Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Viceprezidente Kamala Herisa pa kreisi un palātas spīkere Nensija Pelosi no Kalifornijas aplaudē pēc tam, kad Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzdāvināja Kapitolijam Bahmutā pasniegtu Ukrainas karogu ar frontes līnijas karaspēka autogrāfiem, ko Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pasniedza likumdevējiem uzrunājot Kongresa kopsapulci Kapitolija kalnā Vašingtonā, trešdien, 2022. gada 21. decembrī. (Foto: AP/Scanpix)

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas iebrukums Ukrainā; 3

Pasaulē
2022. gada 3. oktobrī 07:00 2022. gada 3. oktobrī 07:00 | Papildināts, 2022. gada 14. oktobrī 17:10
  Jauns.lv
Kopš šī gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit. 

Krievijas agresija Ukrainā

  Polijas galvaspilsētā Varšavā notika simbolisks "referendums" par Krievijas vēstniecības nodošanu Polijas īpašumā 23:38

Akcijā piedalījās vairāki tūkstoši ukraiņu, poļu un citu tautību pārstāvju, kuri uz pasākumu ieradās ar Ukrainas un Polijas karogiem un plakātiem pret Krievijas agresiju, vēsta ziņu aģentūras "Ukrinform" korespondents.

Pie Krievijas vēstniecības tika uzstādīta vēlēšanu urna, un "vēlēšanu komisija" izdeva "balsošanas biļetenus" uz blakus novietotā galda. 

"Balsošanas biļetenā" bija jautājums: "Vai jūs atbalstāt Krievijas Federācijas vēstniecības ēkas un tai piegulošās teritorijas Belvederska 49 aneksiju un to nodošanu Polijas varas iestādēm pastāvīga Polijas un Ukrainas sadarbības centra izveidei?

 

  Kanāda uzstāj uz pilnīgu Krievijas Federācijas izslēgšanu no starptautiskajām organizācijām 23:13

To paziņoja Kanādas premjerministra vietniece Kristija Frīlenda.

Viņasprāt, Krievijai nevajadzētu apmeklēt Starptautiskā valūtas fonda un Pasaules Bankas sanāksmes.

 

  Ukrainas jūras kājnieki iznīcina divas Krievijas pašgājējhaubices 22:54

Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieka biroja Stratēģiskās komunikācijas departaments publiskojis video, kurā redzams, kā atsevišķa jūras kājnieku izlūku bataljona karavīri iznīcina ienaidnieka pašpiedziņas artilērijas gabalus. 

"Jūras kājnieki veica izlūkošanas misiju vienā no valsts aizsardzības virzieniem un atklāja Krievijas artilēriju, kas apšauda mūsu spēku pozīcijas. Dažu minūšu laikā nodibināja mijiedarbību ar Ukrainas "kara dieviem". Rezultāts redzams video: divi šāvieni - mīnus divi okupantu pašpiedziņas ieroči,» teikts ziņojumā.

 

  Rumānijas valdība pārskaitīs 1,4 miljonus ASV dolāru NATO trasta fondiem, lai stiprinātu Ukrainas, Moldovas, Gruzijas un Jordānijas aizsardzību 22:33

"Ar prieku paziņoju, ka Rumānija ir piešķīrusi līdz 1,4 miljoniem ASV dolāru kā brīvprātīgu ieguldījumu NATO trasta fondos, lai uzlabotu mūsu partneru noturību un aizsardzības spējas Melnajā jūrā un ārpus tās: Ukrainas, Moldovas, Gruzijas un Jordānijas," to tviterī pavēstījis Rumānijas ārlietu ministrs Bogdans Auresku.

 

  Pirms dažām dienām Apostolovē krievi mērķēja uz dzīvojamiem rajoniem ar civiliedzīvotājiem 22:07
  Īlons Masks turpinās finansēt "Starlink" Ukrainā 21:49

"Pie velna... lai gan "Starlink" joprojām zaudē naudu, kamēr citi uzņēmumi saņem miljardus nodokļu maksātāju dolāru, mēs turpināsim bez maksas finansēt Ukrainas valdību," Īlons Masks rakstīja tviterī. 

Iepriekš vēstīts, ka amerikāņu miljardiera Īlona Maska kompānija "SpaceX" ir brīdinājusi Pentagonu, ka tā var pārtraukt "Starlink" satelītu sakaru finansēšanu Ukrainā, ja Pentagons nesegs šos izdevumus ar desmitiem miljonu ASV dolāru mēnesī, ziņoja ASV telekanāls CNN.

  Sofijas laukumā Kijivā norisinās izstāde Mariupoles kritušo varoņu piemiņai 21:28
  No Odesas un Pivdenni ostām izgāja vēl septiņi kuģi ar Ukrainas lauksaimniecības produkciju 21:07

Kuģi ir piekrauti ar 101 000 tonnu pārtikas preču, kas tiks piegādātas uz valstīm Āzijā un Eiropā, par to "Facebook" ierakstā pavēstījis Ukrainas Infrastruktūras ministrijas preses dienests.

  Lietuvas ārlietu ministrs aicinājis izveidot koalīciju, lai finansētu satelītinterneta dienesta "Starlink" darbu Ukrainā vai atrastu alternatīvu piegādātāju 20:49

"Ukrainas interneta pieslēgums ir pārāk svarīgs, lai to atstātu vienas privātpersonas rokās. Meklēsim veidu, kā izveidot Ukrainas sabiedroto koalīciju, lai samaksātu par "Starlink", vai arī meklēsim alternatīvu piegādātāju," tviterī raksta Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

  Bijušais Doneckas kaujinieku "ministrs" Girkins nosūtīts uz fronti Ukrainā 20:28

Igors Girkins, pazīstams arī kā Strelkovs, nosūtīts uz fronti kā bataljona komandiera vietnieks vai vienības štāba priekšnieks, pastāstīja blogeris Maksims Fomins. 

Girkins sociālajos tīklos klusē kopš 10. oktobra. Girkina sieva 15. oktobrī publicēja fotogrāfiju, kurā viņš redzams militārā formā, un piebilda, ka ar viņu viss ir kārtībā.

Tiek ziņots, ka Putina kritiķis Girkins augustā mēģināja doties uz fronti Ukrainā, taču varas iestādes viņa centienus bloķēja.

  Belgorodā, Krievijā, naftas bāzē izcēlies ugunsgrēks apšaudes dēļ 20:09

Krievijas Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs sacīja, ka avārijas dienesta darbinieki ugunsgrēku nodzēsuši.

Vairāk lasi šeit. 

  Ukrainas finanšu ministrs Serhijs Marčenko ievēlēts par Pasaules Bankas un Starptautiskā valūtas fona valdes priekšsēdētāju 2023. gadam 19:48

 

  Ukrainas raķešu un artilērijas vienības dienvidos veic vairāk nekā 110 misijas ar atklātu uguni 19:23

Ukrainas dienvidos Ukrainas Aizsardzības spēku raķešu un artilērijas vienības veica vairāk nekā 110 atklātas uguns misijas, Ukrainas aviācija veica divus triecienus, īpaši ienaidnieka pretgaisa aizsardzības sistēmām. 

"Mūsu raķešu un artilērijas vienības veica vairāk nekā 110 misijas, aviācija veica divus triecienus, īpaši ienaidnieka pretgaisa aizsardzības sistēmām īslaicīgi okupētajās teritorijās. Pretinieka mēģinājums veikt gaisa triecienus mūsu pozīcijām Hersonas apgabalā tika atvairīts, tajā iznīcināts ienaidnieka helikopters," sociālajā tīklā "Facebook ievietojusi" operatīvā pavēlniecība "Dienvidi".

  Ukrainas bruņotie spēki sagūstīja Krievijas karavīrus, kuri karoja Sīrijā 19:06

"Mums izdevās notvert septiņus vīrus, viņi dienēja Sīrijā," video stāsta Ukrainas Bruņoto spēku 24. atsevišķās mehanizētās brigādes bataljona komandieris.

 

  Ukrainas Kultūras ministrija: okupanti par atteikšanos sadarboties nogalinājuši Hersonas mūzikas un drāmas teātra galveno diriģentu Juriju Kerpatenko 18:48

 

  Vācija nodeva Ukrainai 16 "Biber" ar bruņumašīnām palaižamus tiltus 18:31

Vācijas Aizsardzības ministrija apsolīja piegādi jūlija beigās, sakot, ka tanki "dos Ukrainas karavīriem iespēju šķērsot ūdeņus vai kaujas šķēršļus".

 

  Krievijas varasiestādes no anektētā Hersonas apgabala izvedušas vairākus tūkstošus bērnu 18:13

 

  "Amnesty International" ziņojumā par karu Ukrainā esot bijušas vairākas kļūdas, atzīst Muižnieks 17:52

Starptautiskās cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" augustā publicētajā ziņojumā par karu Ukrainā, kurā bija kritizēta Ukrainas rīcība attiecībā pret tās iedzīvotājiem, bija pieļautas vairākas kļūdas, Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" pauda organizācijas Eiropas reģionālā biroja direktors Nils Muižnieks.

Vairāk lasi šeit

  Okupantu propagandas materiāli un bērnu apģērbi Krievijas armijas formastērpu stilā 17:35

Hersonas apgabalā Ukrainas Drošības dienests atklājis Krievijas štābu. Papildus propagandas materiāliem atrasts liels daudzums bērnu apģērba Krievijas militāro formu stilā.

 

  Par kara upuriem kļuvuši arī miljoniem Ukrainas mājdzīvnieku - suņi, kaķi un citi mīluļi 17:07

 


Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimirs Putins ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".

Citi šobrīd lasa

Vai tiešām Latvijā plāno aizliegt malkas un granulu apkuri?
Cēsu novadā aiztur divus dzērājšoferus - viņu bagāžniekā likumsargi atrod kailu vīrieti
FOTO: tuvāko 3 gadu laikā varētu atdzimt leģendārais restorāns "Sēnīte"
Skatīt visus komentārus