Treknie gadi beigušies. Valsts iestādes un uzņēmumi jau kādus piecus gadus nerīko krāšņas Ziemassvētku balles. Arī šogad vairums valsts ierēdņu aprobežosies tikai ar nelielu pasēdēšanu kolēģu vidū savā darba vietā.

Valsts iestādes Ziemassvētku balles darbiniekiem rīko kūtri

Sabiedrība
2014. gada 11. decembrī 06:01 2014. gada 11. decembrī 06:01
 
Šajā gadu mijā valsts iestāžu un uzņēmumu ar valsts kapitālu darbiniekiem Ziemassvētku ballītes pārsvarā izpaliks. Tikai rets valsts uzņēmums atļāvies rīkot svētku tusiņu par budžeta līdzekļiem. Tik lepnas korporatīvās ballītes, kādas valsts uzņēmumi un iestādes rīkoja treknajos gados, neesot paredzētas.

Kasjauns.lv aptaujātās valsts iestādes un uzņēmumi ar valsts kapitālu šajos Ziemassvētkos saviem darbiniekiem visnotaļ kūtri rīko Ziemassvētku balles. Daudziem būs jāiztiek bez korporatīvām ballītēm, kas tik populāras bija tā dēvētajos treknajos gados. Ja arī kāda lielāka balle paredzēta, tad darbiniekiem par to nāksies pašiem maksāt.

Tomēr viens otrs pamanījies ballīti sarīkot par budžeta līdzekļiem. Tā, piemēram, valsts kapitālsabiedrība „Latvijas Gaisa satiksme” šogad Ziemassvētku pasākumam tērēs 17 865 eiro. Par šādu summu sabiedrībai ballīti apņēmusies sarīkot SIA „Raizer”. Tagad šādas ballītes lietderību pārbauda Valsts kontrole. Lai arī normatīvajos aktos valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām nav noteikts aizliegums par kapitālsabiedrības līdzekļiem organizēt kolektīvos pasākumus, tomēr tām ir saistošs Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas līdzekļu likuma 3. pantā noteiktais, ka rīcībai ar finanšu līdzekļiem un mantu ir jābūt lietderīgai.

Kasjauns.lv skaidro, vai šai lietderībai seko arī citi uzņēmumi un iestādes.

„Balle darbiniekiem šogad nav plānota”

Latvijas Investīciju un attīstības (LIAA) aģentūras preses pārstāve Vineta Vilistere - Lāce Kasjauns.lv skaidroja, ka aģentūras darbinieki Ziemassvētku noskaņā vien sapulcēsies uz nelielu kopīgu pasēdēšanu: „LIAA darbiniekiem Ziemassvētku balle nav plānota. Darba dienas beigās būs īss, svinīgs pasākums darba telpās ar darbinieku priekšnesumiem. Budžeta līdzekļi Ziemassvētku pasākumam nav paredzēti”.

Arī Valsts akciju sabiedrības „Valsts nekustamie īpašumi” pārstāve Daiga Laukšteina Kasjauns.lv informēja, ka „balle darbiniekiem šogad nav plānota”. Ka Ziemassvētku balles darbiniekiem izpaliks, portālam Kasjauns.lv teica arī Ceļu satiksmes un drošības direkcijā, akciju sabiedrībā „Pasažieru vilciens” un „Latvijas pastā”. Arī akciju sabiedrībā „Latvijas valsts meži” vairs nenobūšot tik greznas balles Bīriņu pilī, kādu ar nostalģiju atceras ilggadējie darbinieki.

Lielākas balles rīko arodbiedrības

Tomēr tas nenozīmē, ka balles izpaliks pilnīgi visiem. Piemēram, valsts akciju sabiedrībā „Latvijas valsts ceļi” Ziemassvētku balli rīkos arodbiedrība. Bet par to būs jāmaksā katram darbiniekam pašam - 25 eiro, Kasjauns,lv skaidroja sabiedrības Komunikācijas daļas vadītāja Anna Kononova. Balle būs arī lidostas „Rīga” darbiniekiem un arī to rīkos Lidostu darbinieku arodbiedrība. Starptautiskās lidostas „Rīga” Komunikācijas vienības vadītāja Sarmīte Rinmane Kasjauns.lv gan neatklāja, cik tā izmaksās un kāda būs tās programma.

Akciju sabiedrības „Latvijas gāze” runasvīrs Vinsents Makaris Kasjauns.lv atklāja, ka „Latvijas gāzes” Rīgas birojs Ziemassvētku prieku sagādājis tikai darbinieku bērniem, viņiem piedāvājot iespēju apmeklēt svētku eglīti. „Mums Ziemassvētkos vienīgais organizētais pasākums ir darbinieku bērniem iespēja apmeklēt izrādi (Rīgā). Iecirkņi Latvijas pilsētās, iespējams, arī rīko līdzīgus pasākumus,” skaidro Makaris.

Vienus no lielākajiem svētkiem svinēs „Latvenergo”

Vienu no grandiozākajiem svētku pasākumiem „Arēnā Rīga” paredzējis „Latvenergo”. Tikai mūsu enerģētiķi ziemas saulgriežu atzīmēšanu apvienojuši ar vēl vienu jubileju – Ķeguma spēkstacijas 75. gadadienu. „Latvenergo” preses sekretāre Sandra Vējiņa Kasjauns.lv skaidro:

„Šogad aprit 75 gadi, kopš Ķegumā darbu sāka pirmais spēkstacijas agregāts. Atskatoties vēsturē - 1939. gada Ziemsvētku priekšvakarā, 22. decembrī, Ministru Kabinets pieņēma likumu par Valsts elektrības uzņēmuma „Ķegums” izveidi. Ar milzīgu tautas atbalstu un lepnumu, ka uzbūvēta viena no tobrīd modernākajām spēkstacijām Eiropā, „Latvenergo” koncerns sāka savas vēstures atskaiti. Uzņēmums piedzīvojis un pārdzīvojis gan pasaules karu, gan sociālisma uzplaukumu un sabrukumu, gan atgriešanos neatkarīgā valstī. Visos šajos vēstures posmos uzņēmums spējis sekmīgi attīstīties, un šodien, savā dzimšanas gadā, „Latvenergo” koncerns atkal ir jaunu izaicinājumu priekšā.

Atzīmējot šo nozīmīgo jubileju, 19. decembrī „Latvenergo” savus esošos un arī bijušos darbiniekus, sadarbības partnerus – kopumā 5000 dalībnieku - aicina uz svinīgu svētku koncertu „Arēnā Rīga”, kurā plānots atskatīties koncerna pagātnē, izceļot tos notikumus, kas veidojuši uzņēmumu tādu, kādu to pazīstam šodien, kā arī akcentēt mūsdienu aktualitātes, kas vērstas uz ilgtspējīgu attīstību.

Atsevišķa Ziemassvētku balle (ar dejām, ēdināšanu u.c.) nav plānota. Jubilejas koncerts šogad ir vienlaicīgi sveiciens un dāvana gan koncerna nozīmīgajā jubilejā, gan arī Ziemassvētkos. Tas ir „Latvenergo” vadības paldies ikvienam darbiniekam – vai tas būtu esošais darbinieks vai darba veterāns, kurš ar savu darbu ir sniedzis ieguldījumu koncerna attīstībā.

Jāatzīst, ka pirms pieciem gadiem, kad Latvenergo koncerns atzīmēja savu 70. dzimšanas dienu, solidarizējāmies ar ikvienu iedzīvotāju, un svētki netika rīkoti”.

Ministrijās un Saeimā balles nebūs

Arī ministrijās balles netiks rīkotas. Oskars Šneiders no Veselības ministrijas Kasjauns.lv teica: „Kā katru gadu, tā arī šogad Ziemassvētku balle no valsts budžeta līdzekļiem rīkota netiks”. Labklājības ministrijas pārstāve piebilst, ka arī tā „nav plānojusi šādu pasākumu”.

Mazliet izvērstāk, kāpēc netiek rīkota svētku balle, skaidro Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļa: „Izglītības un zinātnes ministrija Ziemassvētku balli nav plānojusi, - darba intensitāte ir tik liela, ka tam nav bijis laika, bet jau tagad varam pateikt, ka balles ministrijā nebūs. Iespējams, ka pirms Ziemassvētkiem izdosies izbrīvēt pāris stundas, un darbinieki tiks aicināti sanākt kopā turpat IZM telpās (tie, kam būs laiks)”.

Arī Saeimā liels tusiņš nav gaidāms. Saeimas preses dienests Kasjauns.lv informē: „Saeima darbiniekiem Ziemassvētku balles jau daudzus gadus nerīko. Kā katru gadu, īsi pirms Ziemassvētkiem plānota vienīgi darbinieku kopā sanākšana Saeimas Sarkanajā zālē, kur klātesošos pirmssvētku noskaņā uzrunās Saeimas priekšsēdētāja. Klātesošie baudīs svētku piparkūkas un karstu dzērienu. Cienasta izmaksas segs paši Saeimas darbinieki, kā arī Saeimas priekšsēdētāja”.

Elmārs Barkāns/Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Citi šobrīd lasa

Attiecību skaidrošana var izvērsties negaidīti - horoskops visām zodiaka zīmēm no 1.07. līdz 7.07.
"Pirmais taustiņš Lanai, otrais - man pašam," - Raimonds Pauls par savas ģimenes pieminekļa tapšanu
Dzērājšofera izraisītā avārijā cietusi Latvijas vadošā sprintere Gunta Vaičule 1
Pievienot komentāru