Aptaujas liecināja, ka PKN finālā uzvarēs, taču mūzikas apskatnieki šaubījās, vai skatītāju atbalsts šai grupai patiešām vainagosies ar balsīm.

Sensācija ir notikusi: "Eirovīzijā" Somiju pārstāvēs grupa ar Dauna sindromu

Kultūra
2015. gada 1. martā 18:13 2015. gada 1. martā 18:13
 
Sestdienas vakarā visu „Eirovīzijas” fanu uzmanība bija vērsta Somijas virzienā. Šajā valstī notiekošais nacionālās atlases fināls beidzās tā, kā, godīgi sakot, jau tika prognozēts. Ceļazīmi uz Vīnē notiekošo „Eirovīzijas” dziesmu konkursu ieguva pankroka grupa „Pertti Kurikan Nimipäivät“ (PKN), kuras dalībniekiem ir Dauna sindroms un autisms.

Grupas dziesma „Aina mun pitää“ („Kas man ik dienu jādara”) atlases finālā pārspēja astoņus citus skaņdarbus. Dziesma vēstī par sīkajiem ikdienas darbiem, kuri katru dienu jāveic, piemēram, trauku mazgāšanu.

Aptaujas liecināja, ka PKN finālā uzvarēs, taču mūzikas apskatnieki šaubījās, vai skatītāju atbalsts šai grupai patiešām vainagosies ar balsīm – tikai tā iemesla dēļ, ka dziesma patiesībā nav ļoti melodiska un muzikāli augstvērtīga. Taču prognozes piepildījās, un PKN uzstāsies „Eirovīzijas” konkursa pirmajā pusfinālā.

Grupas dalībnieki kopā muzicēt sāka 2009. gadā. Viņi iepazinās pasākumos, ko rīkoja „Lyhty” – organizācija, kas rūpējas par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Jau drīz vien muzikanti parakstīja līgumu ar skaņu ierakstu kompāniju.

Grupa jau iemūžināta dokumentālajā filmā „Panku sindroms”, kas vēstī par to, cik liela loma mūzikai ir tādu cilvēku dzīvē, kuri apzīmogoti ar diagnozi „garīga atpalicība”. Par to, kā mūzika palīdz šiem cilvēkiem saprasties, izteikt savas domas un izjūtas.

2012. gadā tapusī filma augsti novērtēta dažādos kinofestivālos. Tā vēstī par P­KN grupas dalībnieku ikdienu – no kopējas dzīves vienā mājā līdz sarūgtinājumam, ka viņus atsakās apkalpot kafejnīcās, jo šie cilvēki izskatās atšķirīgi no pārējiem.

Atzinības pilna recenzija par šo filmu publicēta žurnālā „Empire”. Kinokritiķi vērtē, ka šī filma ir kļuvusi par būtisku pagriezienu un atvērusi logu uz pasauli to cilvēku dzīvē, kuriem ir Dauna sindroms.

­

Kasjauns.lv / Foto: AFP/LETA

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Revanšs neizdevās — Džeijs Opetaija otrreiz pieveic Mairi Briedi
Tēmas: Autisms
Pievienot komentāru