"Bolt Drive" vadītājs Latvijā Edvīns Kažoks vispirms norāda - galvenais negadījumu cēlonis ir neadekvāts ātrums. (Foto: Zane Bitere/LETA)

"Skrējējus" brīdina pa telefonu - kā auto iznomātāji cīnās ar pārgalvjiem pie stūres?

Sabiedrība
7. maijā 05:09 2024. gada 7. maijā 05:09
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Pēdējā laikā ziņu sociālajos tīklos, virsrakstos un televīzijas sižetos vairākkārt parādījušies kadri ar avarējušām īslaicīgās nomas automašīnām. To, kādi parasti ir šo avāri apstākļi un vai problēma ir izplatīta, stāsta šīs nozares pārstāvji.

Lielāka transporta pieejamība vienmēr nozīmēs lielāku ceļu satiksmes negadījumu iespējamību.

Latvijā faktors ir arī mūsu transportlīdzekļa vadīšanas kultūra, ar kuru palepoties neļauj nedz statistika, nedz slava, kādu esam izpelnījušies.

Avārijas un nedienas ar īslaicīgās nomas auto medijos tiek atspoguļotas ik pa laikam, nereti šādi incidenti sākotnēji izpelnās ievērību sociālajos tīklos.

Biežākais avāriju iemesls - ātrums

Vērsāmies pie uzņēmumiem, kuri piedāvā šādus pakalpojumus, lai vaicātu - kā viņi vērtē situāciju un kā tiek strādāts pie tā, lai mazinātu gadījumus, kad pie auto stūres ieraušas bezatbildīgi cilvēki.

"Bolt Drive" vadītājs Latvijā Edvīns Kažoks vispirms norāda - galvenais negadījumu cēlonis ir neadekvāts ātrums.

"Bolt Drive" galvenā prioritāte ir nodrošināt gan lietotāju, gan sabiedrības drošību, vienlaikus uzlabojot mobilitāti pilsētās. Mūsu mērķis ir veicināt atbildīgu braukšanas praksi, lai ikviens "Bolt" lietotājs var baudīt drošus braucienus. Līdz ar to mēs liekam lielu uzsvaru uz ceļu satiksmes drošību, izstrādājot un piedāvājot arvien jaunus tehnoloģiskos risinājumus un izglītojošus pasākumus tās uzlabošanai. Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc notiek ceļu satiksmes negadījumi, ir ātruma pārsniegšana, tāpēc esam ieguldījuši līdzekļus jaunu tehnoloģisko risinājumu izstrādē, lai no "Bolt Drive" platformas izslēgtu autovadītājus, kuri noteikumus rupji pārkāpj," pauž Kažoks.

Izmēģinātas jau ir autokameras, komunikācija par ātruma pārsniegšanu un aizliegumus pārgalvīgiem autovadītājiem.

Tāpat negadījumus izraisa arī lietotāju neuzmanība, novietojot automašīnu atpakaļgaitā un mainot braukšanas joslas, jo ne vienmēr tiek kārtīgi izvērtēta apkārtējā vide un blakus esošie šķēršļi, norāda firmas pārstāvis.

Par pārgalvīgumu un bēgšanu - lieli sodi

Negadījumi ar "Bolt Drive" notiek ārkārtīgi reti, Kažoks uzstāj. Katrs šāds negadījums arī tiek uztverts ļoti nopietni.

"Esam ieviesuši vairākus risinājumus, lai mūsu pakalpojuma lietotājiem un citiem satiksmes dalībniekiem nodrošinātu drošu braukšanu. Gadījumā, ja ir notikusi autoavārija, aicinām lietotājus rīkoties tāpat, kā ar privāto automašīnu - nepieciešamības gadījumā vispirms jāsazinās ar neatliekamo medicīnisko palīdzību un policiju, pēc tam lūgums nofotografēt automašīnai nodarītos bojājumus un ar lietotnes starpniecību informēt mūsu klientu apkalpošanas dienestu par negadījumu. Ja lietotājs, iekļūstot autoavārijā savas vainas dēļ, rīkojas saskaņā ar "Bolt Drive" lietošanas noteikumiem, viņam būs jāsedz zaudējumu pašrisks līdz 750 eiro apmērā. Taču, ja lietotājs ir bijis iesaistīts autoavārijā, ko izraisījusi trešā persona, viņam nebūs jāmaksā pašrisks par zaudējumiem. Visus zaudējumus sedz trešās personas apdrošināšana," skaidro Kažoks.

Gadījumā, ja lietotājs neinformē par notikušo autoavāriju un apzināti pamet negadījuma vietu, tiek piemērtos visai prāvs sods - līdz 3000 eiro. Vadītājam tad ir jāsedz visi ar negadījumu saistītie zaudējumi.

Bet, ja lietotājs uz ceļa rīkojas agresīvi, pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, apdraud citus ceļus satiksmes dalībniekus, kā arī, ja tiek saņemti aculiecinieku ziņojumi par lietotāja neatbilstošu un agresīvu rīcību, kas var izraisīt negadījumu – naudas sods ir 250 eiro.

"Savukārt, ja šīs rīcības rezultātā notiek ceļu satiksmes negadījums, lietotājam jāsedz visi ar negadījumu saistītie zaudējumi. Visbeidzot - ja lietotājs ir iesaistīts ceļu satiksmes negadījumā, atrodoties alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē, autovadītājam jāsedz visi ar negadījumu saistītie zaudējumi. Papildus tiek piemērots naudas sods 2000 eiro apmērā un lietotāju bloķē bez iespējas jebkad atjaunot savu lietotāja profilu. Ja lietotājs ir bijis iesaistīts autoavārijā, ko izraisījusi trešā persona, lietotājam nebūs jāmaksā pašrisks par zaudējumiem," stāsta Kažoks.

Pirms automašīnas izmantošanas ikvienam "Bolt Drive" spēkrata lietotājam jāpiekrīt noteikumiem un nosacījumiem.

Tādēļ, lai izvairītos no pārpratumiem, "Bolt Drive" iesaka pirms un pēc braukšanas drošības nolūkos uzņemt videoierakstus vai fotogrāfijas, lai pierādītu, ka automašīna ir tehniskā kārtībā un vizuāli labā stāvoklī.

Pārkāpjot ātrumu, var palikt bez pakalpojuma

Līdzīgi situāciju vērtē arī īslaicīgās nomas auto piedāvātājs "CityBee". "Mūsu statistika liecina, ka vairāk nekā 99% "CityBee" braucienu notiek bez negadījumiem, un autovadītāji ievēro atbildīgu braukšanas praksi. Ceļu satiksmes negadījumu skaits nepārtraukti mainās ņemot vērā vairākus faktorus – sezonalitāte, laikapstākļi u.c. Piemēram, ziemā novērojam lielāku negadījumu skaitu, ko izraisa slideni ceļi, slikta redzamība un citi apstākļi, kas apgrūtina braukšanu. Šī gada pirmajā ceturksnī mēs novērojam nelielu ceļu satiksmes negadījumu samazināšanos, salīdzinājumā ar pagājušo gadu," atbildēja uzņēmums.

Arī "CityBee" kā visbiežāko negadījumu iemeslu min nepareizu braukšanas ātruma izvēli.

Saistītās ziņas

Par drošības jostām visi aizmirsa: autoavārijā pie Olaines gājis bojā cilvēks, divi guvuši traumas
Katram ceturtajam mašīnā ir talismans. Cik māņticīgi ir Latvijas autovadītāji?
Rīgā turpina neatļauti braukt pa sabiedriskā transporta joslām; šogad sodīti jau vairāk nekā 10 000 autovadītāju

"Lai samazinātu iespējamo negadījumu skaitu, mēs pastāvīgi atgādinām saviem lietotājiem ievērot drošu distanci un ievērot ātruma ierobežojumu, kā arī pievērst uzmanību ceļa un laika apstākļiem. Mēs esam ieviesuši automātiskus ātruma pārsniegšanas brīdinājumus, kas ir pierādījuši savu efektivitāti atbildīgas braukšanas veicināšanā. Šī funkcija uz autovadītāja tālruni nekavējoties nosūta brīdinājumu, ja vadītājs pārsniedz ātrumu. Gandrīz 70% autovadītāju ņem vērā šo paziņojumu un samazina ātrumu. Ja pēc paziņojuma saņemšanas klients nesamazina ātrumu, tam tiek ierobežota piekļuve pakalpojumam, informējam policiju, kā arī klients var saņemt sodu par agresīvu braukšanu," stāsta "CityBee".

"Lai gan mēs cenšamies veicināt atbildīgu braukšanu mūsu klientu lokā, mēs saprotam, ka neapdomīga braukšana nav tikai ar mūsu uzņēmējdarbību saistīta problēma, bet arī plašāka sabiedriska problēma. Mēs esam apņēmušies ne tikai veicināt atbildīgas braukšanas paradumus mūsu klientu vidū, bet arī iestāties par paaugstinātu ceļu satiksmes drošību Latvijā, tādēļ aktīvi sadarbojamies ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) sociālās atbildības kampaņās," piebilst firma.

Citi šobrīd lasa

Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 3
Izraēlas profesors: Krieviju apturēt ir vienkārši, tikai jāgrib to izdarīt
Pievienot komentāru