Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Ukraina ar Krieviju veikusi karagūstekņu apmaiņu. Foto: Ukrainas Drošības dienests 2022. gada 21. septembris. (Foto: ddp/abaca press/ Vida Press)

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas iebrukums Ukrainā; Ukraina un Krievija strādā pie vērienīgas gūstekņu apmaiņas 13

Pasaulē
2022. gada 31. jūlijā 15:23 2022. gada 31. jūlijā 15:23 | Papildināts, 2022. gada 26. septembrī 17:46
  Jauns.lv
Kopš šī gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

  Rīgā dzīvojošā kijiviete Marija izsola gleznas, lai palīdzētu Ukrainas kara bērniem 08:22

Karš Ukrainā kardināli mainījis tagad Rīgā dzīvojušās kijivietes Marijas Volinas dzīvi. Līdz šī gada februārim viņa nodarbojās ar nekustamā īpašuma biznesu, pamīšus strādājot gan Ukrainas, gan Latvijas galvaspilsētā. Kad rašisti sāka bumbot viņas dzimteni, Marija palika Rīgā un rokās ņēma mākslinieka otu, lai ar to palīdzētu karā cietušajiem bērniem.

Vairāk lasi šeit.

  Patiesība par meliem: kritiskā un impēriskā domāšana 08:05

"Muļķīgi būtu domāt, ka propaganda mēģina pārliecināt tos, kuri kaut kam netic! Patiesībā propaganda strādā tieši uz tādiem cilvēkiem, kuri ir motivēti domāt, ka viss varētu būt tieši tā, kā stāsta propagandisti. Krievijas gadījumā pamatpārliecība ir šāda – es dzīvoju kolosālā valstī, un es esmu labs cilvēks! Un tas, ko Putina mediji dara ļoti veiksmīgi – viņi jau ļoti ilgstoši noskaņo cilvēkus uz galēji nacionālistiskām domām. Galvenais mērķis jau ir sašķelt – lūk, esam mēs, krievi, un lūk, ir tie otri – viņi! Vienkāršojot – mēs, krievi, savstarpēji sadarbojamies un esam labie, bet tie otri, kuri visi mums uzbrūk –  tie ir sliktie! Vienkārša cilvēka prātā visvieglāk ir pieņemt to, ko tev saka kā patiesību, jo cilvēki jau ir ļoti ilgstoši dzīvojuši šādas informācijas varā," intervijā "Deviņvīri" saka sociālpsihologs Mārtiņš Priedols.

Interviju par Krievijas propagandas virpuļviesuli, sabiedrības polarizēšanos gan austrumos, gan rietumos, par cilvēku uztveres un domu labirintiem lasi šeit.

  ES vadlīnijas paredz stingrākas prasības Krievijas pilsoņiem vīzas saņemšanai 23:52

Eiropas robežsargu rīcībā būs nopietnākas sviras, lai atkārtoti izvērtētu jau izsniegtas vīzas, noraidītu vai anulētu tās pēc atkārtota izvērtējuma. Vairāk lasi šeit.

  Lielbritānija nosaka jaunas sankcijas Krievijai 23:43

Kā pavēstīja Lielbritānijas Ārlietu ministrija, Krievija tagad zaudēs piekļuvi svarīgiem Rietumu pakalpojumiem, no kuriem tā ir atkarīga, tostarp IT konsultācijām, arhitektūras pakalpojumiem, inženiertehniskajiem pakalpojumiem un juridisko konsultāciju pakalpojumiem noteiktām komerciālām darbībām. Vairāk lasi šeit.

  Krievijas vēstniekam Latvijā izteikts protests 23:23

Krievijas vēstniekam Latvijā Mihailam Vaņinam Ārlietu ministrija iesniegusi protesta notu saistībā ar Krievijas īstenoto okupēto Ukrainas teritoriju prettiesisko aneksiju, informēja ministrijā. Vairāk lasi šeit.

  Raud, dzer un kaujas ar virsniekiem – situācija mobilizēto krievu apmetnēs ir kritiska 23:10

Spriežot pēc sociālajiem tīkliem, jo vairāk vīriešu Krievijas Aizsardzības ministrijai izdodas pakļaut mobilizācijai, jo grūtāk ir nokontrolēt nobijušos, agresīvo un bieži vien iereibušo vīriešu barus. Vairāk lasi šeit.

  Podoļaks: Krievijai būs jālūdz izkļūšana savai karaspēka grupai no aplenkuma Limanā 22:55

Krievijai būs jālūdz Ukrainai izkļūšana savai karaspēka grupai no aplenkuma Limanā, ja vien Krievijas līderus uztrauc savu karavīru dzīvības, piektdien paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks. Vairāk lasi šeit.

  ASV paziņo par "smagām" jaunām sankcijām pret Krieviju 22:40

Baltais nams arī paziņoja, ka G7 sabiedrotie atbalsta sankciju uzlikšanu jebkurai valstij, kas atbalsta Kremļa mēģinājumus anektēt Ukrainas reģionus. Vairāk lasi šeit.

  Zelenskis: Ukraina ir gatava dialogam ar Krieviju, taču ar citu tās prezidentu 22:20

"Ukraina bija un paliek līdere sarunu centienos. Tieši mūsu valsts vienmēr ir piedāvājusi Krievijai vienoties par līdzāspastāvēšanu uz vienlīdzīgiem, godīgiem, cienīgiem un godīgiem nosacījumiem. Acīmredzot ar šo Krievijas prezidentu tas nav iespējams," videovēstījumā norādīja Zelenskis. Vairāk lasi šeit.

  Lielbritānija ievieš sankcijas pret Krievijas Federācijas Centrālās bankas vadītāju Elvīru Nabiuļinu 22:01

 

  Urzula fon der Leiena: Putina pasludinātā nelegālā aneksija neko nemainīs 21:48

Eiropas Komisijas prezidente sacīja, ka "visas Krievijas iebrucēju nelikumīgi okupētās teritorijas ir Ukrainas zeme un vienmēr būs daļa no šīs suverēnās valsts".

  128. brigādes bezpilota lidaparāts iznīcināja ienaidnieka munīciju 21:28

 

  Putins: "Anglosakšiem ar sankcijām nepietiek, viņi pārgāja uz sabotāžu, faktiski sāka iznīcināt visas Eiropas infrastruktūru" 21:09

Vladimirs Putins runā par gāzes noplūdēm Baltijas jūrā.

  Amatpersona: okupanti pēc Hersonas apgabala pseidoreferenduma nesaprot, ko darīt 20:56

Pēc pseidoreferenduma sarīkošanas Hersonas apgabalā krievu okupanti pieklusuši, bet "vadība" nesaprot, ko darīt tālāk, jo Ukrainas karavīru uzbrukums turpinās, Ukrainas nacionālā telemaratona ēterā sacīja Dienvidu aizsardzības spēku apvienotā preses centra priekšniece Natālija Humeņuka.

"Pēc tā dēvētā referenduma sarīkošanas viņi (okupanti) ir pieklusuši. Droši vien nesaprot, ko sastrādājuši, un nespēj aptvert, ko darīt tālāk ar šiem "rezultātiem". Pat visaugstākajā okupācijas vadības līmenī ir zināms apjukums," sacīja amatpersona.

"Viņi ne gluži saprot, ko viņiem dod šis referendums. Viņi vienkārši ir izpildījuši rīkojumu no augšas un redz, ka tas nav apstādinājis Ukrainas Bruņotos spēkus, kas turpina savu darbu un būtiski virzās uz priekšu," norādīja Humeņuka

  Krievu apšaudē Zaporižjas apgabalā nogalināti 25 cilvēki 20:26

Krievijas karaspēkam piektdienas rītā Zaporižjā ar raķetēm apšaudot mierīgo iedzīvotāju humāno kolonnu, nogalināti vismaz 25 cilvēki un aptuveni 50 ievainoti, pavēstījis Ukrainas ģenerālprokurora birojs.

"2022. gada 30. septembrī plkst.7.30 agresorvalsts bruņotie spēki, ignorējot starptautisko humanitāro tiesību normas, veica raķešu triecienu Zaporižjai. Tika apšaudīta civilā humānā autokolonna ar mierīgajiem iedzīvotājiem uz pilsētas robežas autotirgus rajonā. Pagaidām ir zināms par 25 nogalinātajiem un aptuveni 50 ievainotajiem, cietušo vidū ir bērni. Turpinās sākotnējās izmeklēšanas darbības, dati tiek precizēti," teikts paziņojumā ziņapmaiņas platformā "Telegram.

  ES līderi sola nekad neatzīt Ukrainas apgabalu nelikumīgo aneksiju 20:12

Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien solīja nekad neatzīt Ukrainas apgabalu nelikumīgo aneksiju.

"Mēs stingri noraidām un nepārprotami nosodām Krievijas veikto Ukrainas Doneckas, Luhanskas, Zaporižjas un Hersonas apgabalu nelikumīgo aneksiju," teikts 27 ES dalībvalstu līderu kopīgajā paziņojumā.

"Krievija pakļauj riskam globālo drošību," paziņoja ES līderi, apsūdzot Maskavu par "noteikumos balstītas starptautiskās kārtības apzinātu graušanu un Ukrainas pamattiesību uz neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti pārkāpšanu".

ES līderi noraidīja Kremļa rīkotos nelikumīgos referendumus Ukrainas zemes sagrābšanai, un aicināja "visas valstis un starptautiskās organizācijas nepārprotami noraidīt šo nelikumīgo aneksiju".

"Šie lēmumi ir spēkā neesoši un nevar radīt nekādas juridiskas sekas. Krima, Hersona, Zaporižja, Donecka un Luhanska ir Ukraina," teikts ES paziņojumā.

Bloks paziņoja, ka joprojām ir apņēmības pilns atbalstīt Ukrainas "leģitīmās tiesības" atgūt kontroli pār visu tās teritoriju tās starptautiski atzītajās robežās.

"Kremļa izteiktie kodoldraudi, militārā mobilizācija un stratēģija, cenšoties nepatiesi parādīt Ukrainas teritoriju kā Krievijas teritoriju un apgalvojumus, ka karš tagad varētu notikt Krievijas teritorijā, nesatricinās mūsu apņēmību," norādīja ES līderi.

  Podoļaks: Krievijai būs jālūdz izkļūšana savai karaspēka grupai no aplenkuma Limanā 19:59

Krievijai būs jālūdz Ukrainai izkļūšana savai karaspēka grupai no aplenkuma Limanā, ja vien Krievijas līderus uztrauc savu karavīru dzīvības, piektdien paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Pirms astoņiem gadiem Krievijas karavīri aplenca mūsu karaspēku pie Ilovaiskas. Tad mūsu puiši piekrita doties prom bez ieročiem. Bet Krievija lauza vārdu - kolonna tika apšauta. Šodien Krievijai būs jālūdz izeja no Limanas katla. Ja vien, protams, banketa dalībniekiem Kremlī rūp savi karavīri," pavēstīja Podoļaks.

Ukrainas armija ceturtdienas vakarā teju bija pabeigusi Doneckas apgabala Limanas rajonā esošā Krievijas karaspēka grupējuma aplenkšanu.

Ukrainas Bruņoto spēku austrumu grupas preses pārstāvis Serhijs Čerevatijs piektdien pavēstīja, ka operācija Krievijas karaspēka ielenkšanai pie Limanas ir "pabeigšanas stadijā". Ukrainas bruņoto spēku uguns kontrolē ir visi ceļi uz pilsētu.

  Atbrīvotajā Harkivas apgabala Vovčanskas pilsētā Ukrainas Drošības dienests notiekošo "stabilizācijas pasākumu" ietvaros aizturēja vietējo nodevēju 19:42

Viņš palīdzēja Krievijas karaspēkam ieņemt teritoriju. 

Vainīgais arī iepriekš bija izsludināts meklēšanā par valsts nodevību, tekts Ukrainas Drošības dienesta pziņojumā.

  Ukrainas ārlietu ministrs: pirmās sekas Krievijas mēģinājumam anektēt Ukrainas teritoriju būs tādas, ka viņi vienkārši aizrīsies ar šiem jaunajiem zemes gabaliem 19:28

Tā paziņojis Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba, kurš runājis intervijā aģentūrai "Interfax-Ukraine".

Kuleba atzīmēja, ka Ņujorkā ANO Ģenerālajā asamblejā Ukrainas vadība ir nodrošinājusi partneru gatavību ne tikai pēc iespējas skarbāk nosodīt Vladimira Putina “aneksijas” lēmumu, bet arī stiprināt militāro un finansiālo atbalstu Ukrainai, reaģējot uz kustoties.

Tāpat neviens neatzīs aneksijas mēģinājumu, un Ukrainai nebūs atturošu faktoru no militāro operāciju vadīšanas šo teritoriju atbrīvošanai, apliecināja ministrs.

"Neviens mūs neķers aiz rokas un neteiks: "tagad piestāj, tagad tur nevar iet"," uzsvēra ĀM vadītājs.

Ministrs uzsvēra, ka Ukraina pilnībā mainījusi savu partneru loģiku.

"Patiesībā es esmu pilnīgi mierīgs attiecībā uz gaidāmo starptautiskās sabiedrības reakciju uz aneksijas mēģinājumu," sacīja Kuleba.

  Putins gatavs miera sarunām ar Ukrainu, ar vienu noteikumu - ja netiks pieminēta Ukrainas teritoriju "pievienošanās" Krievijai 19:14

To savā piektdienas runā sacīja Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins ceremonijas laikā Kremlī, kurā tika parakstīti "līgumi" par Krievijas karaspēka sagrābto Ukrainas teritoriju tā saukto "iekļaušanu" Krievijā.

"Mēs aicinām Kijivas režīmu nekavējoties pārtraukt karu, visas karadarbības, karu, ko tas izraisīja 2014. gadā, un atgriezties pie sarunu galda. Mēs esam tam gatavi. Tas ir teikts vairāk nekā vienu reizi. Bet Doneckas, Luhanskas, Zaporižjas un Hersonas iedzīvotāju izvēli mēs neapspriedīsim," sacīja Putins.


Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimirs Putins ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".

Citi šobrīd lasa

No ārzemēs strādājošajiem grib iekasēt nodokli Latvijā 7
FOTO: Edgars Rinkēvičs dodas lūkot, kā savos laukos dzīvo Vaira Vīķe-Freiberga
Māte par 25 eiro pabalstu bērnam: "Es domāju, ka tā ir kļūda. VSAA man atbildēja - nē, nav kļūda!" 3
Skatīt visus komentārus