Garantija beigusies: Nacionālā mākslas muzeja kāpnes atjaunos par rīdzinieku naudu 3

Sabiedrība
2023. gada 23. augustā 05:59 2023. gada 23. augustā 05:59
 
Elmārs
Barkāns
| Jauns.lv
Pirms septiņiem gadiem atjaunotā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas apdrupušās kāpnes Rīgas domei nāksies atjaunot par sava budžeta līdzekļiem, tas ir - visu rīdzinieku nodokļu naudu, jo garantijas laiks par savulaik veikatajiem būvdarbiem jau beidzies.

Jauns.lv jau rakstīja, ka šovasar sākuši acīmredzami apdrupt muzeja galveno kāpņu apdare - centrālā ieeja neizskatās vis pēc nesen rekonstruētas ēkas fasādes, bet gan kā daudzus gadus desmitus novārtā atstāts un visiem pasaules vējiem pakļauts mūris. 

Septiņus gadus pēc vērienīgās rekonstrukcijas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja centrālās kāpnes izskatās pēc gadu desmitiem pamestiem mūriem. (Foto: Mārtiņš Ziders/Jauns.lv)

Pašvaldība gan mierina, ka rudenī sāks tā atjaunošanu un nolupušaias apmetums apdraudējumu nerada - bojājumi konstatēti tikai apdares slānī. Tie neesot bīstami, un ēkas nesošo konstrukciju noturība nav apdraudēta. Bojājumi radušies ārējo apstākļu ietekmē.

Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Solvita Brence-Kauste Jauns.lv sacīja: "Garantijas laiks ir beidzies. Apmetums, kuru bojājumus radīja ārējie apstākļi, būs sakārtots/atjaunots rudenī".

LNMM galvenās ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projekts izmaksāja 15 355 571 eiro: tajā skaitā Kultūras ministrijas piesaistītais Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums - 13 050 898 eiro, valsts budžeta dotācija Rīgas pilsētas pašvaldībai - 345 500 eiro un Rīgas pašvaldības budžeta finansējums - 1 959 173 eiro.

Tā kā lauvas tiesu projektam no Eiropas fonda līdzekļiem piesaistīja Kultūras ministrija, tad Jauns.lv ministrijai jautāja, kā tā vērtē izveidojušos situāciju.  Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja  Lita Kokale Jauns.lv pauda:

"Latvijas Nacionālā mākslas muzeja centrālās ēkas pārbūvi, izmantojot Kultūras ministrijas piesaistīto Eiropas Savienības fondu finansējumu, kā arī valsts un pašvaldības finansējumu, īstenoja tās saimnieks - Rīgas dome. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja darbības nodrošināšanai valsts ēku Jaņa Rozentāla laukumā 1 nomā no Rīgas domes; ēkas un zemes nomas maksa sastāda 63 822,53 eiro mēnesī jeb 765 870,36 eiro gadā (tai skaitā PVN).

Saistītās ziņas

Rudenī atjaunos nesen restaurēto Latvijas Nacionālās mākslas muzeja ieeju
Restaurētais Latvijas Nacionālais mākslas muzejs 5 gadu laikā piedzīvojis teju miljons apmeklējumu
Mākslas muzejs dāvinājumā saņem divus mākslinieciski vērtīgus sudraba priekšmetus

Kultūras ministrija novērtē to, ka Rīgas dome kā kārtīgs un apzinīgs saimnieks šī gada rudenī plāno novērst LNMM mājvietas ēkā konstatētos bojājumus apdares slānī".

Citi šobrīd lasa

Latvijā vāc parakstus pret valsts naudas tērēšanu Eirovīzijai 10
"Skola ir cietums. Visu tagad var "iegūglēt" vai izrēķināt ar kalkulatoru!" Mamma grib izņemt bērnus no skolas
FOTO: pāvests Francisks sūta sveicienus Latvijai 2
Skatīt visus komentārus