Krievu desantnieki pateicas “Rīgas maizei” – maiznīcas līdzīpašnieks Normunds Bomis skaidro situāciju 3

Sabiedrība
13. februārī 11:09 2024. gada 13. februārī 11:09 | Papildināts, 13. februārī 10:55
  Jauns.lv
Internetā parādījies video, kurā maskās ģērbti Krievijas karavīri saka lielu “paldies” saviem atbalstītājiem. Starp tiem ir arī kāds uzņēmums vārdā “Rīgas maize” (“Rižskij Hļeb”). Stāsts ir pietiekami komplicēts, taču par laimi sazināties ar šī biznesa pārstāvi Latvijā un noskaidrot vairāk bija gana viegli.

Video savā vietnē Kompromat.lv publicējis žurnālists Leonīds Jākobsons.

Tā saturs ir apstulbinošs. “Vēlamies pateikties atbalstītājiem, tostarp “Rižskij Hļeb” par transportlīdzekļu sarūpēšanu,” cita starpā saka okupanti, kuri šobrīd karo Ukrainā.

Publiski pieejamās interneta datubāzes, kurās apkopota informācija par Krievijas uzņēmumiem norāda, ka konkrētā maiznīca uz pusēm pieder Sergejam Sirenko un – latvietim Normundam Bomim.

Maizi cep arī Latvijā

Dati Latvijas datubāzē “Lursoft” norāda, ka Bomim arī dzimtajā valstī pieder maiznīca ar nosaukumu “N. Bomja maiznīca ”Lielezers””. Tā, turklāt, ir pietiekami iecienīta.

Ar Latviju – vismaz savulaik – Bomi saistīja arī ambīcijas politikā, kuras viņš centās realizēt no Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA).

No šī saraksta viņš Vidzemē kandidēja uz amatu 10. Saeimā, 2010. gadā.

Šajā mirklī jau trīs gadus Bomis, kopā ar minēto biznesa partneri Krievijā saimniekoja 2007. gadā Ivanovas apgabala Rodņiku pilsētā atvērtajā maiznīcā.

Par to plaši vēstīja arī mediji Latvijā – tolaik, pirms Krievijas iebrukuma Gruzijā un pirmā iebrukuma Ukrainā – vēl kā par latviešu biznesmeņa izaugsmi. “Citi laiki,” kā mēdz teikt.

Bomis: “Ar uzņēmumu man nav kontaktu”

Ņemot vērā visu šo informāciju, Jauns.lv sazinājās ar Normundu Bomi, lai lūgtu atbildēt uz vairākiem, konkrētiem jautājumiem:

  • Lūgums īsumā komentēt - kas savulaik mudināja atvērt biznesu Krievijā?
  • Kāda ir bijusi sadarbība ar Sergeju Sirenko līdz 24.02.2022.? Kādēļ turpinājāt darbu Krievijā pēc 2014. gada notikumiem?
  • Lūgums paust jūsu nostāju par "Rižskij Hļeb" sniegto atbalstu KF armijai - vai to veicis S. Sirenko individuāli? Kā esat mēģinājis šo kavēt?
  • Kādi būs jūsu turpmākie soļi attiecībā uz maiznīcu Krievijā un vai bizness tur jebkā ir saistīts ar maiznīcu Latvijā?
  • Vai joprojām esat biedrs politiskā partijā? Ja jā - kurā? Ja nē - kad izstājāties?

Normunds Bomis sākotnēji virkni no šiem jautājumiem ignorēja, rakstiski atbildot pāris teikumos: “Esmu līdzīpašnieks Krievijas ceptuvē (“Riga xleb”). Iebrukumam sākoties, ar uzņēmumu man nav nekādu kontaktu. Man personīgi ir liegums iebraukt Krievijas Federācijā, jo esmu no nedraudzīgās valsts, un esmu līdzīpašnieks ceptuvei Ukrainā.”

Pēcāk tika saņemta detalizētāka atbilde: "[...] Biznesu Krievijā izdomāju atvērt ar senu draugu Sergeju, pašam man ir pieredze ar Krievu Ukraiņu  Baltkrievu, Moldāvu, Uzbeku u.c. tā laika Padomijas cilvēkiem, jo dienēju trīs gadus Vidusjūras flotē uz karakuģa. Tādēļ bija saprotama valoda un domāšana. Ar Sergeju līdz iebrukumam bijām kā brāļi. Pēc 2014 notikumiem to neuztvēru nopietni, jo informācija par to bija dažāda un  godīgi sakot par to neinteresējos kā lielākā daļa cilvēku. Par Krievijas Federācijas atbalstu, to veica Sergejs individuāli. Krievijas bizness  ar Latvijas uzņēmumu nav nekādi saistīts, darbinieki turpat divdesmit gadu laikā ir apmācīti un vēl šobrīd tur strādā divi cepēji no Latvijas kuriem tā jau ir dzīvesvieta. Kopš iebrukuma Sergejs norobežojās no manis..."

Krievijas mediji vēsta par līdzīpašnieku konfliktu

Apgalvojums, ka Normundam Bomim nav kontaktu ar maiznīcu Krievijā kopš tās iebrukuma, skan savādi, ņemot vērā, ka maiznīcas darbošanos un līdzīpašnieku strīdus 2023. gadā aprakstīja Krievijas propagandas medijs “Komsomoļskaja Pravda”.

Publikācijā no iepriekšējā gada vasaras Bomis aprakstīts, kā ”latviešu nacionālists”, kurš pieprasa, lai viņa biznesa partneris Krievijā aizver ciet “veiksmīgu uzņēmumu”.

Saistītās ziņas

Trampa izteikumi neaizsargāt NATO valstis uzbrukuma gadījumā nāk par labu Krievijai
Treniņš pirms konflikta ar NATO? Krievija cenšas slāpēt Igaunijas mobilo sakaru operatoru signālus pierobežā
Jaunā Ukrainas armijas virspavēlnieka Krievijā dzīvojošie vecāki šokēti par dēla "nodevību" 1

“Līdz 2022. gadam viss visus apmierināja,” vēl piebilsts šajā rakstā. Viss liecina, ka Bomis ir mēģinājis vērsties pret to, ka viņam daļēji piederošais uzņēmums Krievijā atbalsta okupantu karaspēku.

Taču atbildē medijam šo Bomis, kā redzams, īpaši neizcēla, vienlaikus gan neatbildot uz jautājumiem par biznesa turpināšanu pēc 2014. gada notikumiem un piederību kādai politiskajai partijai.

Vērsāmies NA telefoniski, lai noskaidrotu vai Normundam Bomim šobrīd ir jebkāda saikne ar politisko spēku.

NA sabiedrisko attiecību speciāliste Laima Melkina informēja, ka biedra statuss partijā Bomim nekad nav bijis.

Citi šobrīd lasa

"Es jūtos kā karaliene!" - Katrīne Vasiļevska blondīne ir tikai sirdī
Arī šogad viss beidzies skumji. Durbes jūras ērgļu ligzdā nav palikusi neviena Mildas ola 3
Plaši apmeklētā Lielajā talkā sakopj 1149 vietas visā Latvijā; daži atradumi pārsteidz daudzus
Skatīt visus komentārus