Visi festivāla objekti aplūkojami 18., 19., 20. un 21. novembrī no plkst. 18:00 līdz 23:00.

Kur un ko varēs apskatīt festivālā "Staro Rīga 2015". Objektu saraksts

Ziņas
2015. gada 18. novembrī 12:32 2015. gada 18. novembrī 12:32
 
Visi festivāla objekti aplūkojami 18., 19., 20. un 21. novembrī no plkst. 18:00 līdz 23:00, ja vien programmā pie objekta apraksta ar zvaigznīti (*) nav norādīts citādi.

PROGRAMMA “LATVIJAS MĀJU SAJŪTU MEKLĒJOT”

Festivāla pamatprogrammas „Latvijas māju sajūtu meklējot” gaismas objekti  izvietoti uz Brīvības ielas ass no Krastmalas līdz Stabu ielai. Objekti apzīmēti ar burtiem alfabēta secībā.

A

GAISMU SAUCA…

AB dambis

(objekts vērojams no 11.novembra krastmalas)

* - 18. novembrī objekts apskatāms no plkst. 21:15

Rīta ausmas pirmais mirklis, brīdis, kad sākas gaismas ceļš debesīs – visa jaunā sākums. Tas ir apliecinājums gaismas uzvarai pār tumsu un tā ir māju sajūta, kas aicina celties, mainīties un radīt. Pilsētvides gaismas staru instalācija atklāj šī gada koncepcijas pamatuzstādījumu – aicinājumu nerimtīgi tiekties uz gaismu – ne tikai fizisko, bet arī gara gaismu - meklēt, neapstāties pie sasniegtā un tiekties uz jauniem apvāršņiem.

Gaismu instalāciju veido lieljaudas gaismu iekārtas, kuru stari redzami gan Daugavmalā, gan lielākā attālumā pilsētvidē.

Objekta autori un realizētāji: Normunds Bļasāns, Kompānija NA

B

ĀBOLRAUŠA ŠŪPUĻDZIESMA

Dekoratīvi lietišķās mākslas un dizaina muzeja fasāde

Skārņu iela 10

Ģimene ir pirmais, kas ienāk prātā, domājot par mājām. Tā ir viena no vissvarīgākajām Latvijas māju sajūtām. Ģimene, kurā esam auguši, ko veidojam paši – ģimene, kas apvieno kopā dažādus cilvēkus un dažādas paaudzes. Topošās animācijas filmas tēli uz ēkas fasādes nāk ciemos ne tikai pie vismazākajiem festivāla apmeklētājiem un viņu vecākiem, bet ikviena, kurš tic brīnumam, ienesot Vecrīgā bērnības fantāziju pasauli, kurā visneiespējamākie sapņi piepildās.

Video projekcijā pirmo reizi pilsētvidē iespējams skatīt topošās filmas „Ābolrauša šūpuļdziesma” varoņus. Vidoeprojekcijā izmantota Kārļa Lāča mūzika.

Objekta autori un realizētāji: Filmu studija Rija, Anderejs Prigičevs, Laima Puntule, Reinis Kalnaellis, Līva Eglīte, Vilnis Kalnaellis, UNTITLED studios

C

PAVARDS

Līvu laukums

Kopā būšana un kopīga darbošanās iederas ikvienu svētku noskaņās. Svētkos Latvijas iedzīvotāji sanāk kopā – gan līksmot, gan pieminēt, gan priecāties, gan skumt. Kopā būšanai ir svarīga nozīme mūsu kopējā māju sajūtā. Svinot mūsu valsts dzimšanas dienu, festivāla apmeklētāji tiek aicināti līdzdarboties gaismas un sveču instalācijas veidošanā, katrs tai pievienojot savu līdzi atnestu gaismas objektu – stikla traukā ievietotu sveci.

Līvu laukumā izvietota instalācija, kurā izvietojot sveces festivāla apmeklētāji būvē kopā būšanas “pavardu” - pilsētvides sveču instalāciju.

Objekta autori un realizētāji: Jana Kalniņa, Dekorāciju darbnīca

D

TRĪS ZVAIGZNES

Brīvības piemineklis

* - 18. novembrī objekts apskatāms no plkst. 21:20

Patriotisms un valstiskuma sajūta savulaik rosināja Latvijas iedzīvotājus saziedot līdzekļus, lai uzceltu Brīvības pieminekli, kas ir kļuvis par Latvijas nacionālo simbolu. Pieminekļa trīspadsmit skulpturālās grupas un ciļņi ataino Latvijas vēsturi un kultūru, tajās iekļautie simboli stāsta par latviešu tautas varonību, kultūras estētisko un ētisko avotu spēku. Brīvības piemineklis šogad atzīmē 80. dzimšanas dienu - tas savu atklāšanu piedzīvoja 1935. gada 18. novembrī.

Meklējot Latvijas māju sajūtu patriotismā, audiovizuālais gaismu uzvedums uzsver un cildina pieminekļa skulpturālās grupas, ļaujot ieraudzīt pieminekli jaunā gaismā. Uzvedumā skan Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes dziesma “Trīs zvaigznes”.

Objekta autori un realizētāji: Māris Kalve, Kalvestudija, Eventech

E

MANA VALODA

Esplanāde

Valoda ir tā, kas veido vienu no stiprākajām Latvijas māju sajūtām. No latviešu tautasdziesmām līdz mūsdienu dzejai, no senvārdiem līdz mūslaiku teicieniem, no Kurzemes puses vēju izauklētās valodas līdz Latgales ezeros un pakalnos skanošajai valodai. Mūsu valoda ir unikāla un tā pieder mums – strauja kā pavasara urga, asa kā nezāle, silta kā saule, auksta kā februāra sals, mīksta kā siens. Mūsu valoda ir mūsu Latvijas māju sajūta.

360 grādu video projekcija uz strūklakas instalācijas aicina mūs domāt un meklēt māju sajūtu savā valodā. Video projekcijā skan Raimonda Tigula skaņdarbs.

Objekta autori un realizētāji: Jānis Pētersons, Artistic

F

PACEL SKATU UZ AUSTOŠO SAULI

Stāvlaukums

Brīvības iela 44

Latviskā dzīvesziņa sakņojas Latvijas zemē, dabā un tradīcijās. Taču -  vai mūsdienas dzīves ritumā neatsakāmies no saviem ideāliem par labu ērtas komforta zonas un ikdienišķas labsajūtas iegūšanai? Vai neapjūkam un nelūztam, kad mums virsū nāk apdullinošā informācijas un jauno tehnoloģiju brāzma? Tēlaina etīde aicina ieskatīties sevī, meklēt un rast apliecinošu atbildi uz jautājumu, kā neapmulst globālās pasaules izaicinājumos un digitālajos džungļos, nepazaudējot pavedienu, kas saista mūs ar mūsu saknēm.

Video projekcijā izmantoti Vides Filmu studijas kadri, skan Laimas Jansones, Arta Oruba un Andra Gruntes skaņdarbs “Elektriskais gans”, kā arī Riharda Valtera un Aismas Graumanes skaņdarbs “Austošās saules dziesma” (izpildītājs - postfolkloras grupa “ Dārdi”).

Objekta autori un realizētāji: Diāna Čivle, Matīss Vilkaplāters, Mārtiņš Dāboliņš

G

DINDARU, DANDARU

Stāvlaukums

Brīvības iela 35

Kultūras mantojums glabā to aktīvā darbīguma kodu, kas vajadzīgs gan ikdienas darbus darot, gan kopā priecājoties un svinot svētkus. No paaudzes paaudzē nodotās zināšanas, prasmes un iemaņas arī mūsdienās rada nozīmīgu māju sajūtu. Puzuri ir tradicionāli latviešu istabas rotājumi, kurus gatavo no niedrēm vai salmiem, labības stiebriem un smilgām, izrotājot ar papīru, spalvām, krāsainiem dzīpariem, olu čaumalām, ēveļskaidām vai citiem dabas materiāliem. Senāk ar puzuriem pušķoja svinību (arī kāzu) telpas. Tos kāra virs ēdamgalda, šūpuļa un citās vietās.

Instalācijā izvietotie, pēc autentiskām pamācībām veidotie puzuri ne tikai atgādina mums par mūsu kultūras mantojumu gadu gaitā, bet arī ļauj ieraudzīt seno laiku rotājumus mūsdienīgā gaismā.

Objekta autori un realizētāji: Edgars Apīnis, DJ Monsta, Ideju Institūts

H

ZAĻĀ ZEME

Laukums pie Rīgas domes klientu apkalpošanas centra

Brīvības ielas posms starp Lāčplēša un Ģertrūdes ielām

Zaļā zeme – Latvijas dabas simbols - ir svarīga Latvijas māju sajūta. Daugavas līkloči, gleznainais Gaiziņš, Baltijas jūra, auksta rasa Jāņu rītā un rudens krāsu bagātība - tik dažāda un bagāta ir Latvijas daba. Latvijas dabu apbrīno ikviens, kas atbraucis ciemos un atradis iespēju apskatīt Latvijas Zaļo zemi. Zaļā zeme ir mūsu bagātība un lepnums – Latvijas zaļā zeme mūs baro, un Latvijas daba ir klātesoša, Latvijas māju sajūtu meklējot.

Izgaismotā Brīvības ielas posmā gaismas festivāla “Staro Rīga” laikā ikvienam ir  iespēja skaņās un gaismās tvert Latvijas zaļās zemes sajūtu.

Objekta autori un realizētāji: Kārlis Lapiņš, Pro1 Stage

I

DVĒSELES DZIESMA

Rīgas Vecā Svētās Ģertrūdes baznīca

* - objekts nedarbosies 19. novembrī dievkalpojuma laikā (no plkst. 19:00 līdz 20:30)

Garīgums ikvienam no mums ir savs - mēs visi savā dzīves ceļojumā cenšamies izprast lietu un notikumu dziļāku jēgu un nozīmi. Cauri gadu simtiem garīgums un spēja ticēt ir vadījusi mūsu tautu gan tās spožākajos vēstures mirkļos, gan skaudrākajās dienās. Kādam tā ir ticība Dievam, vēl kādam - ticība saviem ļoti personiskajiem un kopīgajiem tautas sapņiem, bet visiem kopā tā ir tīra sirdsapziņa, gaisma sirdīs un domās.

Uz Rīgas Vecā Svētās Ģertrūdes baznīcas fasādes tikai ar gaismu palīdzību iespējams ieraudzīt ēkas stāstu, skanot Ērika Ešenvalda un Anitas Kārkliņas skaņdarbam “Dvēseles dziesma”.

Objekta autori un realizētāji: Egils Kupčs, Gaco

LĪDZDALĪBAS PROGRAMMA “ RĪGAS KARNEVĀLS”

Festivāla līdzdalības programmas “Rīgas karnevāls” darbi izvietoti visā pilsētas teritorijā. To autori un iedvesmotāji ir gaismas festivāla “Staro Rīga” draugi – iestādes un uzņēmumi.

10

ES ZĪMĒJU RĪGU

Rātsnama fasāde

Rātslaukums 1

Rātsnama ēka katru gadu kļūst par vienu no iecienītākajiem gaismas festivāla “Staro Rīga” objektiem. Šogad uz ēkas skatāmi mazo rīdzinieku zīmējumi – Rīgas bērni un jaunieši uzzīmējuši savu pilsētu – Rīgu. Katram no mums ir sava pilsētas sajūta – tās ir dzimtās vietas, pazīstamās ielas, nami un parki, pilsētas klasiskie un arī pavisam jaunie vaibsti. Katrs redz savu pilsētu mazliet savādāku, katram tā saistās ar kaut ko citu, tādēļ festivāla apmeklētājiem vēl interesantāk būs pētīt dažādos Rīgas zīmējumus, kas atdzīvojas uz Rātsnama fasādes.

Objekta autori un realizētāji: Rīgas bērni un jaunieši, UNTITLED studios

11

VIRTUĀLĀS IEDVESMAS RĪGA

Rātsnama pasāža

Mazā Jaunavu iela

Objekts “Virtuālās Iedvesmas Rīga” demonstrēs, kā virtuāli iespējams ceļot uz jebkuru vietu pasaulē. Šoreiz ceļojums būs pa Rīgu - Rātsnama pasāžas telpas pārvērtīsies par fantāziju Zaķusalu, ko virtuāli apbūvējuši Tallinas iedzīvotāji. Šis projekts ar nosaukumu “Pasaule bez arhitekta? / World Without Architect?” sākotnēji pārstāvēja Latviju Tallinas Arhitektūras biennālē, kurā apmeklētājiem tika piedāvāta iespēja virtuālā telpā uzbūvēt māju, veidojot mājas arhitektūru un dizainu pēc saviem ieskatiem. Objektā to, kā virtuālais televīzijas tornis pārtop fiziskā, demonstrē Mass Portal 3D printeris.

Objekta autori un realizētāji: Gunita Kuļikovska, Madara Villere, Leonards Kalniņš, Kaspars Kalnišs, Ēvalds Urtāns

12

LMT  GAISA BALONS

Laukums pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas

Mūkusalas iela 3

* - objekta darbība atkarīga no laika apstākļiem

Latvijas Mobilā Telefona (LMT) gaisa balona komanda valsts svētku laikā ir sagatavojusi vēl neredzētu dāvanu rīdziniekiem un pilsētas viesiem - jaunu LMT gaisa balonu. Tas sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku staros gaismas festivālā “Staro Rīga” pie Gaismas pils. Latvijas dzimšanas dienā, 18. novembrī interesentiem ir īpaša iespēja pirmo reizi ar jauno LMT gaisa balonu pacelties no zemes un skatīt, kā arī iemūžināt Rīgas svētku ugunis no jauna skatpunkta. LMT gaisa balona dalība “Staro Rīga” festivālā ir atkarīga no laikapstākļiem un vēja ātruma, tādēļ aktuālākā informācija par balona dalību svētku programmā pieejama LMT un festivāla sociālo tīklu profilos.

Objekta autori un realizētāji: Latvijas Mobilais Telefons, Latvijas Nacionālā bibliotēka

13

RITEKĻI CITĀ GAISMĀ

Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs

Uzvaras bulvāris 2a

Akcijas “Staro Rīga” laikā Dzelzceļa muzejs piedāvā iespēju naksnīgā atmosfērā izbaudīt āra ekspozīcijā izvietoto Ritekļu kolekciju. Krāsainu gaismu saspēle ar tvaika lokomotīvei raksturīgajiem dūmu mutuļiem un dzelzceļam raksturīgajām skaņām rada īpašu noskaņu un atklāj līdz šim nepamanītas detaļas. Lokomotīves un vagoni festivāla laikā tiek izgaismoti gan no to iekšpuses, gan ārpuses, brīžiem paspilgtinot un izceļot tādas vilcienu detaļas un mezglus, kas citkārt paviršam skatienam paliktu neievērotas. Vairākās projekcijās uz vilcienu vagoniem skatītāji iespējams izdzīvot vilcienu maģisko pievilcību un spēku.

Objekta autori un realizētāji: Einārs Timma, VAS Latvijas dzelzceļš Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs

14

SAULES KOKS “ZELTA ĀBELE”

Palasta ielā 2/4

Saules koks „Zelta ābele” vienlaikus ir saules elektrostacija un gaismas dizaina objekts, kurš dienas laikā uztver saules enerģiju ar tā lapās iebūvētām saules baterijām, bet naktī automātiski ieslēdz lapās esošās gaismas diodes un spīd, izgaismojot apkārtējo publisko telpu. Objekta pētnieciskais mērķis ir radīt produktu sēriju ar plānslāņu pašpietiekamām lapām, kuras katra spēj savākto Saules enerģiju uzkrāt un pašas izmantot. Nākotnē paredzama arī iespēja lapas saslēgt kopējam darbam – elektrovelosipēda, portatīvo elektronisko iekārtu uzlādei vai strāvas nodošanai kopējā tīklā.

Objekta autori un realizētāji: Tālivaldis Muzikants, Dr. Jānis Kleperis, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts

15

BRĪVĪBAS CEĻŠ

Laukums pie Saeimas ēkas

Jēkaba iela 11

Nākamgad svinēsim Latvijas neatkarības de facto atjaunošanas 25.gadadienu. Esam ceļā uz mūsu valsts simtgadi. Šādos nozīmīgos brīžos pārdomājam, kas mūs ir veidojis par tiem, kas esam šodien. Ir svarīgi neaizmirst, kā tika atjaunota Latvijas neatkarība. Spraigākie notikumi Latvijas neatkarības atjaunošanas procesā bija Neatkarības deklarācijas pieņemšana 1990.gada 4.maijā, 1991.gada janvāra barikādes un konstitucionālā likuma pieņemšana tā paša gada 21.augustā, pasludinot pilnīgu Latvijas brīvību. Latvijas Republikas Saeima ar interaktīvas grāmatas palīdzību aicina iepazīt Latvijas jaunāko laiku brīvības ceļa lielos stūrakmeņus un pārdomāt, kādu vēlamies Latviju veidot nākotnē.

Objekta autori un realizētāji: Saeimas Sabiedrisko attiecību birojs, PXB

16

BRĪVOSTA STARO

Rīgas brīvostas pārvalde

Kalpaka bulvāris 12

2015.gada septembrī Rīgas brīvostā par godu Rīgas ostas 815 gadu jubilejai norisinājās starptautiska foto akcija “Osta.Cilvēks.Vēsture.”. Akcijas mērķis bija, apkopojot Rīgas ostas vēsturiskās fotogrāfijas un, fiksējot ostas dzīvi šodienā, radīt dokumentālu foto arhīvu, kurā atspoguļota ostas ikdiena, darba ritms, vēsturiskā izaugsme un sasniegumi. Akcijas rezultātā tapa izstāde, kuru “Staro Rīga 2015” ietvaros Rīgas brīvostas pārvalde piedāvā aplūkot citos apstākļos un citā vidē – uz unikālās Rīgas brīvostas pārvaldes ēkas fasādes, kas atrodas vienā no skaistākajiem Rīgas parkiem - Kronvalda parkā.

Objekta autori un realizētāji: biedrība “Rīgas brīvostas padome”, fotostudija Imagine

17

STARO AR ZVAIGZNĒM

Kultūras pils “Ziemeļblāzma” skatu tornis

Ziemeļblāzmas iela 36

Ziemeļblāzmas dibinātājam, mecenātam Augustam Dombrovskim šogad aprit 170, un viņa labam draugam - līdzgaitniekam Krišjānim Baronam 180. Ziemeļu Zvaigzne vienojusi šos cilvēkus radošajā izpausmē, likusi tiekties pēc jauniem izaicinājumiem un brīvības. Vides objekts „Staro ar Zvaigznēm” ir divu izcilu personību, divu zvaigžņu pārlaicīgais, nezūdošais starojums - no vēstures līdz mūsdienām, izveidots video projekcijās, filmu fragmentu kolāžās un gaismu saspēlē. Daudzi rīdzinieki Ziemeļblāzmas parku un pili sajūt kā sev tuvu kultūras un atpūtas vietu. Tieši tāds bija Augusta Dombrovska mērķis - radīt iedzīvotājiem pievilcīgu, atvērtu, daudzveidīgu un mājīgu vidi, kuru saukt par savējo, kur justies brīvi, viegli un komfortabli – gluži kā mājās.

Objekta autori un realizētāji: Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības kultūras pils „Ziemeļblāzma”, VIDEO CENTRS

18

ES MĪLU "STARO RĪGA"

Sabiedriskā transporta pieturvietas

“Esplanāde” Brīvības bulvāris / "Mākslas muzejs" K. Valdemāra iela / "Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris” K. Valdemāra iela / "Brīvības bulvāris" Merķeļa iela / "Inženieru iela"  Merķeļa iela / "Merķeļa iela" Merķeļa iela / "Tērbatas iela" Tērbatas iela

Pieturvieta ir vieta, kur rīdzinieki satiekas, tā ir daļa no pilsētas sejas. Daudzās valstīs ir tieši tādas pašas pieturas kā Rīgā. Gaismas festivāla “Staro Rīga” laikā Rīgas 7 pieturvietās ikvienam festivāla apmeklētājam ir iespēja sajusties kā citā pilsētā. Festivāla dalībnieki tiek iesaistīti interaktīvā projektā, kļūstot par Barselonas, Parīzes, Oslo, Londonas, Milānas, Prāgas vai Hamburgas iedzīvotājiem. Ierunājot mikrofonā frāzi “Es mīlu “Staro Rīga”” valodā, kādā runā vienā no Eiropas pilsētām, ikvienam ir iespēja laimēt ceļojumu 2 personām uz šo pilsētu - ja frāze būs pareiza, dalībniekiem būs iespēja iemirdzēties priekā kopā ar pieturvietu!

Objekta autori un realizētāji: JCDecaux Latvija, Air Baltic Corporation

19

UZMANĪBU - VĒJŠ!

Rāmera tornis

Torņa iela 4

Liepāja ir pazīstama ar straujām vēja brāzmām un savus viesus ikreiz aicina izvējoties - pie jūras, vecpilsētas ielās vai gluži pretēji - baudīt rāmā atmosfērā mākslas notikumus, kas iedvesmo un piepilda domas ar svaigu gaisu, atver jaunus plašumus. Šo svaigo un silto sajūtu esenci Liepāja uz dažām dienām ienesīs pašā Rīgas sirdī – Vecrīgā, aicinot ikvienu uz mirkli nokļūt vējainā notikumu virpulī uz pludmales laipas instalācijas, transformējot vasaras sajūtas rudens realitātē.

Iedvesma, sajūtas, emocijas, piedzīvojums - tie ir atslēgas vārdi, kas raksturo instalāciju "Uzmanību vējš!".

Objekta autori un realizētāji: Liepājas pilsētas dome, Kristaps Štobis, Mārtiņš Feldmanis, Jānis Strazds

20

LATVIJAS MĀJU SAJŪTA

Pulvertonis

Smilšu iela 20

Pirmo reizi gaismas festivāla “Staro Rīga 2015” vēsturē šogad visā Rīgā darbojas gaismas televīzija – STARO.TV. Gaismas televīzija veido festivāla dienasgrāmatas, seko līdzi festivāla jaunumiem un objektu tapšanai.  Pirmo reizi festivāla norises dienās tā nodrošina tiešraides no festivāla norises vietām. Gatavojoties festivālam, STARO.TV vaicāja rīdziniekiem, kāda ir viņu personīgā Latvijas māju sajūta.  Rīdzinieku domas un sajūtas tika apkopotas iespaidīgā projekcijā, kas skatāma uz Pulvertorņa ēkas. Rīdzinieku sajūtas projekcijā katru dienu būs citādas – ja satiksiet STARO.TV Rīgas ielās festivāla laikā, iespējams, arī Jūsu domas parādīsies projektā “Latvijas māju sajūta”.

Objekta autori un realizētāji: STARO.TV

21

IESKATIES LATVIJAS NĀKOTNĒ!

Finanšu ministrijas ēka

Smilšu iela 1

Kopš Latvija aktīvi un gudri izmanto Eiropas Savienības fondu atbalstu, esam piedzīvojuši pozitīvas pārmaiņas dažādās valsts izaugsmei būtiskās jomās, tostarp infrastruktūrā, izglītībā, uzņēmējdarbībā un citās. Arī jaunajā plānošanas periodā Latvija turpinās ieguldīt ES fondu līdzekļus jomās, kas ir būtiskas tās turpmākai attīstībai. Projekcija piedāvā iespēju, izmantojot improvizētu teleskopu, virtuāli ielūkoties mūsu valsts nākotnē un pozitīvajās pārmaiņās, kuras, pateicoties ES fondu finansējumam piedzīvosim līdz 2020. gadam. 3D video projekcijā būs attēlota Latvijas pilsētvide, kurā redzamās darbības animācijas formā atspoguļos tuvākajā nākotnē iecerētās investīcijas un sasniedzamos rezultātus dažādās nozarēs.

Objekta autori un realizētāji: LR Finanšu ministrija, reklāmas aģentūra Guilty

22

MŪSU MĀJU STĀSTS

Kaļķu iela 15

Izdevniecība Rīgas Viļņi dibināta 1997. gadā. Cauri laikam tā radījusi plašu preses  izdevumu klāstu visdažādākajai auditorijai, informējot Latvijas iedzīvotājus par visiem aktuālajiem notikumiem mūsu zemē. Visi notikumi un stāstu varoņi, par kuriem mēs rakstām un stāstām, arī veido Latvijas māju sajūtu. Tieši tādēļ izdevniecība piedāvā unikālu iespēju ikvienam “Staro Rīga” apmeklētājam iejusties galvenā varoņa lomā Latvijas stāstu veidošanā. Tā kā izdevniecības ēka atrodas pašā Rīgas sirdī, Kaļķu ielā, apmeklētājiem ir iespēja tur nofotografēties uz sevis izvēlēta žurnāla vāka un būt Latvijas stāstu notikuma centrā. Objekta “Mūsu māju stāsts” foto teltī ikvienam „Staro Rīga” apmeklētājam ir iespēja sajusties kā galvenajam stāsta varonim izdevniecības Rīgas Viļņi izdevumos.

Objekta autors un realizētājs: Izdevniecība Rīgas Viļņi

23

T/C “DOMINA SHOPPING” KOKS

Skvērs pie Latvijas Universitātes

Raiņa bulvāris 19

Festivāla laikā, mākslas klātbūtnes iedvesmots, ir uzziedējis iepirkšanās koks. Pumpuru vietā tam izšķīlušies apģērbi, kas gluži kā gaismu virtenes izgaismo pilsētu, iedvesmo iepirkšanās mākslai un rāda mums ceļu tumšajos vakaros. Kokā rotājas aktuālās modes tendences no kostīmiem un trenčiem līdz pat aukstās sezonas aktualitātei nr. 1– mēteļiem. Gluži kā mākslinieki mēs paši varam savienot krāsas, faktūras, nianses un radīt savu mākslas darbu – mūsu otro ādu jeb apģērbu.

Objekta autori un realizētāji: t/c Domina Shopping, Anonymous Publishing, Connection Codes

24

#9PREMJERI

Ministru kabineta ēka

Brīvības bulvāris 36

Objekts “#9Premjeri” ir ar iedzīvotāju iesaisti radīts interaktīvs gaismas stāsts par Latvijas starpkaru perioda deviņiem Ministru prezidentiem. Uz Ministru kabineta ēkas fasādes tiek demonstrēts animēts video sižets par deviņiem premjeriem. Objekta apmeklētāji ar mūsdienīgām un inovatīvām tehnoloģijām var aizpildīt īpašu testu, kur datorprogramma ģenerē šodienas personas un pagātnes Ministru prezidenta kopbildi. Process tiek demonstrēts uz ēkas sienas, kur pēcāk tiks parādīta arī izveidotā kopbilde.  

Objekta autori un realizētāji: Latvijas Republikas Ministru kabinets

25

STARO AR SIXT

Sixt auto nomas birojs

Elizabetes iela 55

Tikai gaismas festivāla “Staro Rīga” laikā SIXT auto nomas birojs pārvērtīsies par gaismas un fantāzijas akvāriju. Pašā Rīgas centrā milzu akvāriju četras festivāla dienas apdzīvo neparasti un neredzēti radījumi. Ūdens un gaismēnu spēles atspīd uz Brīvības ielas un ir pamanāmas arī no garām braucošajām automašīnām. LED ergonomisko lukturu gaismā akvārija pasaule maina savu izskatu un aicina to pētīt vēl un vēl. Akvārija pasaules radīšanai izmantoti paši vienkāršākie materiāli, bet radītā pasaule ir līdz šim neredzēta.

Objekta autori un realizētāji: Artis Vilks, SIXT auto noma

26

DRAUDZĪGĀ ENERĢIJA

AS “Latvenergo” administratīvās ēkas fasāde

Pulkveža Brieža iela 12

Laikā, kad Rīgas ielas ietin rudens krēsla, ikvienam no mums prieku un iekšēja siltuma sajūtu  rada gaisma.  Tādēļ arī AS „Latvenergo” līdzdarbojas gaismas festivāla „Staro Rīga 2015” akcijā „Rīgas karnevāls”, kurā piedalās ar izgaismotu administratīvo ēku Pulkveža Brieža ielā 12. Svētku norises laikā ēka izgaismojas dažādos krāsu toņos, lai ikvienu skatītāju pozitīvi uzlādētu, sniedzot iedvesmojošu enerģiju ar daudzkrāsainām, draudzīgām emocijām. Izbaudīsim Rīgas svētku gaisotni kopā!

Objekta autori un realizētāji: AS „Latvenergo”

27

„JĀ, TE!”

Jaunā Teika

Ropažu iela 10/1

„JĀ, TE!” ir audiovizuāls mediju mākslas darbs, kas tiešā un pārnestā veidā stāsta par Jaunās Teikas galvenajām vērtībām – māju sajūtu, dinamisku dzīves ritmu un inovācijām ik katrā ikdienas solī, ļaujot vaļu fantāzijai par to, kas TE patiesībā ir iespējams. Mākslas darba ideja ir balstīta geštalta psiholoģijas principos, kas nosaka, ka mūsu prāts ir spējīgs no dažādām it kā nesaistītām vienībām uzbūvēt noteiktu uztveres formu jeb geštaltu, kuram piemīt konkrēta un sava, neatkarīga realitāte – tas eksistē pats par sevi, tādējādi skatītājam nojaucot robežas starp te, tur, tas, mēs, īstais, iedomātais, iespējamais. Darbā izmantoti augstas izšķirtspējas projektori, kas kopā ar muzikālo pavadījumu izgaismo ēkas fasādi un pret to pavērstu ekrānu, lai radītu „citas realitātes” klātesamības pieredzi.

Objekta autori un realizētāji: Jaunā Teika, PORTA Group

28

KOLEKCIONĀRS STARO

Mākslas kafejnīca "Kolekcionārs"

Blaumaņa iela 7

Iedvesmojoties no 1930. gada Ralfa Steinera (Ralph Steiner) dokumentālās īsfilmas “Mechanical Principles”, gaismas festivāla ietvaros “Kolekcionārā” staro 20. gadsimta sākuma garā veidota gaismas instalācija. Mākslas kafejnīcas abos skatlogos atrodas divas kustīgas hromēta metāla mehāniskās ierīces, kuras izgaismo ar statisku gaismas avotu, metot deformētas, dinamiskas gaismēnas. Mākslas objekta mehāniskās ierīces ar svirām, zobratiem un atsperēm pērnā gadsimta trīsdesmitajos gados bija apliecinājums tehnoloģiskajam un zinātnes progresam. Ja tolaik mehānisko objektu vizuālā funkcija bija vēstīt par acīmredzamo progresu, tad šodien objektu darbības rezultātā nerodas nekas – ja vien ēnu un gaismu uzskatām par neko.

Objekta autors un realizētājs: Mākslas kafejnīca “Kolekcionārs”

29

PIEDZĪVO ZIEMEĻBLĀZMAS BRĪNUMU!

Berga Bazāra iekšpagalms

Marijas iela 13/3

Gatavojoties savai 25 gadu jubilejai, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā gaismas festivāla „Staro Rīga 2015” ietvaros piedāvā piedzīvot norvēģu fotogrāfa Hjetila Skogli (Kjetil Skogli) dokumentēto ziemeļblāzmas brīnumu, kas Ziemeļu tautām asociējas ar lapsas astes sagrieztām sniega vērpetēm, debesu vārtiem, karavīru nenogurstošajām cīņām, vai dejojošām vecām meitām. Katru vakaru plkst. 19.30 un 20.30 video instalācijas laikā labākie Rīgas kori, spēlējot ūdens skaņotas glāzes, izpilda Ērika Ešenvalda pasaulslaveno kompozīciju „Zvaigznes”.

Objekta autori un realizētāji: Hjetils Skogli (Kjetil Skogli), Ēriks Ešenvalds, Renārs Vimba, Dainis Juraga, Uģis Ezerietis, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā.

EIROPAS GAISMAS FESTIVĀLU OBJEKTU PROGRAMMA

Eiropas gaismas festivālu objektu programma jau otro gadu iepazīstina festivāla viesus ar Eiropas gaismas festivālos izstādītiem darbiem. Programmā redzami darbi no Baltijas valstu festivāliem un tie izvietoti Vecrīgā.

30

LIGZDA (The Nest)

Līvu laukums

Objekts “Ligzda” var tikt saprasts kā vēl neatklātu motīvu pirmavots. Mainot savu atrašanās vietu, tas maina arī savu pieredzi un izskatu. Tādēļ projekta autori jebkuru vietu, kur tas atrodas, dēvē par nolaišanās vietu. Pēc autoru novērojumiem šī anomālija sastāv no diviem tēliem – objekta, ko autori dēvē vienkārši par "Kubu" un tā nolaišanās vietas - parasti zemes, kas izkususi un “Kuba” nosēšanās vietā pārveidojusies par stiklainu vielu. Objekts līdz šim izstādīts gaismas festivālā Viļņā.

Objekta autori un realizētāji: Kirill Nikolaev, Artem Yaroshchuk (Baltkrievija)

31

HORIZONTS (Horizon)   

brīvdabas atpūtas parks Egle

Kaļķu iela 1a

Objekts “Horizonts” ir virtuāls gaismas tunelis, ko veido lāzera stars, kas pārvieto skatītāju metafiziskā telpā. Objekta autori, apvienojot vairākas gaismu tehnoloģijas, radījuši netveramu gaismas tuneli, kas ar attēla un skaņas sintēzi aicina ikvienu nokļūt šķietami citā pasaulē. Objekta iespaidīgais izmērs un izmantotās tehnoloģijas rada īpašās sajūtas un nebijušu pieredzi ikvienam “Horizonta” skatītājam. Objekts līdz šim izstādīts gaismas festivālā Viļņā.

Objekta autori un realizētāji: Vėjas Aliukas, Pavelas Volginas (Lietuva)

32

VAKARA AUSMA (Evening Rise)

laukums pie Pēterbaznīcas fasādes

Anitas Akermanes instalācija “Vakara ausma” veido saspēli starp skatītāju, kustīgu objektu un apkārtējo vidi. Festivāla apmeklētājs var kļūt par vienu no šī objekta horeogrāfiem, gaismas avots ir skatītāja rokās. Kad cilvēks ir kustībā, gaisma pārvietojas pār apkārtējās vides virsmām, veidojot kaleidoskopisku efektu. Skatītāju līdzdarbošanās rada nepārtrauktas kustības sajūtu. Atbilstoši kustībai un novietojumam, skatītājs nojauc robežu savai fiziskajai esībai konkrētā telpā un šķietami transformē apkārtējo vidi ar gaismas starojumu. Objekts līdz šim izstādīts gaismas festivālā Tallinā.

Objekta autori un realizētāji: Anita Ackermann (Vācija)

33

BEDRE (The Pit)

Skvērs Pēterbaznīcas un Skārņu ielu krustojumā

Gaismas instalācija "Bedre" reflektē par humāno katastrofu, ko šobrīd piedzīvo Eiropa - tūkstošiem cilvēku riskē ar savām dzīvībām, lai šķērsotu jūru un nokļūtu Eiropas valstīs. Instalācija ir poētisks trīsdimensionāls gaismas zīmējums, kas atveido klusu, uz ceļiem nometušos bērnu. Kas ir šis bērns? No kurienes tas ieradies? Vai tas ir pamests, pazudis vai sagūstīts? Ikvienam ir iespēja meklēt savu atbildi. Objekts līdz šim izstādīts gaismas festivālā Viļņā.

Objekta autori un realizētāji: Viel Bjerkeset Anderson (Norvēģija)

34

ES REDZU, BET NESAPROTU (I can see but can't understand)

Jāņa sēta

“Baltijas gaismas ķēdes” dalībnieces, jaunās mākslinieces Kadi Mārjas Vosu veidotās instalācijas “Es redzu, bet nesaprotu” ar organisko stiklu klātā kaste pildīta ar lampām, kas atveido uzrakstu Braila rakstā. Igauņu valodā šajā uzrakstā izlasāma frāze "Neredzīgais cilvēks skatās". Organiskais stikls kliedē Braila raksta pamatprincipu - tas ir redzams, taču nav izlasāms ar tausti. Informācija ir pieejama, bet to nav iespējams saprast. Objekts līdz šim izstādīts gaismas festivālā Tallinā.

Objekta autori un realizētāji: Kadi-Maarja Võsu (Igaunija)

35

CEĻŠ, NE-CEĻŠ (Way no Way)

Konventa sēta

Lai kaut ko radītu, ir nepieciešams domāt "ārpus kastes" un virzīties uz priekšu. Katram ir jāizdara izvēle - vai nu "rāpties augšup pa sienu" un attīstīties, vai palikt savā komforta zonā. Jaunie mākslinieki Anne Kalja, Laura Mūrsepa, Kristela Aliksāra, Kadri Erdela un Brigita Palka no Igaunijas aicina skatītājus vērot instalāciju “Ceļš. Ne – ceļš” un reflektēt par izaicinājumiem, kas sagaida ikvienu, kas vēlas radīt un meklēt ceļu attīstībai. Objekts līdz šim izstādīts gaismas festivālā Tallinā.

Objekta autori un realizētāji: Anne Kaljas, Laura Müürsepp, Kristel Alliksaar, Kadri Erdel, Birgit Palk (Igaunija)

STARPTAUTISKAIS PROJEKTS “ BALTIJAS GAISMAS ĶĒDE”

Starptautiskā projekta “Baltijas gaismas ķēde” objekti ir tapuši starptautiskajā jauno gaismas mākslinieku vasaras skolā, piedaloties 18 jaunajiem māksliniekiem un studentiem no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas. Programmas objekti izvietoti Vērmanes dārzā.

36

VAROŅA SKRĒJIENS (Run of the Hero)

Vērmanes dārzs

Vai esi domājis par sevi kā nacionālo varoni? Nē? Tagad tas ir iespējams!  Interaktīvā projekcija “Varoņa Skrējiens” ikvienam dod iespēju kļūt par varoni un sacensties, vācot gaismas punktus. Izvēlies, kas būsi – Latvijas Lāčplēsis, Polijas Krakus, Igaunijas Kalevipoegs vai Lietuvas Egle, un vāc gaismas punktus. Objektā “Varoņa Skrējiens” notiek sacensība starp valstīm, lai noskaidrotu, kura valsts ir gaišākā. Steidzies varoņiem palīgā un seko iegūtajiem punktiem rezultātu lapā! Objekts “Baltijas gaismas ķēdes” ietvaros tiek demonstrēts Rīgā.

Interkatīvajā lielformāta spēlē izmantota ķermeņa kustību nolasīšanas tehnoloģija.

Objekta autori un realizētāji: Toms Zarāns (Latvija), Atklāj Rīgu

37

PIEJŪRAS STĀSTI (Seaside Histories)

Vērmanes dārzs

Jūrā saziņai iespējams izmantot dažādus komunikācijas līdzekļus – tie var būt Morzes kods, bāku gaismas signāli vai arī ar roku rakstīta vēstule, kas ielikta pudelē un iemesta jūras tumšajos ūdeņos. Projekts “Piejūras stāsti” ir metaforisks video materiāls par jūru un tās glabātajiem noslēpumiem. Video tapis, iedvesmojoties no Ernesta Hemingveja romāna “Sirmgalvis un jūra” galvenā varoņa pārdomām. Tajā izmantoti seni arhīva materiāli par piejūras dzīvi, īpaši filmēti video materiāli par jūru, jūras skaņas, attēli ar izskalotiem jūras suvenīriem. Objekts “Baltijas gaismas ķēdes” ietvaros tiek demonstrēts Viļņā, Rīgā un Gdaņskā.

Video tapšanā izmantoti Morzes koda principi.

Objekta autori un realizētāji: Agnieszka Piasecka, Justyna Orlowska (Polija), Narracje

38

ATBRĪVOTS (The Release)

Vērmanes dārzs

Frīdrihs Nīče ir teicis, ka pasaule ir nejauša, haotiska vieta, un, par spīti visam labajam un sliktajam, mums tajā ir jāierauga skaistums. Tieši šis Nīčes teiktais kalpojis par iedvesmu gaismas skulptūrai “Atbrīvots”. Tajā mākslinieks attēlojis sašķeltu ķermeni kopā ar nejaušām ģeometriskām un plūstošām formām. Lai izceltu ķermeņa skaistumu, fragmenti izkārtoti zelta griezuma spirālē. Skulptūras ideja radusies “Baltijas gaismas ķēdes” vasaras skolā. Objekts “Baltijas gaismas ķēdes” ietvaros tiek demonstrēts Viļņā un Rīgā.

Gaismas skulptūra veidota jauktā tehnikā.

Objekta autori un realizētāji: Donatas Norušis (Lietuva), Beepositive

39

REFLEXIO

Vērmanes dārzs

Brīnuma sajūta, ko atklāj gaisma, paplašina uztveres un fiziskās pasaules robežas. Objekts “Reflexio” ir apkārtējai realitātei kontrastā esoša šķietama vide, kas met izaicinājumu telpas attēlojuma uztverei. Esošās vides šķietamais turpinājums rada īpašas attiecības starp priekšmetiem un to attēlojumu, attēlu un atspulgu, materiālo – nemateriālo, pilsētu – dabu. Projekta autores šajā objektā panāk gaismas radītās uztveres mijiedarbību ar priekšmetiem, kustību, telpu, kā arī to atspulgiem, meklējot paralēles starp ainavu un ķermeņu apveidiem un kustībām. Objekts “Baltijas gaismas ķēdes” ietvaros tiek demonstrēts Tallinā, Viļņā, Rīgā un Gdaņskā.

Gaismas objekts katrā valstī tiek veidots savādāks, ņemot vērā apkārtējo vidi.

Objekta autori un realizētāji: Rūta Palionyte (Lietuva), Grete Veskival (Igaunija), Krista Dintere (Latvija), Beepositive, Atklāj Rīgu

40

GAISMU MĀKSLINIEKA SĀKUMA KOMPLEKTS (Light Desiner Starter Kit)

Vērmanes dārzs

“Baltijas gaismas ķēdes” vasaras skolā tapušais objekts “Gaismu mākslinieka sākuma komplekts” radies, pētot gaismu objektu rašanās arhetipus. Ko skatītāji sagaida, apskatot gaismu objektus? Kas ir svarīgs un vienojošs dažādiem gaismu objektiem? Kāda ir interakcijas nozīme projektā? “Gaismu mākslinieka sākuma komplekts” ir interaktīva instalācija, kas sniedz iespēju pašam radīt un veidot gaismas objektu visneiedomājamākajos veidos. Izvēlies pamatelementu – gaismas kubu un sāc veidot pats savu gaismas instalāciju! Objekts “Baltijas gaismas ķēdes” ietvaros tiek demonstrēts Viļņā, Rīgā un Gdaņskā.

Objekta autori un realizētāji: Toms Upītis (Latvija), Atklāj Rīgu

41

GAISMAS SKANĒJUMS (Sound of Light)

Vērmanes dārzs

Objekts “Gaismas skanējums” veidots no četrām sastāvdaļām: virves, plastmasas materiāla, LED spuldzītēm un mūzikas instrumentiem. Mūzikas instrumenti un gaismas objekts ir savienots, turklāt katrs instruments ir savienots ar konkrētu gaismas objekta daļu. Piemēram, gaisma tiek ieslēgta, uzsitot ar vālīti pa bungām. Objekta gaismošanos rada mūzikas instrumentu spēle un saspēle. Objekts “Baltijas gaismas ķēdes” ietvaros tiek demonstrēts Viļņā un Rīgā.

Objekta autori un realizētāji: Linas Kutavicius (Lietuva), Beepositive

42

LĀZERU LABIRINTS (Laser Maze)

Vērmanes dārzs

Vērmanes dārza tumsā festivāla apmeklētājus sagaida “Lāzeru Labirints”. Vai esat gatavi elpu aizraujošam piedzīvojumam, kas vedīs cauri lāzeru tīklam? Lāzera staru virkne rada pārsteidzošu vidi, kas uz brīdi ļauj iejusties īsta ļaundara lomā. Uzmanies no caururbjošajiem sarkanajiem stariem, kas jāpārvar, lai sasniegtu labirinta izeju! Objekta ideja radusies no filmām, kurās dārglietas apsargā lāzeru labirinti, kuriem jātiek cauri, lai piekļūtu dārgumiem. Objekts “Baltijas gaismas ķēdes” ietvaros tiek demonstrēts Tallinā, Viļņā un Rīgā.

Objekta autori un realizētāji: Helen Tikka (Igaunija), Valgusfestival

Regīna Zommere/Foto: Ieva Lūka/LETA

Citi šobrīd lasa

Vai zinātnieki beidzot atrisinājuši Ēģiptes piramīdu rašanās noslēpumu? Veikts jauns atklājums
"Mīlestība no pirmā acu skata!” - hokejists Ralfs Freibergs par satikšanos ar topošo sievu
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Pievienot komentāru