Ilustratīvs foto (Foto: unsplash.com)

Tiesnesis Kolumbijā saceļ ažiotāžu, pareizāko lēmumu pajautājot mākslīgā intelekta čatā

Pasaulē
2023. gada 3. februārī 13:50 2023. gada 3. februārī 13:50
  Jauns.lv
Kāds tiesnesis Kolumbijā sacēlis valstī ažiotāžu, atzīstot, ka izmantojis mākslīgā intelekta rīku "ChatGPT", lemjot, vai bērna-autista apdrošināšanai ir jāsedz visas viņa medicīniskās aprūpes izmaksas.

Kartahenas tiesnesis Huans Manuels Padilla pieņēma lēmumu, ka visi bērna medicīniskie izdevumi un transporta izdevumi ir jāsedz saskaņā ar viņa medicīnisko plānu, jo viņa vecāki tos nevarēja atļauties.

Lai gan pats spriedums nekādas diskusijas neraisīja, uzmanību pievērsusi lēmumā iekļautā Padillas saruna mākslīgā intelekta čatā "ChatGPT".

Starp Padillas daudzajiem tērzēšanas robotam uzdotajiem juridiskajiem jautājumiem redzams arī viens tiešs un precīzs: "Vai nepilngadīgais ar autismu ir atbrīvots no maksas par viņa terapijām?"

"ChatGPT" atbilde saskan ar tiesneša galīgo lēmumu: “Jā, tas ir pareizi. Saskaņā ar Kolumbijas noteikumiem nepilngadīgie, kuriem diagnosticēts autisms, ir atbrīvoti no maksas par viņu terapiju."

Šī lieta sabiedrībā raisījusi diskusijas par mākslīgā intelekta izmantošanu likumdošanā, un Padillas kolēģi šādu tiesneša rīcību kritizējuši.

Zināms, ka "ChatGPT" izmanto tīmeklī pieejamos tekstus, lai radītu atbildes uz uzdotajiem jautājumiem, tomēr ir pierādīts, ka robots var sniegt arī dažādas atbildes uz vienu un to pašu jautājumu, turklāt dažreiz tas sagroza informāciju, izveidojot pārliecinošus melus. 

Populārā čata platforma pēdējo nedēļu laikā ir raisījusi bažas arī skolotājos, kuri baidās, ka šāda mākslīgā intelekta izmantošana vairos plaģiātismu skolēnu darbos.

Tiesnesis Padilla gan aizstāvējis tehnoloģijas izmantošanu, norādot, ka tā varētu padarīt Kolumbijas tiesu sistēmu efektīvāku. Pieņemot lēmumu, tiesnesis izmantojis arī informāciju no iepriekšējiem nolēmumiem.

Padilla otrdien medijam "Blu Radio" sacīja, ka "ChatGPT" un citas līdzīgas programmas varētu būt noderīgas, lai "atvieglotu tekstu sastādīšanu", nevis aizstātu tiesnešus. Padilla arī uzstāja, ka "uzdodot jautājumus, mēs nepārstājam būt tiesneši, domājošas būtnes".

Zināms, ka Kolumbija 2022. gadā apstiprināja likumu, kas paredz, ka valsts juristiem pēc iespējas vairāk būtu jāizmanto tehnoloģijas, lai padarītu savu darbu efektīvāku.

Saistītās ziņas

Kas ir mākslīgais intelekts, un ar ko mums tas draud? 2
Ko par Latviju un latviešiem domā mākslīgais intelekts? 2
"Facebook" atslēdz mākslīgo intelektu, kas kļuvis pārāk gudrs

Kolumbijas Augstākās tiesas tiesnesis Oktavio Tejeiro norāda, ka mākslīgais intelekts savā veidā izraisījis morālu paniku, jo cilvēki baidās, ka tiesnešus nomainīs roboti, taču viņš prognozēja, ka šis rīks, iespējams, drīz tiks pieņemts un kļūs ierastāks.

"Tieslietu sistēmai vajadzētu maksimāli izmantot tehnoloģiju kā instrumentu, taču vienmēr, ievērojot ētiku un ņemot vērā, ka tieslietu administrators galu galā ir cilvēks," sacīja Tejeiro. “Tas ir jāuztver kā instruments, kas palīdz tiesnesim uzlabot savu spriedumu. Mēs nevaram pieļaut, ka instruments kļūst svarīgāks par cilvēku."

Citi šobrīd lasa

Nosaukts šogad Latvijā pieprasītākais amats
Krievija piedraud Baltijas valstīm ar sankcijām 5
Šovā "Balss maskā" triumfē viltīgā lapsa - Nansija Garkalne
Pievienot komentāru