FOTO: Latvijā izdota pirmā LGBT+ galda spēle 1

Sabiedrība
7. maijā 13:46 2024. gada 7. maijā 13:46
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Biedrībai Safe Space sadarbojoties ar ASV vēstniecību, radīta Latvijā pirmā galda spēle, kuras mērķis ir stiprināt LGBT+ personu labsajūtu un pašapziņu, kā arī caur sarunām veicināt viņu draugu un tuvinieku izpratni par kvīrisko identitāti, informē Safe Space vadītājs Jurģis Kalniņš.

“Teju pirms gada pulcējāmies uz pirmo “Savienojums” domnīcu, kas sniedza iespēju ikvienam interesentam būt līdzās LGBT+ kopienas cilvēkiem, apmainīties pieredzes stāstos un saņemt savstarpēju atbalstu,” spēles svinīgajā atklāšanas pasākumā aprīļa izskaņā stāstīja Kalniņš. “18 domnīcas un 10 mēnešus vēlāk, iedvesmojoties no vairāk nekā 200 domnīcu apmeklētāju atziņām, ir tapusi galda spēle ar tādu pašu nosaukumu. Un tas Latvijā ir kas nebijis!”

Kāršu spēles pamatā ir savstarpējo izpratni veicinoši jautājumi sešās tēmās - identitāte, atklāsmes, izaicinājumi, kopiena, atbalsts, intersekcionalitāte. Kāršu augšpusē izvietots jautājums, ko uzdot LGBT+ personai, savukārt apakšā - nozīmīgs fakts iz Latvijas LGBT+ kopienas vēstures. Savukārt dizains kāršu kavai veidots tā, ka, izkārtojot visas 30 kārtis uz galda sešās rindās, izveidosies varavīksnes karogs

Psihologs un domnīcu vadītājs Artūrs Zaremba norāda: “Šo 10 mēnešu laikā mums izdevās radīt telpu, kur iepējams justies drošāk un piederīgāk. Savukārt galda spēlē apkopotie jautājumi “iekapsulējuši” tās pašas sajūtas, ko piedzīvojām domnīcās, kas nozīmē, ka spēle ir izcils rīks LGBT+ personām savas iekšējās pasaules izzināšanā, savukārt kopienas draugiem kārtis ir vienreizēja iespēja patiesi iepazīt savus LGBT+ tuviniekus.”

Domnīcu dalībnieki Justs un Rasa, kam pirmajiem bija iespēja iepazīt galda spēli, uzsver, ka “šīs kārtis ir lieliska iespēja replicēt domnīcās piedzīvoto arī mājās - ar ģimeni un draugiem”. “Pirmajā reizē dodoties uz “Savienojumu” biju tā satraucies, ka labāk būtu ēdis Cielaviņu ar malto gaļ. Otrajā reizē - labāk skrējis maratonu ar basām kajām,” smej Justs. “Trešajā reizē - šķiet, ka sāku mazliet nomierināties un ļaut sev apzināties, ko nozīmē justies drošībā. Desmit mēneši pilni ar sarunām par visu, kas manu 30 gadu dzīves laikā ir bijis "tabu". Līdz ar to es ticu, ka šīs kārtis arī citiem sniegs iespēju beidzot justies droši par sevi un savu identitāti.” 

ASV vēstniecības Latvijā kultūras atašejs Keils Vāgners (Cale Wagner) galda spēles svinīgajā atklāšanas pasākumā uzsvēra: “Demokrātijas ir tik stipras, cik stipri ir to mazākaizsargātie sabiedrības locekļi. Mēs patiesi lepojamies par LGBT+ personu tiesību attīstību Latvijā pēdējā gada griezumā, sevišķi domājot par partnerattiecību regulējumu, kurš stāsies spēkā pēc nepilniem diviem mēnešiem. Un šādi projekti, kas veicina kopienas redzamību un apkārtējo cilvēku izpratni, ir pirmais un svarīgākais solis ceļā uz pārmaiņām.”

Biedrības “Safe Space” pārstāvji informē, ka galda spēli “Savienojums” ierobežotā daudzumā iespējams iegādāties tiešsaistē ar piegādi uz sev tuvāko pakomātu šeit vai klātienē kultūrvietā “Robert's Books” Dzirnavu ielā 51, Rīgā. Drīzumā tai tiks izdota arī versija angļu valodā, turklāt biedrības paŗstāvji paredz spēli izplatīt izglītības iestādēs, bibliotēkās, kā arī izsniegt likumdevējiem centienos veicināt empātiju un stiprināt LGBT+ kopienu.

Citi šobrīd lasa

Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Mūziķis Ralfs Eilands noskaities uz Rīgas maratonu 3
Ukrainas uzbrukums Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Tēmas: LGBTQ+, ASV
Pievienot komentāru