Pensionāri – autoratlīdzību saņēmēji var saņemt atpakaļ pārmaksātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Lai to panāktu, trīs gadu laikā ir nepieciešams par to paziņot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai. (Foto: Prostock-studio / Alamy/ Vida Press)

Pensionāri – autoratlīdzību saņēmēji var atgūt pārmaksāto nodokli

Sabiedrība
9. aprīlī 05:21 2024. gada 9. aprīlī 05:21
 
Elmārs
Barkāns
| "Likums un Taisnība"
Pensionāri – autoratlīdzību saņēmēji no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) var saņemt atpakaļ no honorāriem ieturētās Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), kas sastāda 20% no saņemtās autoratlīdzības. Lai to izdarītu jāraksta iesniegums VSAA. To var izdarīt trīs gadu laikā. Ja tas netiks izdarīts, tad pensionāru iemaksātās VSAOI paliks valsts budžetā.

Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze mudina: „Pasakiet šo, lūdzu, visiem radošajiem pensionāriem (rakstniekiem, tulkotājiem, māksliniekiem, mūziķiem, aktieriem un tā tālāk) kuri, sākot ar 2021. gadu, slēguši autoratlīdzību līgumus. Viņi pēc likuma var saņemt atpakaļ to daļu (20%), ko valsts ieturējusi no viņu autoratlīdzībām kā VSAOI, jo pie pensijām to nepieliks. Tā paredz likums. Lai atmaksu saņemtu, ir jāraksta iesniegums tuvākajā VSAA. Ja viņi to nedarīs - nauda paliks valstij.”

Līdz šī gada 31. jūlijam VSAA pensionāriem – autoratlīdzību saņēmējiem uz viņu deklarēto dzīvesvietas adresi izsūtīs vēstules par iespēju atgūt VSAOI. Ja kāds to līdz šim datumam nebūs saņēmis, tad viņam par to jāsāk interesēties VSAA. Jāatgādina, ka pirmo reizi šāda iespēja – atgūt pārmaksāto VSAOI pensionāriem bija jau par 2021. gadu, un, ja par iepriekšējiem pāris gadiem tā nav saņemta, to vēl var pagūt izdarīt, jo to var paveikt trīs gadu laikā.

Arī par šogad samaksātajām iemaksām būs tāda pati kārtība, jo pensionāriem – autoratlīdzību saņēmējiem ar šādu birokrātiju būs jārēķinās ar pēc gada, jo likumdošana neparedz VSAOI iemaksātājus nodalīt pensionāros un nepensionāros.

VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Vita Cinīte žurnālam „Likums un Taisnība” skaidro:

„Likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 6. panta trīspadsmitajā daļā noteikts, ka fiziskā persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un, kura gūst ienākumu no intelektuālā īpašuma, un ir sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju vai kurai ir piešķirta valsts vecuma pensija (tajā skaitā priekšlaicīgi), vai kura ir persona ar I vai II grupas invaliditāti, nav obligāti sociāli apdrošināmā persona.

Tas nozīmē, ka autoratlīdzības izmaksātājam par autoru, kurš ir valsts vecuma pensijas saņēmējs (tajā skaitā priekšlaicīgi), vai kura ir persona ar I vai II grupas invaliditāti, nebūtu jāveic VSAOI. Bet, tā kā no autoratlīdzības ieturētais nodoklis sevī ietver gan VSAOI, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), tad autoratlīdzības izmaksātājam no autoratlīdzības ir jāietur aprēķinātais nodoklis pilnā apmērā, jo normatīvie akti neparedz atsevišķi nodalīt IIN.

Līdz ar to VSAA, kad saņem no Valsts ieņēmumu dienesta informāciju par ieturētajām un faktiski samaksātajām VSAOI no autoratlīdzības, autoratlīdzības saņēmēja sociālās apdrošināšanas kontā tās nereģistrē.

VSAA par iepriekšējo kalendāro gadu līdz tam sekojošā gada 1. aprīlim personai (autoram) aprēķina pārmaksātās VSAOI un līdz 31. jūlijam nosūta informāciju (pa pastu uz personas deklarēto dzīvesvietu), par pārmaksātajām VSAOI. VSAA informē personu (autoru) par pārmaksāto VSAOI summu un nepieciešamību iesniegt VSAA iesniegumu, norādot iesniegumā kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontu.

Iesniegumu var iesniegt: * portālā www.latvija.gov.lv; * klātienē (jāuzrāda pase vai ID karte); * elektroniski nosūtot uz e-pastu (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu); * pa pastu uz aģentūru. Iesniegumu klātienē var iesniegt jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros.

Pēc personas (autora) iesnieguma saņemšanas, VSAA ieskaita pārmaksātās VSAOI saņēmēja kontā. VSAA atmaksā sociāli apdrošinātām personām pārmaksātās VSAOI, kas pārsniedz 22,41 eiro. Ja pārmaksātās VSAOI nesasniedz 22,41 eiro, tad tās uzkrāj un atmaksā pēc tā kalendārā gada beigām, kurā sasniegušas 22,41 eiro.
 
Gadījumā, ja persona (autors) līdz kalendāra gadam sekojošā gada 31. jūlijam no VSAA nav saņēmusi informāciju par pārmaksātajām VSAOI, pēc šī termiņa beigām to var iegūt, vēršoties VSAA.

Pārmaksātās VSAOI persona (autors) var pieprasīt triju gadu laikā pēc kalendāra gada beigām, kurā tās ir aprēķinātas. Pēc šī termiņa persona zaudē tiesības uz pārmaksāto obligāto iemaksu saņemšanu.

Saistītās ziņas

No 2021.gada mainīs sociālo iemaksu veikšanas kārtību 3
Pašnodarbinātie, kas prognozē mazus ienākumus, var izvēlēties nemaksāt minimālās sociālās apdrošināšanas iemaksas
Svarīgākais, kas jāzina par pensiju, ja tev ir 40+ 3

Ņemot vērā, ka augstāk minētais nodokļu maksāšanas režīms autoriem ir pagarināts līdz šī gada 31. decembrim, tad par 2024. gadu pārmaksātās VSAOI autoram, kurš saņem pensiju vai ir persona ar I vai II grupas invaliditāti, tiks aprēķinātas un atmaksātas 2025. gadā.

Jāmin, ka pirmo reizi VSAA pārmaksātās VSAOI autoram aprēķināja 2022. gadā par 2021. gadu, proti, par periodu no 2021. gada 1. jūlija līdz 31. decembrim.”

Citi šobrīd lasa

Maksims Galkins publisko mīlīgu Allas Pugačovas foto un izpelnās vētrainu kritiku 3
Apcietināts jaunietis, kurš, iespējams, piekāva mūziķi Horenu Stalbi 2
FOTO: Balderis, Dārziņš un Ko burtiski “iznīcina” Saeimas hokeja komandu 1
Pievienot komentāru