Pelmeņi ar gaļu un dzērvenēm
Sastāvdaļas
- Mīklai:
- 600 g miltu
- 300 ml auksta ūdens
- 1 ola
- 2 ēdk. eļļas
- ½ tējk. sāls
- Pildījumam:
- 500 g liellopa gaļas mīkstuma
- 1 liels sīpols
- 80 g dzērveņu
- 3 ēdk. ūdens
- sāls, malti melnie pipari
Pēc šīs mīklas receptes vari pagatavot pelmeņus ar visdažādāko pildījumu – gan ar gaļu, gan dārzeņiem un sieru.
Pagatavošana
1
Miltus iesijā bļodā kaudzītē. Vidū izveido iedobīti un ieber sāli. Iesit olu, uzmanīgi ielej eļļu un ūdeni. Rūpīgi samīci gludu mīklu un atstāj uz kādām 20 minūtēm.
2
Tikmēr gaļu sagriez gabaliņos un samal. Ja gribas vijīgāku konsistenci, samal vēl vienu reizi. Nomizotu sīpolu sarīvē un pievieno gaļai. Pielej ūdeni, pieber sāli un piparus un samīci.
3
Mīklu sadali 6 daļās. Vienu daļu liec uz miltaina dēlīša un izveltnē plānu.
4
Ar tējkaroti liec pildījuma kaudzītes uz mīklas – vienādā attālumā citu no citas. Katrā kaudzītē iespied pa 1–2 dzērvenēm.
5
Izveltnē otru mīklas porciju un pārklāj pāri pildījumam. Tad vai nu ar atbilstoša lieluma cepumu veidnīti, vai glāzi izspied apaļus pelmeņus un nolīdzini maliņas. Tāpat rīkojies ar pārējām mīklas porcijām.
6
Lielā katlā uzvāri ūdeni un pieber sāli. Pa porcijām (atkarībā no katla izmēra) liec iekšā pelmeņus un vāri 8–10 minūtes.
7
Ņem vērā!
▪ Mīklu nevajadzētu izveltnēt par plānu, ja tādā pildījuma porcija būs prāvāka, pelmenis pārplīsīs.
▪ Lieliski, ja no agrākiem laikiem mājās saglabājies speciālais, pelmeņu veidošanai paredzētais režģis – ar to ātri un vienkārši vienā reizē var izspiest veselu porciju pelmeņu. Tikpat labi noder arī tagad veikalos nopērkamās veidnes, kas domātas ravioli gatavošanai.
▪ Kad pelmeņi izņemti no ūdens ar putu karoti, tie rūpīgi jānotecina, lai nebūtu slapji un bezgaršīgi.
▪ Bagātīgāka garša būs nevis ūdenī, bet buljonā vārītiem pelmeņiem.