"Vērtēsim, vai šis gadījums jānodod Ētikas komisijai." Zvērinātu advokātu kolēģija komentē advokāta Spīguļa kaušanos bērnu basketbola spēles laikā Mārupē 1

Sabiedrība
27. maijā 16:05 2024. gada 27. maijā 16:05
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Jauns.lv noskaidrojis, ka viens no kautiņa dalībniekiem bērnu basketbola spēlē Mārupē bija Zvērināts advokāts Artūrs Spīgulis. Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija advokātam par notikušo prasīs skaidrojumu.

Jau ziņots, ka svētdien, 26. maijā, Mārupes basketbola kausa izcīņu aizēnoja kāds nepatīkams incidents - tajā spēles laikā sakāvās U9 vecuma grupas audzēkņu vecāki. Kā noskaidroja Jauns.lv, viens no kautiņa dalībniekiem ir zvērināts advokāts Artūrs Spīgulis. Tomēr viņš uz žurnālistu jautājumiem patlaban nav atbildējis.

Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs Jauns.lv norāda, ka, "lai gan notikušais nav bijis saistīts ar Spīguļa profesionālo darbību, tomēr Ētikas kodekss paredz to, ka advokātiem jārāda priekšzīme arī ārpus sava profesionālās darbības lauka".

"Par notikušo prasīsim Spīguļa kungam skaidrojumu," vēsta Jānis Rozenbergs. Tāpat viņš norāda, ka "jautājums tiks apspriests ar advokātu padomi, lai izvērtētu, vai gadījums ir nododams tālāk izskatīšanai Ētikas komisijā".

Par notikušo sašutumu paudis arī Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss. Viņš norāda, ka "bērnu sporta  spēlēm vajadzētu koncentrēties uz jauniešu sportisko talantu attīstību, nevis vecāku ambīciju piepildīšanu!" Tāpat Cipruss uzsvēris, ka " šāda vecāku rīcība ir nepieņemama un nosodāma, tādēļ Latvijas Basketbola savienība un Mārupes sporta skola par minēto incidentu plāno vērsties policijā un konfliktā iesaistītos vecākus saukt pie atbildības".

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska norāda, ka līdz šim "iesniegums par šādu gadījumu policijā nav saņemts".

Nosodījumu vecāku rīcībai pauž arī Mārupes novada sporta skolas pārstāvji

"Jau vairāk nekā 10 gadus Mārupē tiek organizētas dažādas basketbola aktivitātes, un šajā laikā ir piedzīvoti gan priecīgi gandarījuma brīži, gan pārsteidzīgas vilšanās. Šajā sezonā skola organizē starptautisko basketbola turnīru "Marupe cup 2024", kurā piedalās 38 komandas 3 vecuma grupās.

Tomēr šogad turnīrā notika incidents, kurš liek aizdomāties par to, kas notiek ar atsevišķiem audzēkņu vecākiem, kuri zaudē kontroli pār savu rīcību. Mēs uzskatam, ka šāda uzvedība ir absolūti nepieņemama un nosodāma. 

Šāda uzvedība negatīvi ietekmē bērnus, kuri to redz. Bērni var justies apkaunoti, satraukti un nedroši, kas var mazināt viņu vēlmi piedalīties sporta aktivitātēs un negatīvi ietekmēt viņu emocionālo attīstību. Šādi vecāki izrāda augstu agresivitātes līmeni un ir bīstami sabiedrībai. Tas liecina par cieņas trūkumu pret citiem skatītājiem, spēlētājiem, tiesnešiem un vispārējo sporta ētiku. Tā grauj sporta pasākuma norisi, bojā sacensību atmosfēru un rada negatīvu ietekmi uz visiem klātesošajiem, īpaši bērniem, kuri ir liecinieki šādai rīcībai. Vecāku rīcība liecina par nespēju kontrolēt savas emocijas un reaģēt piemērotā veidā stresa vai vilšanās brīžos."

Sporta skolas pārstāvji "aicina iesaistīto komandu organizāciju pārstāvjus, trenerus, vecākus, bērnus un arī visu sporta sabiedrību aktīvi iesaistīties un aktualizēt ikvienu līdzīgu gadījumu".

"Mūsu mērķis ir veicināt cieņu, draudzību un pozitīvas emocijas gan laukumā, gan tribīnēs, lai nodrošinātu, ka ikviens sporta pasākums ir svētki visiem iesaistītajiem. Mēs ticam, ka, sadarbojoties un atbalstot viens otru, mēs varam veidot pozitīvu un drošu sporta vidi, kurā bērni var augt un attīstīties, baudot sporta prieku un gūstot vērtīgas dzīves mācības. Aicinām visus būt atbildīgiem un veidot labvēlīgu sporta kultūru kopā," aicinājumu pauž sporta skola.

Tomēr iedzīvotāji sociālajos tīklos ir agresīvāk noskaņoti. Mārtiņš norāda, ka "šādiem vecākiem vajadzētu piespriest sodu - liegumu apmeklēt jebkāda līmeņa sacensības". Viņa aicinājumam pievienojas arī Uģis un citi Latvijas iedzīvotāji norādod, ka "šādiem vecākiem tribīnēs nav vietas". Tāpat vairāki iedzīvotāji pauduši nožēlu, ka "bērni kļuva par šāda notikuma lieciniekiem".

Zvērināts advokāts Artūrs Spīgulis noliedz savu dalību kautiņā, kaut gan no video redzams, ka kautiņš sākās ar viņa sitienu vīrietim, kuram sitiena rezultātā aizlido telefons, kas savukārt ir iemesls kautiņa turpinājumam starp citiem vecākiem..

Citi šobrīd lasa

VIDEO: "Viņas stilbs bija pazudis!" Cilvēki šokā par pieredzēto Teksasas pludmalē [Brīdinām, nepatīkami skati!]
Nosauktas 5 pazīmes tam, ka vairs nepiederi vidusslānim 3
Treneris vieš skaidrību, par Žagara gatavību pusfināla spēlei pret Kamerūnu
Pievienot komentāru