Neparastais putns 13. februārī manīts Jelgavā. (Foto: Ekrānšāviņš)

Jelgavā manīts neparasts putns. Eksperts skaidro, ka tam varētu būt divi iemesli 1

Sabiedrība
22. februārī 05:19 2024. gada 22. februārī 05:19
  Jauns.lv
Aizvadītajā nedēļā acīgi Jelgavas iedzīvotāji kļuva par lieciniekiem neparastam skatam – pilsētas ielās tika manīts neredzēts putns, ar krāšņu cekulu un garu asti, kas mūsu platuma grādos nemēdz uzturēties.

“Kas šis par zvēru? Staigāja pa parku blīvi apdzīvotas pilsētas centrā. Viņš nebija īpaši bailīgs,” sociālajā vietnē "Facebook" norāda kāds iedzīvotājs .

“Redzējām viņu katoļu baznīcas pagalmā, pēc tam Raiņa ielā,” vēsta kāda cita Jelgavniece.

“Tas ir fazāns! Anglijā tādi dzīvo brīvā dabā , bet Latvijā to vēl nebiju redzējusi,” atklāj Elīna.

“Rīgas Zooloģiskā dārza” eksperts Māris Lielkalns apstiprina, ka attēlā redzamais lidonis tik tiešām ir fazāns, precīzāk, medību fazāna tēviņš.

“Šī suga nav Latvijas tradicionālais iemītnieks, un tās dabīgais izplatības areāls ir Āzija un Eiropas dienvidaustrumi,” norāda Lielkalns.

Viņš skaidro, ka “fazāns jau kopš seniem laikiem ir iecienīts medību objekts visā pasaulē, tādēļ suga ir introducēta plašās teritorijās gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā un Austrālijā.

“Arī Latvijā ir bijuši centieni krāšņos putnus ieviest savvaļā, tomēr tie nav vanagojušies panākumiem, jo bargās Latvijas ziemas šiem putniem ir liktenīgas. Tāpat fazāniem iedzīvoties Latvijā traucē mitrie pavasari, jo pārlieku lielā mitrumā vairāk iet bojā  putnu olas un cāļi, kamēr tie vēl mazi”.

Eksperts norāda, ka iemesli, kādēļ putns novērojams Latvijas teritorijā, var būt divi:

  1. Fazāni ir krāšņi putni, kurus iemīļojuši daudzi putnkopji. Var gadīties, ka kaut kādu iemeslu dēļ tie izkļūst no saviem voljēriem savvaļā.
  2. Reizēm putni tiek savairoti speciālās audzētavās, un vēlāk izlaisti medību teritorijā, un tad mednieki ar putnu suņu palīdzību, cenšas tos atrast. Šādu fazānu komercmedības laikā daļa putnu paliek neatrasti un turpina dzīvot savvaļnieku dzīvi. Vienam tā ir veiksmīgāka, citam ne visai – arī vietējie plēsīgie zvēri un putni tad tiek pie smalkas maltītes.

“Jauns.lv” izdevās sazināties ar putna īpašnieku Egilu, kurš apstiprināja, ka fazānus audzējis otrajam nolūkam.

“Bērni izlaida viņu ārā. Fazāns bija paredzēts putnu suņu treniņiem,” vēsta vīrietis.

Viņš skaidro, ka tas nokļuvis Jelgavā no netālu esošajiem “Ozolniekiem” un putns esot ļoti veikls.

“To spēj noķert tikai svina lodes - suns vai cilvēks viņu nenoķers,” ironize Egils.

Arī “Rīgas Zooloģiskā dārza” eksperts apstiprina, ka “putni ir lieliski lidotāji un sagūstīt šādu bēgli ir teju neiespējami”.

“Skriet tam pakaļ un dzenāt ar ķeramtīklu nav mērķtiecīgi, jo tādā gadījumā putns iegūst mācību, ka tam jābūt vēl uzmanīgākam un cilvēku, it īpaši ar kaut kādiem tīkliem jātur pa lielāku attālumu,” skaidro Lielkalns.

Viņš norāda, ka “sekmīgāk fazāna ķeršana varētu izdoties pievilinot to ar barību - kādā mierīgākā vietā, kur putns ir manīts jāpaber graudi un jāuzstāda ķeramā tīkla kaste ar automātisku aizvēršanās mehānismu. Tomēr, jārēķinās, ka lamatās varētu iesprukt arī citi dzīvnieki. Otrs variants būtu – notvert fazānu viņa guļvietā naktī”.

Tomēr eksperts rosina iedzīvotājus putna ķeršanā neiesaistīties:

“Tā kā attēlā redzamais fazāns ieklīdis pilsētas teritorijā, tad šajā gadījumā pareizāk būtu informēt pašvaldības policiju, jo katrai pašvaldībai vajadzētu būt noslēgtam līgumam ar apkaimē esošu dzīvnieku patversmi, kura risina līdzīgas problēmas.”

Citi šobrīd lasa

Elīna Gluzunova ar savu pikanto tērpu liek sarosīties mājsaimniecēm
Gaišā dienas laikā nošauta skaistumkonkursa "Mis Ekvadora" dalībniece; traģēdijas apstākļi ir šokējoši
"Paši deportēja sevi," atsevišķi deputāti izpelnās aizrādījumus par neatbilstošu izteikšanos saistībā ar izsūtīšanām 2
Pievienot komentāru