Kartupeļu un puravu plātsmaize
Sastāvdaļas
- Mīklai:
- 500 g miltu
- 250 ml remdena ūdens
- 30 g svaiga rauga
- 2 ēdk. olīveļļas
- 1 tējk. sāls
- Virsai:
- 1 kg kartupeļu
- 400 g krējuma
- 200 g puravu
- 2–3 ēdk. olīveļļas
- 1 ēdk. sviesta
- malts muskatrieksts
- sāls, malti pipari
Pārliešanai der gan pabiezs saldais krējums, gan arī skābais, tomēr skābais krējums piešķir pikantāku un interesantāku noti.
Pagatavošana
1
Raugu iedrupini bļodā, pievieno pārējos produktus un samīci gludu mīklu (vislabāk to darīt ar miksera āķiem, paredzētiem mīklas gatavošanai).
2
Mīklu pārliec uz dēlīša, kas apkaisīts ar miltiem, un ar rokām vēlreiz pamatīgi samīci. Savel apaļu, ieliec bļodā, pārsedz ar dvieli un uz stundu noliec siltumā, lai rūgst.
3
Tikmēr notīrītu puravu pārgriez gareniski uz pusēm un pēc tam ieslīpi 2 cm lielos gabaliņos.
4
Lielā pannā sakarsē sviestu, ieber puravus un sautē 4 minūtes. Pārkaisi sāli un piparus.
5
Kartupeļus nomizo un ar dārzeņu rīvi saēvelē ļoti plānās šķēlītēs. Ieber bļodā un samaisi ar eļļu, sāli un pipariem.
6
Cepeškrāsni sakarsē līdz 220 grādiem. Mīklu liec uz miltainas virsmas un izveltnē cepamplāts lielumā. Ieklāj plātī, kas izklāta ar cepampapīru, un pavelc maliņas uz augšu.
7
Apzied ar krējumu un pārkaisi ar sāli, pipariem un muskatriekstu. Virsū ber puravus un izlīdzini. Tiem pa virsu kārto kartupeļu šķēlītes.
8
Liec krāsnī un cep 30–35 minūtes.