik daudz. Īpašu ievērību ir pelnījuši tie, kuri pierāda, ka latvietis var būt īstens saimnieks savā zemē.

Vienam šādam stāstam uzdūros, pateicoties draudzenei, kura "Youtube" regulāri skatījās un mana konta vēsturē atstāja kanālu ar nosaukumu "Buff Rider".

To uztur Rihards, un viņa saturs pēdējos mēnešos lielākoties ir par savas mājas remontēšanu, pagalma iekārtošanu, darbu un ikdienu.

Viņa kanāla pievienotā vērtība bez šaubām ir detalizētie praktiskie padomi tiem, kuri arī plāno sava īpašuma iegūšanu, iekārtošanu, taču ne mazāk būtisks ir fakts, ka Rihards Latvijā ir atgriezies salīdzinoši nesen, pēc daudziem britu salās pavadītiem gadiem.

Šeit viņš ir spējis dabūt labu darbu - turklāt vēl Latvijas nomalē, nevis kādā no lielākām pilsētām - tikt pie savas saimniecības un, pašam negribot, nonākt politiķa Aināra Šlesera "Facebook".

Gadi var būt trekni, var būt grūti - visu nosaka tava apņēmība

Pirmā saskaršanās ar celtniecību un remontdarbiem Rihardam bijusi jau agrā jaunībā, kad Rīgā bijis daudzstāvu namu fasāžu atjaunošanas bums.

Šeit piedzīvoti arī "treknie gadi", kad celtniecībā gājis īpaši labi. Taču finanšu krīze, kas sekoja, pielika punktu daudziem jo daudziem būvprojektiem.

"Sākumā vēl trīs ar pusi gadus nodzīvoju Īrijā. Tad uz brīdi biju atpakaļ Latvijā un tad - devos uz Angliju, kur arī pavadīju vairāk nekā desmit gadus," atcerās Rihards.

Uz britu salām viņš sākumā izlēma doties vien uz īsu brīdi -, lai sapelnītu naudu Latvijā esošo, spiedošo finansiālo saistību sakārtošanai. Latvijā Rihardam jau bija piedzimusi meita.

"Tā nu sanāca, ka iedzīvojos Anglijā. Pēc dažiem mēnešiem atbrauca arī ģimene. Bērns sāka iet skolā, īrējām māju, bija mašīna," viņš piebilst.

Sākumā neesot gājis viegli, jo paziņu un draugu loks bija šaurs.

"Bija cilvēks, kurš parādīja man ceļu uz nodarbinātības aģentūrām. Kā zini, Anglijā jau viss notiek tieši caur šīm iestādēm - tu aizej un tevi tad sūta uz kaut kādām fabrikām. Nebija viegli tā uzreiz atrast savu vietu tur. Katru dienu gāju, kritu visiem uz nerviem, kamēr mani piereģistrēja un paņēma," smej Rihards.

Motocikli ir tikai viens no Riharda hobijiem. Šādā veidā viņš reiz atceļojis no Anglijas līdz Latvijai. (Foto: Personīgais arhīvs)

Kāda no darbavietām viņam apmaksāta C kategorijas autovadītāja apliecības iegūšanu, kas tad arī pavēra ceļu un šofera darbu.

Šis apstāklis vēlāk izrādīsies būtisks Latvijā, jau minētajā reģionā, kur Rihards izvēlējies atgriezties un apmesties.

Dzīve Anglijā audzinājusi arī raksturu. No ballītēm, kas bijis ierasts jaunības gadu brīvā laika kavēklis, Rihards pārmeties uz fitnesu un laika pavadīšanu ar ģimeni, apceļojot skaistās salas.

Starp hobijiem arī braukšana ar motociklu. Šādā veidā Rihards pat reiz atceļojis no Anglijas līdz Latvijai.

Jau tobrīd viņš savu dzīvi dokumentējis "Youtube" kanālā, kur šī ceļojuma spilgtākos brīžus var apskatīt.

Pieaugot Rihards brīvo laiku visbiežāk izvēlas pavadīt izbraucienos pie dabas, ar ģimeni. (Foto: Personīgais arhīvs)

"Viss, pietiks - mēs brauksim mājās"

Iemesli domāt par atgriešanos dzimtenē ģimenei bijuši vairāki. Darbi kļuvuši mazāk pieejami, taču rēķini un kredīti joprojām jāmaksā. Ģimenei tolaik arī piedzimis dēls.

"Smagi strādājām, knapi vilkām galus kopā. Nu kas tad tā par dzīvi? Es painteresējos, parunāju ar cilvēkiem... vienu, otru, trešo - sapratu, ka Latvijā jau principā cilvēki dzīvo labāk nekā mēs te!" iespaidus atcerās Rihards.

Tas esot bijis spēriens, padomāt par došanos uz dzimteni.

"Bija jau arī tā, ka tīri emociju līmenī pēdējā laikā bija vēlme doties atpakaļ. Es negribētu teikt, ka vecums... drīzāk briedums. Sāka ļoti vilkt atpakaļ. Aizdomājos arī par radiem, omēm, opjiem. Manus bērnus viņi bija redzējuši vienu reizi mūžā. Laiks lido, neviens no mums nedzīvos mūžīgi. Padomāju - viss, pietiks - mēs brauksim mājās," tā laika pārdomās dalās Rihards.

Kādu laiku viņš gan mēģinājis debatēt ar sevi, sameklēt iemeslus, kuri pārliecinātu nebraukt uz Latviju.

Tādu neesot bijis. Un tad arī sieva viņam kādā brīdī pajautājusi, vai nav vēl apnicis dzīvoties pa Angliju.

"Sapratu, ka arī viņa jūt tieši to pašu, ko es. Sākām plānot visu līdz pat sīkākajām detaļām. Negribēju pieļaut, ka man un manai ģimenei šis kļūst par spontānu soli," skaidro Rihards.

Bijuši divi nosacījumi pirms somu sakravāšanas un biļešu pirkšanas - darbs Latvijā un pašiem sava māja.

"Zināju, ka šoferi ar C kategoriju visās pasaules malās atradīs darbu, tādēļ arī uz to iepriekš gāju. Runājot par māju - negribēju neko īrēt, atkal ņemt tos kredītus. Tas man vienkārši nebija variants," stāsta Rihards.

Paveicies, ka cenas nekustamajam īpašumam tobrīd jau bija uzlēkušas. Ģimenei bijusi māja, kuras iegūšanai ņemts kredīts "līdz pat pensijas vecumam", kā saka Rihards.

Tā pārdota un beigu beigās vēl sanācis ieķert uzkopjamu, bet jauku namiņu Latvijas laukos, kur ģimenei arī gribējies.

Tur arī atrasts kārotais darbs - Rihards kļuvis par kokvedēju, ikdienā brauc ar kravas auto un ved baļķus.

Mājokļa jautājumu sakārto paša rokām

Šobrīd Riharda saimes nams ir, kā viņš pats saka, "pus-saremontēts".

Taču "Youtube" vērojot darba gaitas, nav šaubu, ka beigu beigās no veca, nodzīvota īpašuma šis būs kļuvis par modernu, ērtu mājokli.

Pirmie Riharda video filmēti istabās, kuras palikušas nemainīgas, šķiet, no padomju laikiem. Pēcāk redzams, kā ģimene tās transformējusi līdz nepazīšanai.

Tas viss - ar Latvijā nopelnītu naudu, Latvijas lauku teritorijā, kur, ja tic čīkstētāju leģendām, viss esot pamiris un bez jebkāda potenciāla.

Ikdiena Riharda lolotajā īpašumā Latvijas laukos. Nams, pagalms - tas viss tiek remontēts un iekopts paša rokām. (Foto: Personīgais arhīvs)

"Nekādas baigās grūtības nebija. Nospraudu mērķi un lēnām gāju uz to," procesu komentē Rihards.

"Nesaista pilsētas. Dzīvot es gribu klusumā, savā lauku sētiņā, nevis pilsētā. Ja man vajadzēs pilsētu - iekāpšu auto un aizbraukšu," viņš piebilst.

Var just, ka vēlmi pēc plaša lauku pagalma un maksimāli cilvēka neskartas vides Rihardam uzdzinusi Anglijas realitāte - pilsētās cieši blakus sabūvētās šaurās mājiņas ar kvadrātveida pagalmiem, kuri latvietim pirmajā momentā drīzāk varētu atgādināt aizgaldus.

Riharda "Youtube" dienasgrāmata, kur viņš runājis par dzīvi Latvijā, kādā brīdī piesaistījusi arī politiķa Aināra Šlesera (LPV) komandas uzmanību.

Šis video ielikts šobrīd ar Saeimas atlaišanas ideju nodarbinātā Saeimas deputāta "Facebook", par ko Rihards nebūt nav priecīgs.

Saistītās ziņas

Patiess stāsts par bēgšanu laivā pāri jūrai un dzīvi Latvijā. Fahads Almazirli: "Man teica, ka neesmu sīrietis, bet īsts latvietis!”
“Tas bija kas neredzēts!" - vjetnamietis Kao par dzīvi Latvijā un darbu pie eposa "Lāčplēsis" 1
"Nekur citur tā nav!" - ukrainis Mikola par darbu un dzīvi Latvijā, ko nu jau sauc par savām mājām 1

"Sākumā nepievērsu tam lielu uzmanību, taču tad man ienācā prātā, ka cilvēki varētu padomāt, ka es atbalstu Šleseru. Man ar viņu nav nekāda sakara, viņš vienkārši bez atļaujas bija paņēmis manu video un ielicis savām vajadzībām," stāsta Rihards.

Pēcāk viņš šādam politiķa gājienam bija veltījis atsevišķu video, kurā skaidroja situāciju un aicināja parlamentārieti vairāk nenodarboties ar šāda veida piesavināšanos.

Rihards neslēpj, ka līdz šim par Latvijas politiku nav īpaši interesējies, taču nākamajos gados tas pavisam noteikti mainīšoties, jo ir jāzin, par ko vēlēt, ko atbalstīt.

Drīz pēc atgriešanās Latvijā viņš arī iestājies Zemessardzē.

"Sapratu, ka man vajag to apmācību, lai es zinātu, ko darīt, ja nu kaut kas notiek, ja nu rodas nepieciešamība aizstāvēt ģimeni, zemi. Vispār jau mani arī vienmēr ir aizrāvusi tā militārā joma. Ir bijusi interese par to. Vienmēr esmu ar apbrīnu uzlūkojis tos, kas ir šajā lietā - karavīrus," atklāj Rihards.

Citi šobrīd lasa

Vai zinātnieki beidzot atrisinājuši Ēģiptes piramīdu rašanās noslēpumu? Veikts jauns atklājums
"Mīlestība no pirmā acu skata!” - hokejists Ralfs Freibergs par satikšanos ar topošo sievu
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Pievienot komentāru