Šosezon Dzintaru koncertzālē atgriezīsies akadēmiskā mūzika kvalitatīvā izpildījumā

Kultūra
2014. gada 2. jūnijā 23:34 2014. gada 2. jūnijā 23:34
 
Dzintaru koncertzālē šosezon atgriezīsies akadēmiskā mūzika kvalitatīvā izpildījumā, iepazīstinot ar jaunās sezonas plāniem, žurnālistiem sacīja koncertzāles valdes priekšsēdētājs Guntars Ķirsis.

"Mums ir tā priekšrocība, ka akadēmiskās mūzikas zvaigznes nav jāaicina no ārzemēm, jo Latvijā ir daudz izcilu izpildītāju," sacīja Ķirsis.

Tāpat viņš norādīja, ka Dzintaru koncertzāles programma šosezon būs daudzveidīga un tajā būs iekļauti apmēram 80 pasākumi.

Koncertsezonas atklāšana paredzēta piektdien, 6.jūnijā. Koncertā klausītājus gaidīs tikšanās ar izciliem un starptautiskus panākumus guvušiem Latvijas māksliniekiem - Kseniju Sidorovu, Vestardu Šimku, Intu Dālderi, kā arī tradīcijām bagāto Liepājas Simfonisko orķestri, savukārt koncerta īpašais viesis būs klasiskās un džeza mūzikas televīzijas šova "Radīti mūzikai" uzvarētājs Kaspars Šmits. Pie diriģenta pults atradīsies Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Koncerta programmā izskanēs uvertīra no Kārļa Marijas Vēbera operas "Oberons", Džordža Geršvina "Rapsodija blūza stilā", melodijas no Leonarda Bernsteina operas "Kandids", Astora Pjacollas temperamentīgie skaņdarbi, kā arī ar lielisko humora izjūtu apveltītā latviešu komponista Pētera Plakida skaņdarbs "Vēl viena Vēbera opera".

Kā žurnālistiem pastāstīja Šimkus, kurš izpildīs Geršvina "Rapsodiju blūza stilā", viņa izvēlētais skaņdarbs ir populārs un daudz spēlēts, tālab katram mūziķim ir izaicinājums atrast skaņdarbā ko iepriekš nepamanītu, neizceltu. "Man šis darbs ir ne vien blūza stilā un ne vien pa pusei akadēmiskās mūzikas paraugs, tur ir daudz tautas mūzikas elementu. Mūzikā atspoguļojas tas, kādos apstākļos Geršvins dzīvojis, kādu mūziku klausījies utt.," sacīja Šimkus.

Sidorovai, kura izpildīs divus Pjacollas skaņdarbus, koncerts Dzintaru koncertzālē būs atgriešanās uz skatuves, kur viņa pēdējoreiz ir spēlējusi aptuveni pirms desmit gadiem. Toties televīzijas šova "Radīti mūzikai" uzvarētājs Šmits piebilda, ka viņš līdz šim nav spēlējis tik lielus koncertus ar tik lieliem māksliniekiem. "Šajā koncertā mēģināšu parādīt sava izvēlētā instrumenta - tubas - tehniskās iespējas melodisko plūdumu, jo daudzi cilvēki tubu uztver kā milzīgu instrumentu, no kura var dabūt laukā tikai piecas skaņas," izteicās Šmits.

Ķirsis arīdzan pastāstīja, ka Dzintaru koncertzālē gaidāmi vēl citi pasākumi - jūlijā un augustā norisināsies Hermaņa Brauna fonda rīkotais festivāls "Artissimo", no 12.augusta līdz 17.augustam notiks ikgadējais džeza izpildītāju festivāls "Summertime - aicina Inese Galante", no 21.augusta līdz 24.augustam notiks festivāls "Latvijas pērles", kurā koncertus sniegs Raimonds Pauls, Laima Vaikule un Olga Rajecka, bet viena festivāla diena būs veltīta Mārtiņa Freimaņa mūzikai. Tāpat šajā sezonā Jūrmalā notiks Baleta festivāls, humora šovi un festivāli, citu valstu mūziķu koncerti, kā arī starptautiskais populārās mūzikas jauno izpildītāju konkurss "Jaunais vilnis", kas šovasar norisināsies no 22.jūlija līdz 27.jūlijam.

Ķirsis norādīja, ka Dzintaru koncertzāle ir gatava koncertsezonai - teritorija ir sakopta, celiņi nobruģēti, turklāt virs Lielās zāles skatuves ir renovēti akustiskie griesti, lai "mūziķi, esot uz skatuves, varētu viens otru dzirdēt".

Savukārt Dzintaru koncertzāles Mazā zāle jeb vēsturiskā ēka durvis apmeklētājiem vērs 2015.gada februārī vai martā, žurnālistiem pastāstīja Jūrmalas pilsētas domes Kultūras nodaļas vadītāja Agnese Miltiņa.

"Gaidām, kad Dzintaru koncertzāle no telpu izīrētājas kļūs par dažādām gaumēm atbilstošas mūzikas piedāvātāju [..] un Jūrmala mūzikas cienītājiem būs interesanta ne vien vasarā, bet arī ziemā," sacīja Miltiņa.

Viņa norādīja, ka Jūrmalas dome Mazās zāles restaurācijā ieguldījusi 11,6 miljonus eiro.

LETA

Citi šobrīd lasa

Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā 1
FOTO, VIDEO: ļaudis apmeklē un izklaidējas Muzeju nakts pasākumos
Pievienot komentāru