Autobusa pietura. (Foto: Ieva Leiniša/LETA)

No 1. aprīļa visos Latvijas reģionos starppilsētu autobusu biļetes kļūs dārgākas 3

Sabiedrība
27. martā 15:17 2024. gada 27. martā 15:17
 
Gundega
Grīva
| Jauns.lv
No 2024. gada 1. aprīļa visu reģionālo autobusu biļetes kļūs dārgākas. Dažviet cenu izmaiņas būs maznozīmīgas, bet citos maršrutos iedzīvotājiem turpmāk nāksies atvadīties pat no divu eiro lielākas summas nekā ierasti.

Viskrasāk cenu izmaiņas skars Latgales iedzīvotājus. Piemēram, biļešu cenas reisā Dagda-Rīga pieaugs par 2.25 eiro – no 10.25 uz 12.50 eiro. Arī deviņos citos maršrutos būs vērojamas no 0.3 līdz 1.85 eiro cenu atšķirības. Maršrutā Gulbene-Rīga cena pieaugs par 0.95 eiro, Līvāni-Rīga par 1.15 eiro, bet lai nokļūtu no Balviem uz galvaspilsētu nāksies atvadīties no 1.85 eiro lielākas summas kā līdz šim.

Jāatgādina, ka vidējā alga Latgalē ir par trešdaļu zemāka nekā Rīgā, un cerību uz izlīdzināšanos tuvākajā laikā tikpat kā nav.

Jaunie tarifi Latgalē. (Foto: Autotransporta direkcija)

Kurzemē cenu pieaugumu viskrasāk izjutīs ventspilnieki un liepājnieki, kuriem turpmāk nāksies atvadīties no attiecīgi 1.65 un 1.50 eiro lielākas summas ka līdz šim.

Tarifu izmaiņas Kurzemē. (Foto: Autotransporta direkcija)

Vidzemes pusē krietni dārgākas kļūs biļetes no Alūksnes uz Rīgu, kuru pieaugums būs mērāms 2.05 eiro apmērā.

Jaunie tarifi Vidzemē. (Foto: Autotransporta direkcija)

Savukārt Zemgalē cenu pieaugums būs salīdzinoši mērens un cenas kļūs par 0.2 līdz 0.75 eiro dārgākas. Vienīgi jēkabpiliešiem lai nokļūtu līdz galvaspilsētai turpmāk būs jāšķirās no papildu 0.9 eiro.

Jaunie tarifi Zemgalē. (Foto: Autotransporta direkcija)

Latvijas Autotransporta direkcija skaidro, ka  jaunie tarifi "palīdzēs pasažieriem nodrošināt lielākas ērtības un augstāku pakalpojuma kvalitāti".

Līdz šim ieviestie uzlabojumi ir sekojoši:

  • uzlabota ir starppilsētas autobusu ventilācijas un apkures iekārtu darbība (lai salonā gaisa temperatūra būtu robežās no +16C līdz +24C);
  • autobusi pielāgoti personām ar kustības traucējumiem;
  • tiem pievienota elektroniska maršruta zīme;
  • informācija par pieturām nu tiek paziņota audio un vizuālā formātā;
  • 36 procenti autobusu aprīkoti ar velo turētājiem;
  • autobusos iespējams norēķinaties ar bezskaidru naudu;
  • tajos pieejams bezmaksas wifi;
  • visas sēdvietas aprīkotas ar drošības jostām;
  • jaunajos autobusos izveidots lielāks attālums starp sēdvietām.

Ministru kabinets jau 2023. gadā uzdeva Satiksmes ministrijai sagatavot priekšlikumu plānu, lai samazinātu kompensāciju apjomu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju zaudējumu segšanai. Minēto uzdevumu ministrija pildīja kopš 2019. gada par 10 procentiem samazinot reģionālā sabiedriskā transporta maršruta tīklu kā arī patlaban – palielinot biļešu cenas.

“Pēc 2021. gada sabiedriskā transporta pakalpojumu apmaksa no valsts budžeta līdzekļiem par katru braucienu ir palielinājusies vismaz 2 reizes, un pasažieris no saviem līdzekļiem sedz tikai aptuveni 30 procentus no brauciena maksas,” par nepieciesamību paaugstināt biļešu cenas vēsta Autotransporta direkcija.

Citi šobrīd lasa

FOTO: motosezonas atklāšanā saulainās Rīgas ielas pieskandina motociklu rūkoņa 2
FOTO: tas noteikti jāredz! Talkotāji atrod zilus brīnumus, pikantākā izstāde, Merzļikins negrib runāt, bet ziema aiziet
ASV izlūkdienests: Putins nav devis pavēli nogalināt Navaļniju
Skatīt visus komentārus