Māris Strautnieks hobijs ir Latvijas apceļošana.

Vaļasprieks – ceļojumi pa Latviju. Māris izmēģina jaunu veidu, kā stiprināt veselību un izturību

Sabiedrība
14. janvārī 07:06 2024. gada 14. janvārī 07:06
  Jauns.lv
“Vispirms vēlos iepazīt mūsu pašu zemīti, jo šeit ir daudz ko apskatīt. Katrs novads ir savdabīgs,” tā par savu ceļošanu pa Latviju intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja līvbērznieks Māris Strautnieks. Tāpat pērn viņš ieguva jaunu un izaicinošu pieredzi, sākot rūdīties ar peldēm aukstā ūdenī.

Raksturojot savu pagājušā gada ceļojumu pieredzi, Māris pastāstīja, ka iepazina dažādas skaistas vietas Latvijā.

“Vairāk sanāca pabraukāt ar auto un apceļot dažas skaistas vietas Latvijā. Daudz braukāju pa vietām, kur biju jau pirms tam, un tās parādīju citiem cilvēkiem.

Pagājušajā gadā bija mazāk personīgo piedzīvojumu. Bet biju aktīvāks citās jomās. Protams, sportoju un daudz strādāju.”

Vērtīgie kāpieni skatu torņos

“Runājot par pastaigu vietām, skaistākās bija Sietiņiezis, Līču-Laņģu klintis, Ķemeru un Slokas purva laipa ziemā, Viesatas upesloku takas, Daugavas krasts Staburaga apkārtnē un jūras krasts pie Kolkas ar sagāztajām priedēm.

Vienmēr ir vērts uzkāpt skatu torņos un paskatīties plašumos. Ir vērts pabraukāt arī pa maziem apskates objektiem, un, esot laukā, ļoti daudz ko var ieraudzīt.”

“Pagājušajā gadā vairāk velobraucienu un pārgājienu veidoju pa tuvākajām apskates vietām. Ļoti skaista vieta ir Īles pilskalns, Dobes kalni un Auces apkārtne.”

53 km pārgājiens no mājām līdz Aucei

“Pagājušā gada sākumā devos pārgājienā no Mazirbes līdz Kolkai - 25 km.

Visgarākais pārgājiens bija no mājām līdz darba vietai - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Auces postenim. Nogāju 53 km.

Šogad plāno jaunus izaicinājumus

Šogad ir doma doties un mesties jaunos izaicinājumos, lai būtu interesantāka dzīve.”

Arī šogad Māris plāno turpināt apceļot Latviju. Sarunas brīdī viņš iepirka ekipējumu un atbilstošas drēbes, lai pārgājienos nenosaltu, kā arī plānoja un apkopoja idejas šī gada ceļojumiem.

Vēlas tuvāk iepazīt Vidzemi un Latgali

“Vispār gribētos paceļot pa Latgali, tur nekad nav būts, un liekas, ka tas būtu interesants piedzīvojums. Tāda kā Latgales iepazīšana. Tur ir ļoti daudz skaistu vietu.

Gribētos paceļot un iepazīt arī Siguldas, Cēsu un Valmieras apkārtni. Daudz klinšu, skaista daba. Šajās vietās varētu iet pārgājienos un veidot velobraucienus pa izveidotiem velo maršrutiem. Ideju jau ir daudz.”

“Runājot par jūras krastu, vēlētos pabeigt jūrtakas posmu no Lietuvas robežas līdz Mazirbei.”

Pārgājienos vāc arī atkritumus

Māris pārgājienu laikā rūpējas arī par apkārtējo vidi un vāc atkritumus. “Rudenī turpināju vākt atkritumus netālu esošajā mežā un popularizēju to sociālajos tīklos.

Biju pabraukāt ar riteni gar jūras krastu un pa ceļam 5 km garumā savācu vienu maisiņu ar atkritumiem. Tas nozīmē, ka gar jūras krastu mētājas vismaz 100 tāda veida maisiņi ar atkritumiem, kuri būtu jāsalasa. Tīri teorētiski.”

Atrada jaunu veidu, kā palielināt savu izturību

Pērn Māris sāka nodarboties arī ar peldēšanu aukstā laikā.

“Pagājušajā gadā sāku rūdīties, ejot peldēties rudenī, kad sāka palikt auksts laiks, ar mērķi uzlabot un paaugstināt savu veselības un izturības stāvokli.

Lielākais mērķis ir izbaudīt un noķert to sajūtu, kad gaisa temperatūra ir mīnusos un es atrodos ūdenī. Cik viegli ir pārlauzt to emocionālo sajūtu, kad visapkārt ir sniegs, aukstums, ledus un vējš!”

Pirmā pieredze ledus aukstā ūdenī

“Pamēģināju, bija superīgas sajūtas, možums, vienmēr pozitīvi uzlādēts, smaidīgs un priecīgs! Šī man bija pirmā pieredze šajā dzīvesveidā. Iepatikās.

Īpaši sākumā tas bija ļoti izaicinoši, jo ūdens likās tik auksts un sajūtas neaprakstāmas. Ar laiku izveidojās disciplīna.

Viena no motivācijām bija pamainīt ūdenstilpnes, kamēr tās nebija aizsalušas, jo pie reizes varēju apceļot vietas, kur agrāk nebiju bijis, lai gan tās atradās tepat apkārtnē. Un, ja ir aizbraukts, tad noteikti bija jāielien iekšā ūdenī un jāpapeld.”

Plāno turpināt peldēties aukstā ūdenī

Peldēšanos aukstā ūdenī Māris iecerējis turpināt arī šogad.

“No oktobra līdz novembra vidum regulāri devos peldēties. Vēlētos to darīt arī turpmāk. Nekas vēl nav zaudēts. Ikdienā tāpat uzturos pie dabas, sava veida rūdījums jau ir.”

Kāpēc viņš plāno turpināt aukstuma peldes? “Ziemas peldēs ir foršas sajūtas, ko tās sniedz, jūties uzlādēts, priecīgs, laimīgs, smaidīgs, uz ikdienas problēmām un lietām, kas jāatrisina, liekas citādāks un mierīgāks skats, esi koncentrētāks. Pēc peldes ir viegluma sajūta!”

Vispirms vēlas iepazīt Latviju

Sarunas noslēgumā Māris pastāstīja, kāpēc patlaban izvēlas ceļot pa Latviju un apskatīt mūsu zemes skaistākās vietas, nevis doties uz ārzemēm: “Vispirms vēlos iepazīt mūsu pašu zemīti, jo šeit ir daudz ko apskatīt. Katrs novads ir savdabīgs.

Vēlētos, protams, paceļot arī pa ārzemēm, bet to darīšu tad, kad būs lielākas iespējas!”

Citi šobrīd lasa

Kriminālā vēsture: kā banda "Melnā volga" astoņu gadu garumā terorizēja Baku
Aizvien šarmanta! 90 gadu vecā Džoana Kolinsa izgājusi sabiedrībā ar savu 59 gadus veco vīru
FOTO: tas noteikti jāredz! Talkotāji atrod zilus brīnumus, pikantākā izstāde, Merzļikins negrib runāt, bet ziema aiziet
Pievienot komentāru