Pleškānei neesot zināms iemesls viņas izslēgšanai no frakcijas.  (Foto: Paula Čurkste/LETA)

Pēc Ķīnas brauciena no partijas vadības trūkties dabū arī "Stabilitātes" Pleškāne

Sabiedrība
25. janvārī 14:43 2024. gada 25. janvārī 14:43
  Jauns.lv
No "Stabilitātei!" (ST) Saeimas frakcijas izslēgta deputāte Viktorija Pleškāne, medijus ir informējis frakcijas priekšsēdētājs Aleksejs Rosļikovs. Viņa, tāpat kā Aleksandrs Kiršteins, kurš tikko kā izstājās no "Nacionālās apvienības" (NA), Aināra Šlesera pavadībā devušies uz Ķīnu. Tiek gan uzsvērts, ka braucienam nav sakara ar abu politiķu statusu Saeimā un partijā.

Komentējot lēmumu, Rosļikovs konkrētu skaidrojumu nesniedza, bet paziņoja, ka "Stabilitātei" ir vienīgais politiskais spēks, kas neveic nekādu sadarbību ar "varas bloku" un frakcijas deputāti "nav nekādos amatos".

"Ja kāds cilvēks no mūsu frakcijas grib pārskatīt šo situāciju, mēs labprāt dosim šo iespēju," izteicās "Stabilitātei" līderis.

Savukārt Pleškāne aģentūrai LETA pauda, ka viņai neesot zināms iemesls izslēgšanai no frakcijas. 

Frakcijas vadītājs šodien Pleškāni informējis, ka notiks frakcijas sēde par minēto jautājumu, bet politiķe pati uz to neesot uzaicināta.

Deputāte norādīja, ka viņas politiskā nostāja neesot mainījusies, arī turpmāk aizstāvēs Latgales reģionu un cilvēkus.

Pērnā gada martā arī deputāte Glorija Grevcova pameta gan partiju, gan "Stabilitātei" frakciju. Pēc Pleškānes izslēgšanas "Stabilitātei" Saeimas frakcijā tagad būs deviņi deputāti.

Jauns.lv ar Pleškāni, viņai vēl esot Ķīnā, sazinājās saistībā ar kādu citu jautājumu, proti, deputāte Saeimā darbojas gan Tibetas, gan Ķīnas jautājumos.

Uz šāda fona, Ķīnas puses apmaksāts brauciens, maigi sakot, izskatās savādi bez deputātes paskaidrojumiem.

Atbildes uz uzdotajiem jautājumiem Pleškāne joprojām nav sniegusi.

Ķīna neesot iemesls

Jau ziņots, ka savus ceļus nu ies arī ilggadējais NA biedrs Aleksandrs Kiršteins, kurš, kā paziņoja NA līderis Raivis Dzintars, ir izstājies no partijas.

Kiršteins aģentūrai LETA teica, ka viņam ir ''atšķirīgi uzskati par šo valdību un iespējamo darbošanos koalīcijā, ja kaut kas mainās un NA aicina atpakaļ'', proti, par partijas stratēģiskajiem uzstādījumiem, viedokli un attieksmi pret Zaļo kursu un partiju ''Vienotība''.

Politiķis noliedza, ka lēmums par izstāšanos no partijas ir saistīts ar neseno braucienu uz Ķīnu. ''Tas ir sīkums, ka pat nav vērts par to runāt,'' sacīja Kiršteins.

Kiršteins joprojām turpināšot sadarbību ar frakciju nacionālos jautājumos, reizē solot, ka nākamnedēļ varēšot sniegt padziļinātu atbildi pēc sarunām ar NA.

Saistītās ziņas

Šlesera vadītā Saeimas deputātu delegācija Ķīnā risina arī paša ģimenes biznesa lietas? 1
Šlesers un Šķēle ar arābu miljardiera palīdzību Rīgu grib pārvērst par “Ziemeļu Dubaiju”. FOTO 2
Šleseram par Saeimas sēdes kavējumu no algas atvilks 20% 2

Jauns.lv jau ziņoja, ka janvārī vizītē uz Ķīnu devās pieci opozīcijas politiķa Aināra Šlesera vadītās "Latvija pirmajā vietā" (LPV) frakcijas deputāti, divi "Nacionālās apvienības" (NA) pārstāvji un viena deputāte no partijas "Stabilitātei". Delegācijas vidū bija arī deputāts Aleksandrs Kiršteins.

LPV un ST! vēl pērn vasarā vienojās centienos panākt Saeimas atlaišanu, taču šobrīd abu politisko spēku sadarbība nav tik izteikti novērojama un nesenā Saeimas atlaišanas iniciatīvai veltītā preses konferencē neviena no šīm partijām neieradās. To vietā bija virkne marginālu politisko spēku.  

Kiršteina būšana šajā Ķīnas ceļojuma kompānijā izbrīnīja daudzus, spriežot pēc cilvēku reakcijas sociālajos tīklos, kur ceļojošie parlamentārieši atrādīja redzēto un piedzīvoto.

Šlesers ir informējis, ka 11 dienas ilgo ceļojumu pilnībā apmaksā Ķīnas valdība. Oficiālu iesniegumu ar lūgumu atbalstīt šo vizīti Saeimas prezidijam Šlesers nebija iesniedzis, arī komandējuma pieteikumus aizbraukušie deputāti neiesniedza.

Ja Šlesera partijas frakcijā deputāti vienoti atbalstīja šo braucienu, tad NA viedokļi atšķiras. NA pārstāvis Saeimas prezidijā Jānis Grasbergs uzsver, ka, "viņaprāt, frakcijas biedriem kavējumu attaisnot nebūs pamata".

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) piebildis, "ja partijas biedri būtu informējuši par ieceri braukt uz Ķīnu, frakcija to neatbalstītu, taču partija par ieceri neesot zinājusi".

Citi šobrīd lasa

Aizvien šarmanta! 90 gadu vecā Džoana Kolinsa izgājusi sabiedrībā ar savu 59 gadus veco vīru
Kas ir latviete Astrīda Menksa, kura iekarojusi miljardiera Vorena Bafeta sirdi 2
ASV izlūkdienests: Putins nav devis pavēli nogalināt Navaļniju
Pievienot komentāru