Šogad talkotāji vietām sakopa ne vien apkārtni ap ūdenstilpēm, bet arī to gultni. (Foto: Publicitātes foto)

Plaši apmeklētā Lielajā talkā sakopj 1149 vietas visā Latvijā; daži atradumi pārsteidz daudzus 1

Sabiedrība
27. aprīlī 18:52 2024. gada 27. aprīlī 18:52
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Visā Latvijā 27. aprīlī veiksmīgi aizvadīta jau septiņpadsmitā Lielā talka, kurā novērota augsta iedzīvotāju atsaucība un iesaiste 1149 talkošanas vietās visā Latvijā.

Kā portālam Jauns.lv pavēstīja talkas rīkotāji, šajā reizē īstenotas gan atkritumu savākšanas, gan labiekārtošanas, kā arī pagrabu tīrīšanas talkas.

Dabā talkotāji atraduši riepas, mēbeles, būvgružus, dažādus sadzīves priekšmetus, kā arī no ūdens izcelti ne mazums metāla priekšmetu, riepu un pudeļu. Savukārt pagrabu sakopšanas talkās Rīgā atrasta lielformāta glezna, apmēram 40 lampu televizori un Zigfrīda Annas Meierovica patvertnē nojaukts kāds nezināmā laikā iekārtots bārs. Pagrabos Ogrē atrasti dažādi sadzīves priekšmeti un gāzmaska. Talkās piedalījās arī jaunsargi, zemessargi, kā arī NATO sabiedroto spēku karavīri.

Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme pauda lielu prieku, redzot, ka līdzcilvēki viens otru iedvesmo darīt labus darbus: "To varēja sajust šodien talkojot, un tas iedvesmo. Mums latviešiem ir vajadzīgas šādas kopā būšanas, tās ir īpaši svarīgas brīžos, kad šķiet, ka apkārtējā pasaule pārāk strauji mainās. Mēs spējam iedvesmot viens otru, palīdzēt un saglabāt cerību un iekšējo spēku. Sirsnīgs paldies ikkatram, kurš šodien devās talkot un ikvienam kurš rūpējas par mūsu zemi un dabu mums apkārt arī ikdienā! Īpašs sveiciens un pateicība visiem talkas pašvaldību koordinatoriem, kuri katru gadu brīvprātīgi rūpējas par Lielās talkas norisēm pašvaldībās."

Par Lielo talku: Lielā talka ir lielākā Latvijas nevalstiskā kustība, kas balstās uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, atveseļošanā un labiekārtošanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu. Lielās talkas tradīcija aizsākās pirms 16 gadiem – ar talku 2008. gada 13. septembrī, kas bija kā iedzīvotāju dāvana Latvijai tās 90. dzimšanas dienā. 16 gadu garumā talkā piedalījušies aptuveni 500 000 dalībnieku un, salīdzinot ar pirmajiem talkas norises gadiem, atkritumu daudzums ir samazinājies vairāk nekā par pusi. Pēdējos gados arvien vairāk Lielā talka uzsver vides izglītības un vides un cilvēka veselības ciešo saikni, tāpat notiek arvien vairāk ainavu un pagalmu labiekārtošanas darbu.

Citi šobrīd lasa

5 priekšnesumi, ko Eirovīzijas pusfinālā nedrīkst palaist garām
Virsnieki parādē Maskavā neatdod godu Putinam
FOTO, VIDEO: Grīziņkalnā izcēlies spēcīgs ugunsgrēks; notiek cilvēku glābšana
Pievienot komentāru