3x3 saieta arhīva foto

Uzlādēt latviskās baterijas: kur šovasar pasaulē notiks 3x3 saieti?

Sabiedrība
13. martā 06:00 2024. gada 13. martā 06:00
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Vasara ir tepat aiz stūra – samirkšķināsi acis, un tā jau būs klāt. Tāpēc svarīgi zināt, kad izbrīvēt nedēļu un uz kurieni latvietības meklējumos doties. Varbūt tas būs pat zemeslodes otrā malā? – Un kāpēc gan ne? Arī tur mīt latvieši, kuriem ir svarīgi uzturēt latviskumu un kopā ar citiem domubiedriem veldzēties latvietībā.

Atgādinājumam - 3x3 saietus vai nometnes, kā nu kurā pasaules malā tās sauc, rīko visu paaudžu latviešiem no visiem kontinentiem - ar mērķi padziļināt un paplašināt latviskās zināšanas, stiprināt latviskas ģimenes, sekmēt latviskas draudzības un veicināt latvisku kopības izjūtu.

Pati pirmā 3x3 nometne notika 1981. gadā ASV, Latviešu centrā Garezers. Idejas autori bija Līga un Arnolds Ruperti no ASV. 3x3 nometnes ļoti ātri kļuva populāras, tās sāka rīkot ne tikai ASV - Rietumkrastā un Katskiļos, bet arī Austrālijā, Lielbritānijā, Zviedrijā un Francijā; bet, Latvijai atgūstot neatkarību, 1990. gadā pirmais 3x3 saiets notika arī Latvijā. Un nu jau 3x3 notiek arī Kanādā, Vācijā, Lielbritānijā, nometne ir notikusi arī Norvēģijā. Novērtējot L. Rupertes milzīgo devumu 3x3 attīstībā, viņu vēl šodien mīļi sauc par 3x3 mammu.

3x3 nometnēm latviskuma saglabāšanā agrāk trimdā un tagad diasporā ir bijusi nenovērtējama nozīme. Ar 3x3 fenomenu ir izaugušas veselas paaudzes. Un, ja kādam šķita, ka Latvijā latviskuma jau gan pietiek, tad izrādījās, ka arī Latvijā šādi 3x3 saieti ir nepieciešami – piesakās tik daudz gribētāju, ka ne visi tiek uz izvēlēto nometni, jo vietas aizpildās ļoti ātri. 

3x3 ir vieta, kur satikties latviešiem no visas pasaules – gan rietumiem, gan austrumiem, gan arī no Latvijas. Ne velti nedēļu, kas pavadīta 3x3 zīmē, dalībnieki sauc par ideālo Latviju, pēc kuras grūti atgriezties ikdienas rutīnā.

Austrālija

Uz 3x3 saietu Austrālijā diemžēl šogad vairs neizdosies aizbraukt, jo tie tur tradicionāli notiek paša jaunā gada sākumā. Šogad tas ritēja no 2. līdz 8. janvārim Howsons Gap Alpine Centre, Falls Creek, Austrālijas Alpos Antas Brahmanes un Artūra Landsberga vadībā.

Latvija

Saiets no 30. jūnija līdz 7. jūlijam notiks Koknesē, un to vadīs Eduards un Ieva Krūmiņi. Plānots ap 50 dažādu ieviržu: celošana, lina kreklu šūšana, folklora, kokles spēle, seno ādas apavu darināšana, rotkalšana, pirts mācība, latviskā virtuve utt. Būs arī ģimeņu seminārs, vīru spēks, sietspiedes darbnīca, jauniešu klubs, teātris, dejas ievirze, kroņu darbnīca un daudzas citas. Tradicionāli būs nodarbības arī mazajiem 3x3-niekiem. Un kur nu vēl latviskie danči ar Ēriku Zepu un Ivaru Utānu!

No 21. jūlija līdz 28. jūlijam saiets notiks Limbažos Gunta Nulles un Annas Gobzemes-Nulles vadībā. Saieta rīkotāji teic: “Visi kopā meklēsim atbildi uz jautājumu – kas mūsdienās ir latvisks, kas stiprina latvisko identitāti.  Vai mums pietiek tikai ar to, ka dzīvojam Latvijā un darām savas ikdienas lietas, vai papildus interesējamies un uzzinām, kā to darīja cilvēki pirms 100 gadiem, kad veidojās Latvijas valsts.” 

Protams, būs arī tradicionālas 3x3 ievirzes: ģimeņu seminārs, vietējo dzīves, darba un apkārtnes iepazīšana, rotkalšana, keramika, koka darbi, celošana, kreklu šūšana, izšūšana, zīļu vainagu gatavošana, aušana stellēs utt.

Vācija

No 28. jūlija līdz 4. augustam 3x3 saiets notiks Latviešu centrā Bērzaine, Freiburgā, Dienvidvācijā. Saietu vadīs Egija un Ingus Krūmiņi kopā ar Leldi un Induli Bērziņiem. Kā vadmotīvs izvēlētas dziesmas rindas: Viena mēle, viena dvēs’le, viena zeme mūsu. “Šī dziesma mums visiem ir tik nozīmīga gan kā atgādinājums, gan kā vēsturiskais stāsts,” uzsver saieta rīkotāji.

Turklāt no Bērzaines pakalniem var ieraudzīt pasakainus saulrietus un vienreizējus skatus uz Švarcvaldes, Kaizerštūla un Elzasas kalniem un ielejām. “Ar vairāk nekā 5 hektāru platību Bērzaine ir apbrīnojami skaista vieta, kur pulcēties latviešiem. Ekskursiju dienā varēs izbaudīt kādu no apkārtnes brīnišķīgajām vietām, kuru te ir ļoti daudz,” teic saieta rīkotāji.

ASV

Latviešu centrā Garezers 3x3 nometne notiks no 4. līdz 11. augustam. Būs tradicionālās 3x3 ievirzes, nīkšana ar sadziedāšanos, danči un dažādas ievirzes.

Īrija

Saiets ritēs no 11. līdz 17. augustam Lough Lannagh brīvdienu ciematā Castlebar pilsētā Mayo grāfistē Zanes un Mārtiņa Puncuļu vadībā. Saieta temats – Rits, moto: Dieviņ, Tavu likumiņu, gaiša diena, gaiša nakts. Īrijā varēs “iegūt jaunas teorētiskās un praktiskās zināšanas par latviešu dzīvesziņu un veselu nedēļu būt kopā ar savējiem mazajā Latvijā, kas tiks uzburta tepat, Zaļajā Salā,” vēsta rīkotāji.

Lielajiem un mazajiem saieta dalībniekiem tiks piedāvātas 20 ievirzes: gan “Riti raiti, valodiņa”, gan folkloras un rotaļu ievirze, kā arī Vilku mācība, Valdorfa lellīšu izgatavošana utt. 

“Par mūziku un dančiem saietā rūpēsies lieliskie Julgī Stalte un Ēriks Zeps, saieta centrālo notikumu – Daudzinājumu vadīs Inese un Jānis Atis Krūmiņi, kā arī būs interesanti un daudzveidīgi vakara notikumi,” aicina Īrijas 3x3 rīkotāji.

3x3 saietiem ir aicināts pievienoties ikviens – gan individuāli, gan kopā ar ģimeni un draugiem, - kurš vēlas saglabāt vai izzināt latviskās tradīcijas. Šos saietus saietus visā pasaulē atbalsta Kultūras ministrija.
 

Citi šobrīd lasa

Cilvēki "šūmējas": kāpēc 4. maiju dēvējam par Baltā galdauta svētkiem, kas kopīgs Neatkarības deklarācijai ar sēdēšanu pie viena galda? 2
Īpašais 4. maija svētku pastaigas maršruts: izstaigā neatkarības atjaunošanas dienas vēsturiskās vietas!
Mirdza Martinsone un Mārtiņš Vilsons pie leģendārās "Mirāžas" auto atminas 40 gadu vecus notikumus
Pievienot komentāru