Paula Čurkste/LETA

Nodarbinātības valsts aģentūras vadītāja: būs jāstrādā ilgāk un jāmācās jaunas prasmes 1

Sabiedrība
26. janvārī 15:57 2024. gada 26. janvārī 15:57
  Jauns.lv
Novecojošā sabiedrībā mums jābūt gataviem, ka darba mūžs būs ilgāks. Jautājums ir par to, cik lielā mērā mēs esam gatavi mācīties jaunas prasmes, jo darba tirgus pakāpeniski mainās, tā "Rus.lsm.lv" raidījumā "TČK" sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras vadītāja Evita Simsone.

Latvijā vidējais bezdarbnieks ir vīrietis vecumā virs 50 gadiem, ar vidējo profesionālo izglītību, pastāstīja aģentūras vadītāja. Pēc viņas teiktā, sieviešu ir vairāk darba biržā, taču, ja skatās tieši uz vidusmēra klienta portretu, tad tas ir tieši vīrietis no 50 + kategorijas.

Reaģējot uz skatītāja repliku, ka daudzi šādā vecumā, ja ir uzkrājumi, var nemaz nevēlēties palikt darba tirgū, viņa daļēji piekrita: ja kādam bijusi tāda karjera, ka līdz 50 gadu vecumam izveidojušies pietiekami uzkrājumi, tā varētu būt individuāla izvēle - doties atpūtā.

"Taču kopumā jo vairāk sabiedrība noveco, jo vairāk mēs domājam par to, kā cilvēkus ilgāk noturēt darba tirgū, kā uzturēt viņu prasmju aktualitāti, lai cilvēki varētu strādāt. Un mēs redzam izaicinājumus, ar kuriem saskaras citas valstis, kad pensijas vecums vēl vairāk palielinās, tuvojoties 70 gadiem. Un kopumā varam teikt, ka cilvēki ilgāk strādās," apgalvoja Simsone.

Viņa norādīja, ka reģistrēto bezdarbnieku skaits patlaban ir neliels (aptuveni 50 tūkstoši 2023. gada decembrī) un tuvu minimumam 25 gadu laikā. Pie tam vakanču skaits joprojām nav atgriezies pirs pandēmijas līmenī: sākumā tas samazinājās pandēmijas dēļ, bet ne tikai koronavīruss ietekmēja dinamiku.

"Pēc pandēmijas mēs iepriekšējo skaitu tā arī nesasniedzām, un šeit ir daudz dažādu iemeslu. Daudzi procesi automatizējās, un tagad kādos darbos vairs nevajag tik daudz cilvēkresursu kā kādreiz. Automatizācija, tehnoloģijas, kas ienākušas mūsu dzīvē - tas ietekmējis brīvo darbavietu skaitu."

"Es negribētu biedēt tos, kas meklē darbu, sakot, ka darba vietu skaits vēl ievērojami samazināsies. Bet par ko runā ekonomisti un citi speciālisti - par to, ka darba meklēšana mainīsies, mainīsies kvalifikācijas prasības. Vieni aizies no darba tirgus, citi ienāks, bet nepieciešamo darbinieku skaits būs daudz lielāks nekā aizgājušo skaits. Galvenais jautājums, cik esam gatavi mācīties, attīstīt savas prasmes, lai mēs piemērotos tirgus prasībām."

(Ne) kvalificēta darbaspēka pieejamība ir pirmajā vietā kritēriju sarakstā, ar kuru Latvijas tirgum pieiet potenciālie investori.

Ekonomisti brīdina, ka iedzīvotāju novecošanās un samazināšanās ietekmēs darba tirgu. Personāla atlases kompānijas "CV Online" vadītājs Aivis Brodiņš uzskata, ka daudzās nozarēs būs jādomā par darbinieku piesaisti no ārvalstīm.

Zināms, ka autovadītāju trūkuma dēļ Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" piedāvā vienkāršot autovadītāja apliecības iegūšanas procesu sabiedriskā transporta šoferiem.

Citi šobrīd lasa

"Skola ir cietums. Visu tagad var "iegūglēt" vai izrēķināt ar kalkulatoru!" Mamma grib izņemt bērnus no skolas
"Parādījām puišiem, kas iztrūka iepriekšējās spēlēs!" Vītoliņš atstāsta treniņā paveikto; sastāvā gaidāmas būtiskas izmaiņas
FOTO: pāvests Francisks sūta sveicienus Latvijai 2
Pievienot komentāru