Igaunijas pilsonis izprata situāciju, kāpēc viņam neļauj nobalsot. (Foto: Lita Millere/LETA)

Saulkrastu pusē balsot mēģina arī Igaunijas pilsonis; Kurzemē iereibis vēlētājs rada nekārtības

Sabiedrība
8. jūnijā 18:06 2024. gada 8. jūnijā 18:06
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv/LETA
Saulkrastu novadā kādā no vēlēšanu iecirkņiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās vēlējies nobalsot Igaunijas pilsonis, atklāja novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Neimane.

Viņa pastāstīja, ka tas noticis vienā no iepriekšējās balsošanas dienām. Kaimiņvalsts pilsonim, kuram gan ir Latvijas personas kods, paskaidrots, ka viņam balsošana Latvijā bija jāpiesaka iepriekš, un viņš aicināts balsot Igaunijā. Pēc Neimanes sacītā, vīrietis situāciju izprata.

Sestdien noslogotākie vēlēšanu iecirkņi novadā ir Saulkrastu novada domē un Zvejniekciemā. Komentējot vēlētāju aktivitāti, Neimane atzina, ka ir brīži, kad veidojas rindas, jo balso gan vietējie, gan tie, kas novadā dzīvo vasaras periodā, izbraukuši pie dabas vai pie jūras plāno pavadīt brīvdienas.

Līdz šim process noritējis bez aizķeršanās, taču, lai arī turpmāk nodrošinātu vēlēšanas, ir pasūtīti rezerves vēlēšanu materiāli - aploksnes un vēlēšanu zīmes. Novada vēlēšanu komisija prognozē, ka šodien, tāpat kā pieredzēts līdz šim, vēlētāju aktivitātes rādītāji pārsniegs balsstiesīgo pilsoņu skaitu novadā.

Tikmēr Kurzemē kādā iecirknī iereibusi persona uzvedusies huligāniski un par šo gadījumu sākts administratīvā pārkāpuma process, informēja Valsts policijā.

Atbilstoši Valsts policijas sniegtajai informācijai kopumā līdz plkst.16 vēlēšanas ir aizritējušas bez būtiskiem starpgadījumiem. Iedzīvotāji ziņo par atsevišķiem gadījumiem par iespējamiem pārkāpumiem - katra saņemtā informācija tiek pārbaudīta. Vairākos gadījumos, policijai veicot pārbaudi, šī informācija nav apstiprinājusies.

Par neatļautu aģitāciju pilsētvidē vēlēšanu dienā vai dienu pirms vēlēšanām iedzīvotāji ir aicināti informēt Valsts policiju. Minētajās dienās pilsētvidē aizliegta, piemēram, kādu politisko spēku vai deputāta kandidātu slavinošu skrejlapu izplatīšana, kā arī aģitēšana pie iecirkņiem.

Iedzīvotāji aicināti informēt Valsts policiju arī par savlaicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām pilsētvidē. Tāpat iedzīvotāji aicināti vērsties Valsts policijā, pamanot sabiedriskās kārtības pārkāpumus vēlēšanu iecirkņos vai to apkaimē.

Savukārt par internetā, preses izdevumos vai publiskās vietās izvietotu slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, proti, politisko reklāmu bez norādīta apmaksātāja, iedzīvotāji aicināti ziņot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Tam izvērtēšanai sniedzama arī informācija par valsts un pašvaldību institūciju administratīvo resursu iespējamu izmantošanu aģitācijā.

Jau ziņots, ka starp novadiem sestdien EP vēlēšanās līdz pusdienlaikam lielākā vēlētāju aktivitāte bija Saulkrastu novadā, kur nobalsojuši 19,38% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Seko Varakļānu novads, kurā nobalsojuši 14,61% vēlētāju, Cēsu novads - 14,16%, Limbažu novads - 13,83%, Siguldas novads - 13,8%, Tukuma novads - 13,62%, Smiltenes novads - 13,51%, Kuldīgas novads - 13,48%, Valmieras novads - 13,47% un Madonas novads - 13,36%.

Vienlaikus vismazākā vēlētāju aktivitāte sestdien līdz pusdienlaikam bija Rēzeknes novadā - 6,68%, seko Olaines novads - 7,26%, Augšdaugavas novads - 7,38%, Ludzas novads - 7,71%, Krāslavas novads - 7,97%, Salaspils novads - 8,57%, Jelgavas novads - 9,84%, Ropažu novads - 10,01%, Ventspils novads - 10,34% un Dobeles novads - 10,95%.

Kopumā līdz šim EP vēlēšanās, pēc aktualizētajiem datiem, ir nobalojuši 17,59% vēlētāju, tostarp sestdien līdz pusdienlaikam - 9,22%.

Citi šobrīd lasa

VIDEO: "Viņas stilbs bija pazudis!" Cilvēki šokā par pieredzēto Teksasas pludmalē [Brīdinām, nepatīkami skati!]
Nosauktas 5 pazīmes tam, ka vairs nepiederi vidusslānim 3
Treneris vieš skaidrību, par Žagara gatavību pusfināla spēlei pret Kamerūnu
Pievienot komentāru