Galante: "Gribas, lai Latvija pasaulē arī turpmāk ir zināma ar saviem māksliniekiem".

Inese Galante atklāj konkursu, kurā meklēs Latvijas klasiskās mūzikas talantus

Kultūra
2014. gada 13. februārī 14:39 2014. gada 13. februārī 14:39
 
Klasiskās mūzikas talantu konkursā "Ineses Galantes talanti.lv" tiks meklēti Latvijas klasiskās un džeza mūzikas talanti, ko parādīt gan Latvijas, gan pasaules publikai.

"Gribas, lai Latvija pasaulē arī turpmāk ir zināma ar saviem māksliniekiem. Šo dārgakmeņu Latvijā ir daudz, kaut arī esam maza valsts. Mūsu vārds jebkuras valsts orķestrī vai operā ir kā zīmogs, un es vēlos, lai tas skan vēl spožāk," šodien, atklājot konkursu, žurnālistiem sacīja operdziedātāja Inese Galante.

Viņa uzsvēra, ka konkurss būs plaša mēroga - tajā varēs piedalīties interesenti no visas Latvijas, turklāt vokālistiem nebūs vecuma ierobežojuma. "Bieži vien daudzi izpildītāji grib iet un sevi parādīt, bet viņi jau ir vecāki par 25 gadiem, tālab šīs iespējas ir ierobežotas," sacīja operdziedātāja.

Konkursā būs četras kategorijas. Divās kategorijās - klasiskajā un džeza vokālā - tiks vērtēti vokālisti. Savukārt starp instrumentālistiem atsevišķās kategorijās vērtēti tiks mūzikas skolu audzēkņi un mūzikas vidusskolu audzēkņi.

Pieteikšanās konkursam sākas šodien, un tas noslēgsies maija otrajā pusē. "Aicinām piedalīties tos, kuri jūt, ka viņi bez skatuves nevar dzīvot, un viņiem ir, ar ko apburt pasauli," sacīja Galante, piebilstot, ka konkursā tiks vērtēta personība, repertuāra izvēle, mākslinieciskais izpildījums un tehniskais izpildījums.

Konkurss noritēs vairākās kārtās. Lai tajā piedalītos, līdz 31.martam jānosūta elektroniski aizpildīta pieteikuma anketa, kas pieejama mājaslapā " http://inesesgalantestalanti.lv/ ", saite uz interneta vietni "Youtube", kur redzams, kā mākslinieks izpilda līdz desmit minūtēm garu brīvas izvēles programmu, foto un CV. Rezultātu paziņošana gaidāma 15.aprīlī konkursa mājaslapā.

Tāpat no 15.aprīļa konkursa mājaslapā notiks publikas balsojums kategorijā "Publikas simpātija".

Savukārt konkursa otrajā kārtā būs jāatskaņo divi kontrastējoši skaņdarbi, kuru garums ir līdz 15 minūtēm. Neviens no skaņdarbiem nevar būt iepriekš iesūtīts. Maija sākumā paredzēta noklausīšanās Rīgā, Rēzeknē, Ventspilī vai Cēsīs. Rezultāti konkursa mājaslapā tiks paziņoti 12.maijā.

Arī trešajā kārtā, kas 18.maijā notiks Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā, būs jāspēlē divi kontrastējoši skaņdarbi, kuru garums ir līdz 15 minūtēm. Viens no skaņdarbiem var būt no iepriekšējām kārtām. Diena noslēgsies ar 12 laureātu apbalvošanu.

Katrā kategorijā tiks apbalvotas pirmās trīs vietas. Pirmās vietas ieguvējs saņems diplomu, 500 eiro, mācību stipendiju 100 eiro mēnesī, kā arī uzaicinājumu uzstāties festivālā "Summertime - aicina Inese Galante" Dzintaru koncertzālē 2014.gada augustā, otrās vietas ieguvējs - diplomu, 300 eiro, mācību stipendiju 100 eiro mēnesī, kā arī uzaicinājumu uzstāties "Ineses Galantes fonda" rīkotajos koncertos, bet trešās vietas ieguvējs izpelnīsies diplomu, 100 eiro un mācību stipendiju 100 eiro mēnesī.

Apkopojot publikas balsojuma rezultātus, tiks piešķirta "Publikas simpātiju balva".

"Konkursa misija ir atrast labākos no labākajiem Latvijas dārgakmeņiem, lai viņus atbalstītu, motivētu un sniegtu viņiem palīdzību," sacīja Galante, piebilstot, ka konkursa rīkotāji arī pēc konkursa sekos līdzi jaunā talanta gaitām, lai vajadzības gadījumā atbalstītu.

Savukārt "Rietumu bankas" Labdarības fonda vadītāja Inga Šīna piebilda, ka fonds pagājušajā gadā nodarbojies ar jauno talantu meklēšanu Latvijas mūzikas skolās, un šajā laikā iegūta pārliecība, ka Latvijā ir daudz talantīgu bērnu, kam būtu vērts sevi attīstīt.

Toties Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis norādīja, ka šāds atbalsts ir ilgtermiņa investīcija. "Protams, daudz kas ir atkarīgs no pašiem, taču atbalsts, ko mēs varam sniegt, arī ir būtisks," viņš izteicās.

Konkursu rīko Ineses Galantes fonds sadarbībā ar "Olainfarm". To atbalsta "Rietumu bankas" Labdarības fonds, kā arī Latvijas Pašvaldību savienība.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
FOTO, VIDEO: ļaudis apmeklē un izklaidējas Muzeju nakts pasākumos
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Pievienot komentāru