Pērnā gada konkursa laureātiem ir bijusi dota iespēja uzstāties Valsts prezidenta rīkotajās pieņemšanās Latvijas Pašvaldību konferences ietvaros.

Vislatvijas muzikālie talanti tiksies konkursā "Ineses Galantes Talanti"

Kultūra
2015. gada 20. janvārī 15:50 2015. gada 20. janvārī 15:50
 
Otro gadu pēc kārtas jaunieši no visas Latvijas tiek aicināti piedalīties jauno klasiskās mūzikas talantu konkursā „Ineses Galantes Talanti”. Pieteikumi konkursam tiek pieņemti līdz šī gada 10. februārim. Konkursa mērķis ir veicināt jauniešu interesi par klasisko mūziku un nodrošināt viņu profesionālo attīstību, sniedzot iespēju piedalīties arī īpašās meistarklasēs pie starptautiski atzītiem māksliniekiem.

Konkursā aicināti piedalīties vokālisti, stīgu instrumentu, pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu, kā arī klavierspēles mākslinieki no visas Latvijas. Tāpat aicināti piedalīties arī tie jaunie mūziķi, kuri savas muzikālās dotības prezentēja pērnā gada konkursā un šo gadu veltīja savu māksliniecisko talantu izkopšanai. Konkurss norit trīs posmos:

1.    PIETEIKŠANĀS. Līdz 10. februārim (ieskaitot) dalībniekiem elektroniski jāizpilda pieteikuma anketa un jāiesūta saite uz video (youtube), kurā tiek izpildīts brīvi izvēlēts skaņdarbs ne garāks par 10 minūtēm. Iesūtītos video izvērtēs žūrija, aicinot labāko dalībniekus uzstāties pusfinālā kādā no četrām Latvijas pilsētām.

2.    PUSFINĀLS REĢIONOS. Jauniešiem jāatskaņo divi brīvi izvēlēti kontrastējoši skaņdarbi, ne garāki par 15 minūtēm. Reģionālās noklausīšanās notiks 13. martā Cēsīs, 14. un 15. martā Rīgā, 17. martā Rēzeknē un 19. martā Ventspilī.

3.    FINĀLS. Pēc reģionālās atlases 19. aprīlī Rīgā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē gaidāms fināls, kur labākajiem pusfinālistiem jāatskaņo brīvas izvēles divi kontrastējoši skaņdarbi līdz 15 minūtēm. Tās pašas dienas noslēgumā tiek paziņoti konkursa laureāti.

Konkursu vērtēs profesionāla žūrijas komisija, kuras sastāvu apstiprina „Ineses Galantes fonds”. Labāko izvēles kritēriji – dalībnieka personības spilgtums, tehniskās iemaņas, izpildījuma mākslinieciskais augstvērtīgums, izvēlētā repertuāra atbilstība un dalībnieka skatuviskās iemaņas.

„Šis konkurss ir kā palīdzīga roka un atspēriena punkts tiem talantīgajiem Latvijas jauniešiem, kas vēl tikai būvē savas kāpnes uz klasiskās mūzikas virsotnēm. Pērnā gada konkursa dalībnieku sniegums parādīja, ka mūsu vidū ir ļoti daudz talantīgu pusaudžu un darbu mīlošu pedagogu, tāpēc šogad esam ieviesuši jauninājumu – tālākizglītības semināru skolotājiem. Visi pedagogi, kuri būs gatavojuši savus audzēkņus konkursam, saņems arī ielūgumus uz vienu no mūzikas festivāla „Summertime – aicina Inese Galante” koncertiem,” stāsta konkursa patronese Inese Galante.

Nenovērtējama pieredze un atspēriena punkts muzikālajā karjerā

„Tas ir patiesi liels gods būt novērtētam šāda līmeņa konkursā, kur var iegūt pieredzi ne tikai atrodoties uz lielās skatuves ar pasaulē zināmiem māksliniekiem, bet arī izjust to emociju gammu, kas pārņem, kad tiek sasniegti personīgi uzstādītie mērķi mūzikā,” ar iespaidiem dalās pagājušā gada konkursa laureāts vokālists Eduards Grundmanis.

Pateicoties uzvarai Ineses Galantes talantu konkursā un omītes atbalstam, marimbas spēles jaunais talants rēzeknietis Rihards Rauza rudenī tika pie pats sava mūzikas instrumenta, lai varētu turpināt attīstīt savas muzikālās prasmes. Jaunais puisis ar mūziku nopietni nodarbojas no 10 gadu vecuma, un kā viņš pats saka: „Šis konkurss ir bijis liels solis mākslinieciskās izaugsmes virzienā.”

Viens no pērnā gada konkursa uzvarētājiem - vibrofonists Jānis Bombizo-Fedotovs nupat nominēts Latvijas mūzikas balvai 2014 kategorijā "Gada jaunais mākslinieks". "Konkursi ir laba lieta, bet svarīgākais, ar kādu attieksmi uz tiem ej. Ja iesi ar domu par katru cenu uzvarēt, nāksies ļoti pārdzīvot, ja neiegūsi pirmo vietu, un tad īsti nav jēgas..." par piedalīšanos un arī uzvaru Ineses Galantes konkursā secina Jānis.

"Tas gluži vienkārši bija brīnišķīgi, lieliska iespēja parādīt sevi. Liels paldies Inesei Galantei par to, ka viņa jaunajiem mūziķiem radījusi šādu iespēju," saka Jānis un neslēpj, ka konkursā iegūto naudas balvu ieguldīs tālākās studijās: "Tas ir liels atbalsts, lai turpinātu iesākto!" Šobrīd Jānis gatavojas iestājeksāmeniem Strasbūras konservatorijā. "Tā ir ļoti, ļoti augsta līmeņa skola..." par tālāko darbību komentē konkursa laureāts.

Pērnā gada konkursa laureātiem ir bijusi dota iespēja uzstāties Valsts prezidenta rīkotajās pieņemšanās Latvijas Pašvaldību konferences ietvaros, sadarbības partneru „Olainfarm” un „Latvijas dzelzceļš” rīkotajos pasākumos, vasaras festivālā „Summertime – aicina Inese Galante” Dzintaru koncertzālē, valsts svētku koncertos un citviet.

Kā jaunums šogad ir arī visu kategoriju laureātiem sniegtā iespēja piedalīties profesionālu mākslinieku vadītajās meistarklasēs festivāla „Summertime – aicina Inese Galante” laikā. Tāpat uzvarētāji saņems diplomus, naudas balvas 500, 300 vai 100 EUR apmērā, pusgada mācību stipendijas 100 EUR mēnesī un uzaicinājumu uzstāties šī gada „Summertime” festivālā.

Nolikums un papildu informācija par talantu konkursa norisi ir pieejama konkursa mājas lapā www.inesesgalantestalanti.lv. Tajā arī tiks publicēti pusfinālam izvirzīto konkursantu video, lai noteiktu skatītāju simpātiju.

Konkurss notiek sadarbībā ar OlainFarm, Rietumu Bankas labdarības fondu, Latvijas Dzelzceļu, MixMediaGroup, Domenikss, Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, Latvijas Pašvaldību savienību un citiem partneriem.

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto

Citi šobrīd lasa

Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā
Pievienot komentāru