Jaunpils pils sestdien, 9. augustā visus aicina uz Viduslaiku svētkiem, kuros tiks atzīmēta pilskundzes Elīzas fon der Rekas 260. dzimšanas diena.

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 9. un 10. augustā. FOTO. VIDEO

Kultūra
2014. gada 6. augustā 07:35 2014. gada 6. augustā 07:35
 
Šajā nedēļas nogalē atkal jāpošas uz dažnedažādiem brīvdabas festivāliem un svētkiem. Kasjauns.lv piedāvā doties uz Viduslaiku svētkiem Jaunpilī, festivālu „Osvalds” Baltinavā, teātra festivālu „NoMadI” Valmiermuižā, Ikara svētkiem Priekulē, Dabas koncertzāli Siguldā un dziesminieku saietu Jaunpiebalgā.

Bet tie šajās brīvdienās nebūt nav vienīgie brīvdabas svētki. Vēl – Lizuma svētki, Ulbrokas ezera diena, keramikas cepļa kurināšana Jasmuižā, mūsdienu Amatniecības festivāls Brīvdabas muzejā, vēsturisko filmu skate Cēsu viduslaiku pilī, Saulkrastu šlāgerfestivāls, Dikļu pils dārza svētki, Alus festivāls Bauskā, Salacgrīvas klasiskās mūzikas festivāls, ziemupnieku saiets un virkne pilsētu, novadu un pagastu svētku – Ludzā, Mālpilī, Engurē, Ikšķilē, Mērsragā, Vidrižos, Salacgrīvā, Vānē, Sakā un Aizkalnē. Atliek vien izvēlēties uz kur pusi doties…

1. Viduslaiku svētki Jaunpils pilī

Sestdien, 9. augustā, Jaunpils pilī notiks viduslaiku svētki „260 rozes pilskundzei Elīzai”. Šogad jau Muzeja naktī tika ievadīta Jaunpils pilskundzes Elīzas fon der Rekes 260. dzimšanas dienas svinības. Bet šosestdien, viduslaikiem mijoties ar vēlāko gadsimtu galmu kultūru un tradīcijām, Jaunpilī tiks svinēti Elīzas svētki.

No diviem pēcpusdienā pils laukumā notiks Amatnieku un mājražotāju darinājumu tirgus. Papildus loku šaušanai, šķēpu un cirvju mešanai būs arī iespēja piedalīties kaujas skrējienā un uzlaikot bruņinieku smagās bruņas. Neiztiks arī bez bruņinieku cīņu paraugdemonstrējumiem. Dāmas pasākuma laikā varēs uzzināt viduslaiku skaistumu noslēpumus un frizūru veidošanas tendences.

Savukārt bērni aicināti uz lustīgu leļļu teātra izrādi „Jautrās astes”. Lomās darbosies Aīda Ozoliņa, Jānis Kirmuška un Laila Kirmuška, kas ir arī izrādes režisore un stāsta autore.

Toties pieaugušajiem būs skatāma muzikāla izrāde „Būt...Šekspīram”, kurā ir savienoti Šekspīra soneti un lugu fragmenti. Izrāde ir kā fantāzija - poētiska teātra spēle par Šekspīru un viņa radītajiem tēliem, kas atklāj autora jūtu un domu dzīvi. Tēli izdzīvos šekspīriskās kaislībās, iesaistot pašu kaislību autoru. Konflikti un cīņas izrādē būs gan garīgas, gan īstas. Darbojošās personas - Šekspīrs, Āksts, Lēdija un mūziķi; lomās - Māris Bezmers, Kārlis Neimanis un Egija Silāre, mūzika - Mārtiņš Brauns, Māris Kupčs un baroka orķestra „Collegium Musicum Riga” solisti.

Vakarpusē par godu Elīzai mīlas balādes un ne tikai izpildīs pazīstamais dziedātājs Uģis Roze. Apmeklētājiem būs iespēja arī doties izjādē ar zirgiem un izbraucienā ar seno kauju laivu Dzirnavu ezerā. Noslēgumā balli pils pagalmā spēlēs grupa „Kreicburgas ziķeri”.

Biļešu cenas: svētkos - 8 eiro, svētkos un ballē – 10 eiro, tikai ballē – 5 eiro; bērniem – 5 eiro. Sīkāk internetā: www.jaunpilspils.lv.

2. Vecākais Latgales mūzikas festivāls „Osvalds” Baltinavā

Sestdien, 9. augustā, Baltinavā jau 19. reizi tiks rīkots mūzikas festivāls „Osvalds” - visvecākais mūzikas festivāls Latgalē, kas joprojām pastāv. Šā gada festivāls norisināsies tradicionālā garā. Tiek saglabāts trīs vienlaicīgi darbojošos skatuvju formāts ar dominējošiem pop, šlāger, rock un elektroniskās mūzikas virzieniem.

Uz Tradicionālās skatuves tiks piedāvāta iespēja redzēt Latvijā pazīstamus pop un šlāgermūzikas izpildītājus, kā arī vairākas tuvākās apkārtnes roka grupas – „Musiqq”, Lieni Šomasi un Jāni Moiseju, „Mākoņstūmējus”, „Bez PVN”, „Tranzītu”, „Naproutu” un „Elektrolītu”. Programmas vadītājs būs Zigfrīds Muktupāvels.

Vecākajā Latgales mūzikas festivālā „Osvalds” uz Tradicionālās skatuves uzstāsies arī Liene Šomase un Jānis Moisejs.

Otrā - Zaļumballes skatuve būs atvēlēta šlāgermūzikai. Uz skatuves kāps grupas „Galaktika”, „Vilx”, „Kreisais pagrieziens”, „Rolise”, „Otto”, kā arī Ainārs Lipskis un Jānis Keišs.

Trešā norises vieta - Elektroniskās mūzikas skatuve. Uz tās azartiska dīdžeju uzstāšanās savienosies ar iespaidīgu skaņas, video un gaismas šovu. Tas pretēji jaukajai zaļumballes atmosfērai ir pilnīgi kontrastējoši, bet kopsummā veido daudzpusīgu un krāsainu festivāla programmu. Šīs skatuves programmu šogad nodrošinās DJ Mārtiņš Kreilis („European Hit Radio”), Badly Furnished Room Dj TRIO, Dj Čivix, Dj Barik, Dj Andre White, Dj BumbleBeat un Dj NuFreak

Festivāls 9. augustā norisināsies no pulksten 20.00 līdz agram svētdienas rītam. Biļešu cenas: 6 – 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.diogens.lv/osvalds .

3. Priekules Ikara svētki

Ar populāru Latvijas mākslinieku piedalīšanos – Ivo Fomina, Ērika Ešenvalda, Renāra Kaupera, kā arī vietējo radošo cilvēku priekšnesumiem – Priekulē tiek svinēti jau 11. Ikara svētki. Tajos tiks atdzīvināta leģenda par pirmo lidojuma mēģinājumu Latvijā. Arī šogad Ikara lidojums realizēsies ierastajā laikā un vietā – augusta otrās nedēļas nogalē aiz Zviedru vārtiem un pie Kultūras nama.

Šī gada Ikara svētkos iekļausies vēl kāds nozīmīgs un liels pasākums – Priekules Mūzikas festivāls, kura iniciators ir novadnieks un pasaulē zināmais komponists Ēriks Ešenvalds Tajā piedalīsies vairāk nekā 20 baptistu draudžu kori, ansambļi un orķestris. Divi ieskaņas koncerti Priekules Multihallē notiks piektdien, 8. augusta, vakarā - pulksten 18.00 un 21.00.

Bet sestdien, 9. augustā, pulksten 18.00 izskanēs festivāla Galā koncerts. Tas būs Ikara svētku lielais notikums. Koncerta kopkorim pievienosies arī Priekules novada dziedātāji diriģenti un solists – „Prāta vētras” Renārs Kaupers. Programmā: Ērika Ešenvalda Dziesmu svētku dziesmas, kā arī Renāra Kaupera melodijas - „Alfabēts, joka pēc”, „Mazā bilžu rāmītī”, „Tu izvēlējies palikt” un citas.

Šogad Ikara svētkos Priekulē visus lidot aicinās „Prāta vētra” solists Renārs Kaupers.
Jau otro gadu Priekules Mūzikas un Mākslas skola ir rosinājusi mākslas konkursu „Ikara sapņi šodien”. Darbi tiek gaidīti un arī saņemti no visām Latvijas Mākslas skolām. Šī gada devums jau izvērtēts. Izstāde un apbalvošanas ceremonija notiks pie Kultūras nama 9. augustā pulksten 12.00, kuras gaitā uzstāsies skolas koris un kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Berga vadībā.

Jaunie mākslinieki ir iedziļinājušies arī Priekules Ikara - kalējpuiša sapņos. Novada aktīvie cilvēki ir aicināti iztēloties, būvēt un rādīt citiem, kāds būtu Ikara lidlīdzeklis mūsdienās (ar humora pieskaņu). Radošā izpausme būs kā dominante gājienam (9. augustā pulksten 10.00) no Saules ielas līdz stadionam, kur arī notiks oriģinālo lidlīdzekļu demonstrācija un prezentācija.

Tāpat 9. augustā Priekulē būs vēl daudz citu interesantu un aizraujošu pasākumu – koncerti, teātris, dejas, balle, atrakcijas bērniem un jauniešiem, sporta aktivitātes un daudz kas cits. 11. Ikara svētki noslēgsies svētdienas rītā, 10. augusta pulksten 11.00 Multihallē ar ekumēnisku dievkalpojumu.

Priekules himna „Mēs lidosim”

4. Valmiermuižā - 4. teātra festivāls jauniem cilvēkiem „NoMadI”

No 8. līdz 10. augustam Valmiermuižā notiks 4. teātra festivāls jauniem cilvēkiem ''NoMadI'', kas piedāvās dažādu formu Latvijas nevalstisko profesionālo teātru izrādes bērniem un jauniešiem, koncertus un radošās darbnīcas.

„NoMadI” ir vienīgais teātra festivāls Latvijā, kurš piedāvā interesantākās profesionālo teātru izrādes bērnu un jauniešu auditorijai un aicina iepazīt laikmetīgā teātra izrādes, kurās dzīvi, radoši un aizrautīgi tiek runāts par jauniem cilvēkiem svarīgām tēmām.

Festivālā būs skatāmas „Dirty Deal Teatro” izrādes „Baltā grāmata” un „Mazie jautājumi'”, Ģertrūdes ielas teātra izrāde '”Heavy metal”, Goda teātra izrāde „…ar laimīgām beigām'”. Tāpat būs iespēja kopā redzēt radošās apvienības „Nomadi” izrādes „Vasaras sala” un „Ziemas māja'”, kas pēc savas būtības ir objektu teātra estētikā veidots izrāžu diptihs. Vēl viena īpaša pieredze gaida tos skatītājus, kuri divu izrāžu „Balsij bez pavadījuma” laikā nemanāmi vēros dzīvi Valmiermuižas kafejnīcā, salīdzinot to ar Ojāra Vācieša poēmā aprakstīto. Šī izrāde festivālā piedzīvos savu pirmizrādi.

Divi vakari festivālā būs veltīti mūzikai - 8. augustā varēs dzirdēt Ģertrūdes ielas teātra izrādes „Āda” koncertversiju, bet 9. augustā uzstāsies ansamblis „Manta”.

Lai padziļinātu bērnu interesi par izrādēs pētītajām tēmām, festivāla gaitā darbosies mākslas un zinātnes radošās darbnīcas, kuras vadīs Cēsu Jaunās sākumskolas skolotāji.

Pie festivāla teltīm visu laiku būs pieejams arī Cēsu Jaunās sākumskolas veidotais Gudrais rotaļu laukums. Tā tapšanā būs izmantoti materiāli, kuru sākotnējā funkcija ir bijusi cita. Spēlēšanās šajā laukumā aicinās vecākus kopā ar bērniem saudzīgi attiekties pret pasauli un pamanīt, ka visdažādākās lietas, kuras mums ir apkārt, iespējams izmantot savu garīgo un fizisko spēju attīstīšanai.

Biļešu cenas: vairumam izrāžu - 4 eiro („ Biļešu paradīzes” tīklā), ir arī bezmaksas pasākumi. Sīkāk internetā: www.nomadi.lv .

Ansamblis „Manta”, kurš uzstāsies teātra festivālā „noMadI”

5. Vislatvijas dziesminieku saiets Jaunpiebalgā

Jau piekto reizi Jaunpiebalgas novadā – ekosaimniecībā „Lielkrūzes” - no piektdienas, 8. augusta, līdz svētdienai, 10. augustam, notiks Vislatvijas dziesminieku saiets.

Savu dalību festivālā apstiprinājuši dziesminieki Austra Pumpure, Maija Kalniņa, Vilnis Punka, Mikus Straume, Elīna Līce, Zane Daugule, Uldis Kākulis, Dinārs Gulbis, Egons Pičners, Ilmārs Romančuks, Arnis Miltiņš, Ēriks Loks, Uldis Ozols, Haralds Sīmanis, muzikālā apvienība „Ornaments” no Liepājas (Laura Dudare, Dzintars Šusts), dzejnieki Māris Salējs, Agita Draguna, Amanda Aizpuriete, arī dzejnieks un dziesminieks Andris Akmentiņš un citi.

„Saiets – tās ir trīs dienas un divas naktis dziesmu un dziedāšanas. Saiets ir vieta, kur izpausties latviešu radošajam potenciālam, un tas ir atvērts gan publikai, gan dziesminiekiem. Festivālā var dzirdēt to, kas iepriekšējā gadā sacerēts, turklāt katru gadu starp jaunajiem dziesminiekiem ir kāds vērtīgs jaunatklājums,” bilst dziesminieku koordinatore Inese Sērdiene.

Pulcēšanās Jaunpiebalgas Lielkrūzēs sāksies piektdienas, 8. augusta, pēcpusdienā. Šajā dienā pulksten 19.00 arī sāks skanēt lielais vakara koncerts, kurā piedalīsies Latvijā labi pazīstami dziesminieki. Koncertam sekos nakts sadziedāšanās pie ugunskuriem.

Vislatvijas dziesminieku saietā Jaunpiebalgas Lielkrūzēs šajā nedēļas nogalē piedalīsies arī visu Latvijas dziesminieku „ciltsmāte” – leģendārā Austra Pumpure.
Sestdienas, 9. augusta, rīts būs atvēlēts radošām darbnīcām un meistarklasēm. Savukārt sestdienas pēcpusdienā pulksten 15.00 skanēt sāks jauno dziesminieku koncerts, bet pulksten 19.00 notiks saieta lielais noslēguma koncerts, kuram allaž seko dziesmota nakts līdz rīta gaismai.

Par Vislatvijas dziesminieku saieta noslēguma tradīciju ir kļuvusi pulcēšanās svētdienas pusdienā Lielkrūžu kalnā, kur parasti tiek degta Jāņu uguns. Arī saieta izskaņā šajā enerģētiski spēcīgajā vietā aizdegs ugunskuru, lai dziedātu, vēl mirkli būtu kopā un atvadītos līdz nākamā gada augustam.

Biļešu cenas: festivāla biļete – 10 eiro, vienas dienas biļete – 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.ekokruzes.lv.

Vislatvijas dziesminieku saiets 2014

6. Dabas koncertzālē Siguldas apkaimē skanēs bruņuzivs stāsti

Sestdien, 9. augustā, Gaujas nacionālajā parkā, Siguldas apkaimē – Balonu pļavā varēs doties pastaigu pārgājienos, iesaistīties Dabas koncertzāles izziņas laboratoriju un radošo darbnīcu aktivitātēs, bet, iestājoties tumsai, kļūt par dabas, mūzikas un videomākslas izrādes dalībniekiem, sajūtot dabu sevī un personisko saikni ar dabas skaistumu, varenību un laika plūdumu. Dabas koncertzāles galvenais varonis būs bruņuzivs Asterolepis ornata jeb Zvaigžņotās zvīņās tērptā (tulk. no latīņu val.). Šī bruņuzivs ir vienaudze vairāk nekā 400 miljonu gadu vecajiem Gaujas senielejas krastus veidojošajiem smilšakmeņiem.

9. augustā no pulksten 17.00 līdz 21.00, apmeklētājiem vairāk nekā 20 dažādās laboratorijās un darbnīcās būs plašas iespējas tuvāk iepazīt bruņuzivi un tās evolūcijas izaicinājumus, Zemes ģeoloģisko attīstību Gaujas senielejas teritorijā no laika, kad tur dzīvoja bruņuzivs, līdz mūsdienām, kā arī apskatīt dabas vērtības, kas sastopamas un vērojamas šodien.

Šogad Dabas koncertzāles 2014. gada sezonas noslēguma galvenā varone būs aptuveni 400 miljonus gadu vecā Zvaigžņotās zvīņās tērptā bruņuzivs.

Kā zināms, „Dabas koncertzāle” neizmanto ierastās estrādes skatuves formas, bet izmanto dabas piedāvāto, tādā veidā pielāgojoties videi, nevis to izmainot. Arī 2014. gada pasākuma noslēdzošai daļai – mūzikas, video un gaismas priekšnesumam – paredzēts izveidot unikālu skatuves formu.

Šogad Dabas koncertzāles nelielo ierasto mūziķu sastāvu papildinās „Devona orķestris”. Tā pamatā ir akadēmiskais simfoniskā orķestra kamersastāvs 20 profesionālu mūziķu sastāvā. Šī orķestra galvenais uzdevums būs ar skaņu simfoniju aizvest klausītājus 400 miljonu gadu tālā pagātnē un savienot to kopējā skanējumā ar mūsdienu Dabas koncertzāli.

Ieeja pasākumā bez maksas. Sīkāk internetā: www.sigulda.lv .

Dabas koncertzāle 2014

7. Izstāžu ceļvedis: Uzvaras falls, starptautiskā tekstilmāksla, tēlnieka instalācija un Inese Galante

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) līdz 7. septembrim skatāma starptautiska tekstilmākslas izstāde „ARTAPESTRY3”. Izstādes ideja ietverta tās nosaukumā, vēršot uzmanību uz gobelēna tehnikā austiem mākslas darbiem un atgādinot, ka gobelēna audumiem ir sena, tradīcijām bagāta vēsture mākslā un amatniecībā. Ikviena tradicionālā „ARTAPESTRY” ekspozīcija top ar kompetentu un stingru darbu atlasi, ko veic starptautiska žūrija, kuras sastāvā allaž aicināti atzīti dažādu mākslas nozaru pārstāvji.

Iveta Vecenāne (Latvija). „Trauks”, 2011., gobelēns.
No 150 piedāvājumiem, kurus bija iesūtījuši 87 tekstilmākslinieki, žūrija izstādei izvēlējās 38 autorus ar 51 tekstilijām. Plašajā tekstilmākslas ekspozīcijā tiek pārstāvēti mākslinieki no Beļģijas, Čehijas, Vācijas, Holandes, Itālijas, Francijas, Lielbritānijas, Skotijas, Lietuvas, Latvijas, Dānijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Mūkusalas Mākslas salona Mazajā zālē (Mūkusalas ielā 42, Pārdaugavā) līdz 13. septembrim skatāma fotogrāfa Arņa Balčus personālizstāde „Uzvaras parks”. Mākslinieka jaunāko darbu sērija balansē uz dokumentalitātes un fikcijas robežas, veidojot kritisku vizuālo mozaīku par Latvijas vēsturi un sabiedrību. „Fotogrāfijās attēlotais Rīgas atbrīvotāju piemineklis latviešiem patlaban kalpo par traumas simbolu.

Arnis Balčus. Foto no sērijas „Uzvaras parks”, 2012, tintes izdruka, 96 x 120 cm.

Balčus gan uzvedina uz domu, ka šī trauma ir tikai simptoms, bet nemiera cēlonis ir jāmeklē neapzinātajā. Falliskie priekšmeti, kara atmiņas, asins sarkanais un seksualitāte nepārprotami aicina uz psihoanalītisku interpretāciju,” fotogrāfa darbus komentē komunikācijas eksperts Sergejs Kruks. Sīkāk internetā: www.mmsalons.lv .

* Latvijas Mākslinieku savienības radošajā kvartālā „Kombināts Māksla” (Gaujas ielā 5, Rīgā) līdz 16. augustam skatāma tēlnieka Andra Maračkovska personālizstāde „HERE”, kurā mākslas laikmetīgā tēlainība rodas saplūstot vairākiem mākslas veidiem, tādejādi paužot ekspresiju, novatorismu, ironiju un provokāciju.

Radošajā kvartālā „Kombināts Māksla” skatāma tēlnieka Andra Maračkovska personālizstāde „Here”, kurā sapludināti vairāki mākslas veidi.

Mākslinieks tiecas sapludināt dzīves īstenības un mākslas sfēras. Izstādē eksponētā instalācija, tapusi izmantojot ne tikai ierastos tēlniecības materiālus, bet arī ūdeni, gaismu, skaņu un video. Sīkāk internetā: www.lms.lv .

* Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu ielā 29, Majoros) līdz 17. augustam skatāma fotogrāfiju izstāde „Summertime”, kurā aplūkojami fotostudijas „Aspazija” dalībnieku iemūžinātie mirkļi no starptautiskā mūzikas festivāla „Summertime - aicina Inese Galante”.

Jūrmalas muzejā atklāta fotoizstāde, ka veltīta starptautiskajam mūzikas festivālam „Summertime - aicina Inese Galante”.

Izstāde veidota kā prelūdija Ineses Galantes koncertiem. Izstādē var skatīt iepriekšējo gadu notikumus fotogrāfu Ojāra Martinsona, Andra Sīmaņa, Ojāra Griķa un Ata Meiberga darbos. Tos papildinās arī fotogrāfijas no Galantes personīgā arhīva. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv .

* Ventspils teātra namā „Jūras vārti” atklāta Latvijas Mākslinieku savienības muzeja fondu izstāde „Portrets”, kurā akcentēs laiks no 20. gadsimta 60. gadiem līdz 80. gadu beigām, kad portreta žanrs latviešu glezniecībā un tēlniecībā bija ļoti aktuāls un populārs. Izstādē „Portrets” ir izvēlēti mākslas darbi, kas radīti dažādās mākslinieciskās izteiksmēs un stilistikā un nav bieži redzēti, piemēram, gleznotāju Leo Kokles, Anitas Melderes, Alda Kļaviņa darbi, kuru atšķirīgā glezniecības valoda atklāj liriska portreta iezīmes. Savukārt stilistikā, formveidē un materiālos bagātīgajā tēlniecības klāstā kā spoži meistari jāakcentē Līze Dzeguze, Aleksandra Briede, Igors Vasiļjevs, kuru skulptūru izteiksmība kā mākslas aktualitāte nepazūd arī mūsdienās. Izstāde rosina aizdomāties par portreta žanra robežu paplašināšanu no reālām personībām līdz portretiem kā asociatīviem tēliem. Izstāde būs apskatāma līdz 29. septembrim. Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Ieva Čīka/LETA

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā 1
FOTO, VIDEO: ļaudis apmeklē un izklaidējas Muzeju nakts pasākumos
Pievienot komentāru