Jaunā Ogres muzeja direktore, “ kultūras cilvēks ar jurista saknēm” Ilze Zariņa visnotaļ neveikli 31. augustā Ogres novada domes sēdē centās skaidrot, kas ir nacionālais muzeju krājums. (Foto: Ogres novada pašvaldība)

Jaunā Ogres muzeja direktore – šovmene un eksotiskā dejotāja Ilze Zariņa mulst, skaidrojot, kas ir nacionālais muzeja krājums. VIDEO

Kultūra
2023. gada 2. septembrī 05:43 2023. gada 2. septembrī 05:43
 
Elmārs
Barkāns
| Jauns.lv
Ogres novada domes sēdē, kurā lēma par Ogres Vēstures un mākslas muzeja jaunās direktores Ilzes Zariņas apstiprināšanu amatā, viņa centās atbildēt uz jautājumu, kas ir Nacionālais muzeju krājums. Jauns.lv publicē pašvaldības domes raidierakstā dzirdamo jautājumu/atbildes tekstu.

Ogres novada pašvaldības bāriņtiesas locekle un eksotisko deju centra "Alegria" direktore, pēc izglītības juriste Ilze Zariņa  bija vienīgā, kura pieteicās Ogres muzeja vadītāja amatkonkursā, un tagad šajā amatā apstiprināta uz pārbaudes laiku. Par viņu balsoja 19 no 20 klātesošajiem deputātiem. Skeptiska par to, ka Ilze Zariņa var ieņemt muzeja direktores amatu 31. augusta pašvaldības domes sēdē bija deputāte Santa Ločmele ("Par!"), kura amata pretendenti tincināja par nacionālo muzeju krājumu. Sniegtās atbildes Santu Ločmeli neapmierināja. Tā kā publiskajā telpā plaši izskanējis apgalvojums, ka Ilze Zariņa “nespēja atbildēt uz deputātes Santas Ločmeles jautājumu”, Jauns.lv publicē šīs diskusijas daļas tekstu bez labojumiem (tā nu gluži nebija, ka Ilze Zariņa necentās atbildēt): 

“Es esmu satraukusies”

Santa Ločmele: “Vai jūs varat man kā muzeja nespeciālistei izskaidrot, kas ir nacionālais muzeju krājums un kā jūs redzat darbu ar to jaunajā reorganizējamā struktūrā?”

Ilze Zariņa: “Nacionālais muzeja krājums ir pats būtībā pamats, ar ko muzejs darbojas. To nosaka Ministru kabineta noteikumi un šajā gadījumā Ogres muzejā ir... Es esmu satraukusies.

Jaunā Ogres muzeja direktore Ilze Zariņa par nacionālo muzeja krājumu (no 01:15:14 min.):

Respektīvi, kas ir nacionālais muzeja krājums? Muzeja krājuma noteikumi ir nacionālā,... šo te. Kas ir nacionālā muzeja krājuma? Kas ir nacionālais muzeja krājums, nosaka nacionālā muzeja krājuma noteikumi. Ogres muzejā šobrīd ir piecdesmit tūkstoši vienību, kas attiecas uz krājumu, un respektīvi, un varbūt vēlreiz jautājumu. Vēlreiz jautājumu uzdodiet man”.

Santa Ločmele: “Jā, bez problēmām. Kas ir nacionālais muzeju krājums, uz to jūs centāties atbildēt, un kā jūs redzat to darbu ar jaunajā reorganizējamā struktūrā?”

Ilze Zariņa: “Es jūs pārtraukšu... Nacionālais muzeja krājums ir kultūras mantojums, kurš ir aizsargāts ar likumu un kurš atrodas, kurš ietver sevī kultūras mantojuma vērtību un kurš ir identificējams, nu, pēc noteiktiem kritērijiem”.

Santa Ločmele: “Es mazliet jūs precizēšu”.

Ilze Zariņa: “Kultūras mantojuma kritērijiem”.

Santa Ločmele: “Es mazliet jūs precizēšu. Tas ir visu Latvijas akreditēto muzeju pamatkrājums’. Protams iekļaujot arī kultūrvēsturisko mantojumu”.

Pēc šīs atbildes noklausīšanās Santa Ločmele pauda, ka viņai jaunās Ogres muzeja direktores kompetence radījusi “negatīvu noskaņu”, jo muzeja vadītājam atbilde par nacionālo muzeju krājumu būtu jāzina pat nakts laikā, ar vai bez satraukuma.

Kas ir Nacionālais muzeju krājums?

Muzeju likums nosaka, ka Nacionālais muzeju krājums ir “ir nacionālā bagātība, un tas ir valsts aizsardzībā”. To veido: * visu valsts un pašvaldību akreditēto muzeju pamatkrājumi; * akreditēto autonomo un privāto muzeju pamatkrājumi (ar Muzeju padomes piekrišanu) un * privātās kolekcijas vai atsevišķi muzejiski priekšmeti (pēc īpašnieka ierosinājuma un ar Muzeju padomes piekrišanu).

Ilze Zariņa dejo flamenko:

Ilze Zariņa pati atzīst, ka ir “kultūras cilvēks ar jurista saknēm” un ar darbu Ogres muzejā spēs tikt galā, turpinot darbu administratīvi teritoriālās reformas ietvaros, veicot visu Ogres novada pašvaldības muzeju un kultūras mantojuma objektu reorganizāciju. Ogres novada dome Ilzei Zariņai arī uzdevusi:

* līdz 1. decembrim izstrādāt Ogres novada muzeju reorganizācijas plānu atbilstoši Ogres novada pašvaldības domes 2023. gada 15. jūnija lēmumā “Par Ogres novada muzeju reorganizāciju” noteiktajam;

* līdz 1. decembrim izstrādāt rīcības plānu Ogres novada pašvaldības 2023. gada 21. februāra rīkojumā Nr. S/41 “Par izstādēm un pasākumiem 2023. – 2024. gadam” noteikto uzdevumu izpildei; 

* ne vēlāk kā līdz 10. novembrim izstrādāt plānu kvalifikācijas un atalgojuma paaugstināšanas pasākumus Ogres novada pašvaldības muzeju un kultūras mantojuma objektu darbiniekiem; 

* līdz 1. decembrim noorganizēt vismaz vienu novadpētniecības ekspedīciju Ogres novada administratīvajā teritorijā, apzinot novada kultūrvēsturiskās vērtības. 

Ilze Zariņa uz skatuves (2010. gads):

Juriste, vēderdejotāja un šovmene

Ilze Zariņa Latvijas Universitātē un Rīgas Stradiņa universitātē ir ieguvusi juristes izglītību, strādājusi par juristi Unibankā, Valsts kasē, Rīgas Fondu biržā un Finanšu ministrijas Valsts nekustamo īpašumu departamentā.

Kultūras jomā ievērību izpelnījusies kā eksotisko deju (flamenko, Dienvidindijas “Bharata Natyam” stila un vēderdeju) izpildītāja, deju un jogas pasniedzēja, organizējusi vēderdeju festivālus un dibinājusi eksotisko deju centru “Alegria”, ieguvusi Latvijas Sieviešu vingrošanas savienības sertifikātu šovgrupu vadīšanai. 

"Teikas meitene" Ilze Zariņa par VEF kultūras pili:

Jauns.lv jau rakstīja, ka Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktora amats kļuva vakants pēc asiem konfliktiem starp domes un muzeja vadību. 17. aprīlī īsi pirms Ogres novada domes ārkārtas sēdes, kurā bija plānots lemt par Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores Evijas Smiltnieces atstādināšanu no amata uz laiku, viņa pašvaldībai uzteica darbu.

Saistītās ziņas

Apstiprināta jauna Ogres muzeja direktore 1
Veids, kā līdz šim tiek risināts Ogres muzeja jautājums, liecina par nopietnu politiskās kultūras deficītu, norāda Levits 3
Ogres muzeja direktore pašvaldībai uzteikusi darbu

Ogres novada pašvaldības vadības konflikts ar muzeja darbiniekiem sākās februārī, kad muzeja darbinieki atklātā vēstulē iebilda pret domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (Nacionālā apvienība) ieceri rīkot Krievijas oligarham Pjotram Avenam piederošas porcelāna kolekcijas izstādi muzejā. Pēc tam pret muzeja vadību tika vērsta virkne pārbaužu, kuras toreizējie muzeja darbinieki novērtēja kā iespējamu politisku izrēķināšanos, savukārt domes vadība skaidroja ar sākto darbu pie iestādes reorganizācijas.

Citi šobrīd lasa

Kapusvētki Latvijas draudžu kapsētās 2024. gadā
Dona sagaidīšana lidostā varētu radīt drošības risku 2
Ostapenko triumfē Romas "WTA 1000" sērijas turnīra trešajā kārtā
Pievienot komentāru