Latvijas medicīnas sistēmā ienāks cilvēki no trešajām valstīm: uzņēmējs Aigars Rostovskis par mediķu aizplūšanu no Latvijas 2

Viedokļi
7. maijā 05:23 2024. gada 7. maijā 05:23
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Domājot par kadriem Latvijas medicīnas aprūpes sistēmā, medicīnas darbinieku aizbraukšanu darbā uz ārzemēm un analizējot dzimstības rādītājus, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis teic, ka neizbēgami Latvijas medicīnas personālā ienāks cilvēki no trešajām valstīm, kas aizstās no Latvijas aizbraukušos ārstus. Bet vienlaikus mums jādomā, kā tēvzemē noturēt tos, kuri pašlaik domā par aizceļošanu. Un šai ziņā mums jārīkojas kā labiem saimniekiem.

Jauno mediķu vidū veiktā aptauja liecina, ka katrs desmitais ārsts gatavojas doties strādāt uz  ārzemēm. Līdzīgi plāni ir arī deviņiem procentiem ārstiem-rezidentiem. Tikai 44% rezidentu ir pārliecināti par savu palikšanu Latvijā. Tātad kopējā tendence nav iepriecinoša. Latvijas augstskolas gatavo mediķus, no kuriem daļa te nemaz nepaliks, bet tas nozīmē, ka nākotnē aizvien lielāks kļūs mediķu deficīts. Līdz ar to Lielais jautājums: “Kā panākt, lai Latvijas mediķi nebrauktu prom?” To Jauns.lv vaicāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim.

Mediķu algas Latvijā ir krasi atšķirīgas saka Rostovskis. (Foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva)

“Jebkurš cilvēks, it īpaši tāds, kurš saņēmis labu izglītību, kas ir pieprasīta, dabiski vēlas arī attiecīgus ienākumus, lai varētu iekārtot savu dzīvi, nopirkt automašīnu, radīt bērnus un tā tālāk. Līdz ar to ir jautājums, cik mēs kā sabiedrība esam gatavi šiem mediķiem maksāt? Ja mūsu ekonomika atpaliek no attīstīto valstu ekonomikas, loģiski, ka viņiem nevaram samaksāt tik daudz, kāds ir piedāvājums no ārpuses. Līdz ar to pirmais ir mūsu ekonomikas attīstība,” teic Aigars Rostovskis.

Tomēr mediķu algas Latvijā ir krasi atšķirīgas: “Man ir daudz paziņu un arī draugu, kas strādā medicīnas jomā, arī tādi, kuriem ir privātais medicīnas bizness. Ārstiem - augsta līmeņa speciālistiem atalgojuma līmenis ir ļoti konkurētspējīgs. Tā kā tur īpašas problemātikas nav,” saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents, uzsverot, ka problemātika ir to mediķu, kuri nav top ķirurgi vai top speciālisti, atalgojumā – tas tiešām ir mazāks.

Tāpēc svarīgi ir efektīgāk tērēt veselības aprūpei atvēlēto naudu: nevis to “izlejot betonā”, bet gan novirzot cilvēkiem, mediķu algām: “Tādējādi mēs  nodrošinātu daudz augstākus ienākumus medicīnas darbiniekiem, kuri tagad domā par braukšanu projām. Vienkārši šajā te visā lielajā medicīnas sistēmā jādarbojas kā labam saimniekam, un tad šo lietu var atrisināt.”  

Ko par iespējām noturēt ārstus Latvijā saka Aigars Rostovskis, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.

Citi šobrīd lasa

Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 2
Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
Skatīt visus komentārus