Shutterstock

Vai un kādi vitamīni jālieto, ja nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm?

Mājas aptieciņa
5. aprīlī 06:27 2024. gada 5. aprīlī 06:27
 
Veselības
nodaļa
| "100 Labi padomi Par veselību"
Visi pasaules sportisti piekritīs, ka veselīgu ķermeni var uzturēt, ja nodarbojas ar sportu un sabalansēti ēd. Tomēr bieži vien mūsu maltītes ir nepilnīgas, turklāt, sākot sportot, nereti tiek ieturēta arī diēta ar samazinātu kaloriju daudzumu. Tad drīz vien piezogas nogurums, slikta oma un vēlme pārtraukt aktīvi kustēties. Lai tā nenotiktu, jānodrošina organisms ar visu tam nepieciešamo, un te palīdzēt var vitamīni un minerālvielas.

Kāpēc tas ir tik svarīgi?

  • Fizisko aktivitāšu laikā ķermenis patērē vairāk skābekļa, un tas izraisa oksidatīvo stresu, kas veicina brīvo radikāļu uzkrāšanos ķermenī. No brīvajiem radikāļiem vislabāk var atbrīvoties, ēdot pareizu uzturu, kas nodrošina ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Savukārt, ja brīvie radikāļi paliek organismā, tie var izraisīt iekaisumu.
  • Veicot grūtu spēka treniņu, muskuļos var veidoties mikroplīsumi. Muskuļu audi atjaunosies un būs vēl spēcīgāki nekā pirms treniņa, bet, lai tas notiktu, organismā jābūt vajadzīgajām uzturvielām.
  • Treniņu laikā izdalās sviedri un ar tiem arī dažādas minerālvielas un mikroelementi, tāpēc ir jārūpējas, lai tās atkal atjaunotu un ķermenis justos komfortabli.

Labākais veids, kā nodrošināt organismam visu nepieciešamo, ir ēst pietiekami daudz uzturvielām bagātīgu pārtiku, tostarp daudz dažādu krāsu augļu un dārzeņu, graudaugus, olbaltumvielas un veselīgos taukus un, ja nepieciešams papildus uzņemt vitamīnus un minerālvielas.

B grupas vitamīni

B grupas vitamīni pārveido olbaltumvielas un ogļhidrātus enerģijā, kā arī atjauno šūnas un samazina iekaisumu. Ja trūkst B grupas vitamīnu, ir grūtāk izturēt fizisko slodzi un koncentrēties, kā arī palielinās nogurums un traumu risks. Piemēram, B12 vitamīnam ir liela nozīme sarkano asins šūnu sintēzē un muskuļu šūnu bojājumu novēršanā, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai tā netrūktu. Tiesa, nereti sievietes, vēloties saglabāt labu augumu, uzņem ļoti maz kaloriju, tāpēc nesaņem pietiekami daudz B12 vitamīna.

C vitamīns

C vitamīns palīdz atjaunoties audiem, kas ir ļoti svarīgi ikvienam fiziski aktīvam cilvēkam. Tas veicina arī olbaltumvielu metabolismu un samazina sāpes pēc treniņa. Tāpat C vitamīns palīdz imūnsistēmai pretoties slimībām, kuras var novājināt organismu.

Kālijs

Kālijs ir elektrolīts, ko var zaudēt ar sviedriem, tāpēc ir ļoti svarīgi tā daudzumu organismā regulāri atjaunot. Kālijs ir svarīgs muskuļu šūnām, kā arī sirdsdarbībai, asinsvadiem un elpošanas sistēmai. Ja ievēro diētu ar zemu ogļhidrātu daudzumu, pastāv kālija deficīta risks.

E vitamīns

E vitamīns ir labi pazīstams ar pozitīvo iedarbību uz ādu, taču tas veic arī daudzas citas labas lietas organismā. Šis vitamīns ne tikai palēnina novecošanu, bet arī izvada no organisma brīvos radikāļus (vides vielas, toksīnus un oksidatīvo stresu, kas rodas sportojot), kas ir kaitīgi mūsu veselībai un var izraisīt hroniskas slimības.

Magnijs

Magnijs palīdz muskuļiem pēc treniņa atslābināties, kā arī dara muskuļus spēcīgākus. Magnijs, tāpat kā kālijs un nātrijs, ir elektrolīts, kas ir jāaizstāj pēc ilgstošiem vai smagiem treniņiem, kuros pastiprināti izdalās sviedri.

Dzelzs

Dzelzs transportē skābekli uz šūnām. Tā trūkums organismā izraisa nogurumu, vājumu, elpas trūkumu un sirdsklauves. Cilvēkiem, kuri ievēro augu izcelsmes diētu, ir jābūt īpaši piesardzīgiem attiecībā uz dzelzs deficītu, jo augu bāzes dzelzs grūtāk uzsūcas.

D vitamīns

D vitamīns palīdz uzturēt veselus kaulus, veicina arī barības vielu uzsūkšanos un atbalsta proteīnu sintēzi, kas ir nepieciešama, lai saglabātu organisma kopējo veselību un izturību. D vitamīns veicina arī muskuļu atjaunošanos.

Omega 3 taukskābes

Omega 3 taukskābes paātrina organisma atgūšanos no fiziskas slodzes, veicina muskuļu augšanu, kā arī sniedz atbalstu mūsu sirds, asinsvadu, acu, locītavu, smadzeņu un ādas veselībai.

Cinks

Cinks ir iesaistīts imūnās funkcijās, veidojot olbaltumvielas, tostarp muskuļus, dziedinot brūces, DNS attīstībā un augšanā. Oksidatīvais stress, ko izraisa fiziskās aktivitātes, var palielināt vieglu cinka deficīta risku. Cinks ir noderīgs arī imūnsistēmai, ko var ietekmēt biežas un ilgstošas fiziskās aktivitātes. Tas veicina brūču dzīšanu un audu atjaunošanos.

A vitamīns

Šis vitamīns atbalsta olbaltumvielu sintēzi un glikogēna veidošanos. Tas uztur veselas acis, cīnās ar brīvajiem radikāļiem un rūpējas par to, lai kauli būtu stipri.

Citi šobrīd lasa

Aktieris Mārtiņš Meiers vizuāli pārvērties. Kas noticis?
Rinkēvičs nosaucis prioritārās valsts jomas, kurām nedrīkst "apgriezt budžetu"
Sodi būs iespaidīgi! Pieņemti grozījumi par braukšanas ātruma pārkāpumiem
Pievienot komentāru